woda na wycieraczce
Moderator: Sebu$
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Spec, tu znajdziesz opisy dlaczego tak się dzieje i jak usunąć ten problem http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=117
MieHor, przeczytałem cały temat na poprzedniej stronie napisałem, ze mam to już zmienione i jest szczelna. Wkładałem tam serwetki i się nie leje, płyn nie ubywa. Ja mam mokro po myciu i od deszczu.MieHor pisze:Spec, tu znajdziesz opisy dlaczego tak się dzieje i jak usunąć ten problem http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=117
Od klimy wszystko drożne nawet jak nie używałem klim to było mokro. Moje pytanie jest skąd bo juz nie mam pomysłu.
Co do rurek to chodziło mi ze scieka po ścianie przodu za silnikiem i po rurkach (nie z rurek) wpływa do środka i tam skapuje. Ostatnio tez to sprawdziłem, jednak nie ma takiej możliwości doszczelniłem również to połączenie, woda dalej jest. Myślałem po przewodach od gazu, nie widzę gdzie to może być.
Może ktoś miał taki problem i wie jak sobie poradzić z problemem. Zbiera mi się głównie pod prawą nogą kierowcy, praktycznie tam mam cały czas mokro.
To opis z poprzedniej strony jak nie chce ci się cofnąć to muszę zaśmiecać forum ale u mnie to było przyczyną i nie będzisz widział od środka gdzie ona wpływa bo to leci bezpośrednio pod wykładzinę właśnie po którymś z przewodów - - ::....-"woda pod wycieraczką kierowcy,i właśnie podejrzewam ,że woda dostaje się od strony silnika po jakimś przewodzie lub cięgnie do kabiny.Do tego momentu udało mi się stwierdzić i uszczelnić jedną rzecz ...Rozebrałm pod podszybiem wszystkie plastiki do części gdzie zamontowany jest mechanizm wycieraczek.Jest tam na całej szerokości wozu płyta ,która to wszystko zamyka (z wygłuszeniem od dołu).Orginalnie jest tam uszczelka ale jak lałem wodę to stwierdziłem ,że gdzieś nad zbiorniczkim płynu hamulcowego ostro przecieka i leci w dół na przewody,które wchodzą do kabiny...to miejscse gdzie był przeciek zasilikonowałem i teraz będę obserwował.Nie mam już tak jak przedtem,że gdy podniosłem wycieraczkę to wykładzina była nasączona jak gąbka ..."
Jacek 2308,muszę zwrócić tobie honor z tą sugestią o złym odprowadzaniu w odpływach.Co prawda nie jestem jeszce upewniony do końca(deszcze pokażą)ale tak jak sugerowałeś ściągnąłem plastikowe nadkole.To co tam było nie da się opowiedzieć.Za plastikiem włożony jest taki wyguszacz (gąbka w foli) a na tym tony piachu i wszystkiego innego.Z przestrzeni o głębokości 0,5cm i długości ok.10cm wygarnąłem dwie pełne szufelki.Co prawda nie ma tam bezpośredniego połączenia z kabiną ale są zasilikonowane zgrzewy a jak woda nie miała dobrego odpływu i zatrzymywała sie na tym piaskowym korku to musiała chyba z czasem szukać ujścia.Tak myślę.Teraz obserwacja.Dzięki za podpowiedż.Oczywiście nadkole z drugiej strony też ściągnąłem i tam było podobnie ale jeszcze nie tak tragicznie.Także może Jacek rozwiązał problem - jak nie z klimy ani z nagrzewnicy a dywan nasączony to szukajcie przyczyny w nadkolach.Nie jast ciężko to ściągnąć a jak uwalicie plastikowe wciski to w ASO kosztują 1zł szt.
U mnie niestety też pojawiła się woda pod wycieraczką od strony pasażera. Z przeprowadzonego śledztwa wynika, że nie ma odprowadzenia skroplin z klimy. Gdzie zaczyna się i gdzie kończy wężyk który odprowadza skropliny? Próbowałem go zlokalizować i poległem. proszę o pilna odpowiedź. Ewentualnie jakieś foto.
Dzieki stary życie mi ratujesz. Może nawet dzisiaj się za to zabiorę. Co do tych zapinek to jest jakaś ich konkretna nazwa czy trzeba wytłumaczyć żeby wiedzieli co mają dać?gwizdenson pisze:.Mają one w środku plastikowy trzpień.który trzeba czymś (np.cienkim śrubokrętem)przepchnąć . ale przy tej cenie lepiej kupić parę dla pewności.
A co do odpływu to zniknął problem?