Kompendium wiedzy o felgach i oponach
Moderator: Mariusz
Czy opony w rozmiarze 185/65/15 będą odpowiednie do Zafiry A? Jeździł może ktoś na takich oponkach? Mam możliwość kupienia zimówek Sportiva Snow Vin, po 100 zł. za sztukę, produkcja 34 tydz. 2010 rok. Stan bardzo dobry, przywiezione z rajchu przez gościa od którego kupiłem zafirę (na moją prośbę o koła na zimę) brać te, czy poczekać na inne?
Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Mam pytanie odnośnie opon, w niedługim czasie planuję zakup opon letnich 195/65/15 jakie opony polecacie? Drugie pytanie jest takie: czy na oryginalną felgę mogę założyć inną oponę większą niż poleca producent, jeżeli tak to jaką?
Dzięki i pozdrawiam
Dzięki i pozdrawiam
Witam!
Jakiś czas temu kupiłem komplet felg stalowych # 15 (na zimę).
Na felgach były już założone opony zimowe hankook Ice Bear W440.Według netu to klasa budżetowa (niska).
Dwie opony są jeszcze w niezłym stanie, dwie do wyrzucenia.
Planuję kupić na zimę opony. Continental ContiWinterContact™ TS 830 lub Goodyear Ultra 7+
Są to opony klasy premium. I tu pytanie.
Czy w takim przypadku nie należy mieszać klas opon w samochodzie (oczywiście na jednej osi jedna marka), ze względu na bezpieczeństwo?
Bo jeżeli nie ma to większego wpływu na bezpieczeństwo to nie warto przepłacać i lepiej kupić tylko 2 opony.
Pozdrawiam
Jakiś czas temu kupiłem komplet felg stalowych # 15 (na zimę).
Na felgach były już założone opony zimowe hankook Ice Bear W440.Według netu to klasa budżetowa (niska).
Dwie opony są jeszcze w niezłym stanie, dwie do wyrzucenia.
Planuję kupić na zimę opony. Continental ContiWinterContact™ TS 830 lub Goodyear Ultra 7+
Są to opony klasy premium. I tu pytanie.
Czy w takim przypadku nie należy mieszać klas opon w samochodzie (oczywiście na jednej osi jedna marka), ze względu na bezpieczeństwo?
Bo jeżeli nie ma to większego wpływu na bezpieczeństwo to nie warto przepłacać i lepiej kupić tylko 2 opony.
Pozdrawiam
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
A w jaki sposób oceniasz jakość tych opon które chcesz zostawić ?Hredi pisze: Dwie opony są jeszcze w niezłym stanie, dwie do wyrzucenia.
Jak dla mnie to troszkę za bardzo kombinujesz.Hredi pisze: Planuję kupić na zimę opony. Continental ContiWinterContact™ TS 830 lub Goodyear Ultra 7+
Są to opony klasy premium. ...
... Bo jeżeli nie ma to większego wpływu na bezpieczeństwo to nie warto przepłacać i lepiej kupić tylko 2 opony.
Pozdrawiam
Zostawiasz dwie "stare" opony klasy budżetowej, i do nich dodajesz dwie nowe opony klasy premium. Gdzie tu logika.
Nie lepiej dać 4 opony średniej klasy na których samochód będzie się trzymał w zimie w sposób przewidywalny.
Jeżeli będziesz miał za dużą różnicę w jakości trzymania się asfaltu (śniegu, lodu) między przodem, a tyłem to będziesz miał tańce na lodzie i tyle.
Nie kombinować i kupić 4 szt tańsze od tych "premium". Będzie też dobrze, a bezpieczniej.
pozdrawiam
Polecam Ci oponki UNIROYAL RainExpert bardzo przyzwoite, a cena atrakcyjna.DANET pisze:Mam pytanie odnośnie opon, w niedługim czasie planuję zakup opon letnich 195/65/15 jakie opony polecacie? Drugie pytanie jest takie: czy na oryginalną felgę mogę założyć inną oponę większą niż poleca producent, jeżeli tak to jaką?
Dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zakupiłem takie dla teściowej do puga i naprawde fajnie się na tym jeździ.
Co do rozmiaru to są widełki dla każdej felgi w zależności od szerokości podanej w calach. I tak dla opony 195/65 R 15 - zalecana szerokość felgi 6,0 |min 5,5 |max 7,0.
Zobacz jaką masz felgę i będziesz wiedział jaką szerokość możesz dobrać.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
DANET, polecam tę stronkę http://www.oponymax.pl/pl/shop/integrat ... thod=ronal - na niej możesz skonfigurować sobie felgi i opony