[B]koło zapasowe czy zintegrowany zestaw naprawczy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
hiras

#46 Post autor: hiras »

Witam,
może ktoś poleci jaki kupić zestaw naprawczy do opon bo zauważyłem ze w aucie mam chyba niekompletny.
DaRek7

#47 Post autor: DaRek7 »

Wystarczy trochę poszukać...

np. taki: http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-do-o ... 69880.html
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, 18:20 przez DaRek7, łącznie zmieniany 1 raz.
tomione3010x

#48 Post autor: tomione3010x »

Polecam częste obracanie koła w koszu lub podłożenie jakichś gumek pod druty kosza.
Dawno tam nie zaglądałem i druty kosza przytarły lekko opone.Podłożyłem na druty kosza kawałki starej dętki i zobacze za jakiś czas czy zdalo to egzamin.
MaciekP

#49 Post autor: MaciekP »

tomione3010 pisze: ...druty kosza przytarły lekko opone...
W ramach "ogólnoZafirowych" manewrów wyjąłem koło zapasowe z kosza by sprawdzić w nim ciśnienie powietrza. Także zauważyłem, że druty kosza wygniotły spore rowki/wgłębienia w powierzchni bocznej opony.

Swoją drogą to jakie opony były czy też są fabrycznie montowane w Zafirach? Moje autko pochodzi z niemieckiej dysrybucji i zostało wyprodukowane w Bochum w 2006 r. Jako zapas mam założoną oponę Bridgestone Turanza ER300 z pierwszej połowy roku 2006. Czy według Was może być to fabryczna guma?
licznik

#50 Post autor: licznik »

MaciekP pisze:
Swoją drogą to jakie opony były czy też są fabrycznie montowane w Zafirach? Moje autko pochodzi z niemieckiej dysrybucji i zostało wyprodukowane w Bochum w 2006 r. Jako zapas mam założoną oponę Bridgestone Turanza ER300 z pierwszej połowy roku 2006. Czy według Was może być to fabryczna guma?
też mam taką turanze w koszu pewnie na takich wyszła z fabryki
shell'a

#51 Post autor: shell'a »

Moja z Gliwic 2006 i Continental w koszu
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#52 Post autor: Bodek »

MaciekP pisze:Swoją drogą to jakie opony były czy też są fabrycznie montowane w Zafirach? Moje autko pochodzi z niemieckiej dysrybucji i zostało wyprodukowane w Bochum w 2006 r. Jako zapas mam założoną oponę Bridgestone Turanza ER300 z pierwszej połowy roku 2006. Czy według Was może być to fabryczna guma?
2007 - Gliwice - Continental PremiumContact - oponka w stanie idealnym :D, koło w koszu, a zestaw naprawczy ukradł Niemiec lub Polak co mi autko sprowadzał :>
tomione3010x

#53 Post autor: tomione3010x »

Moja również z Gliwic 2006 i continental w koszu,a zestaw naprawczy wyszarpał niemiec przed zakupem
Aston

#54 Post autor: Aston »

Hmm mam zapas pełnowymiarowy - nie wiedzieć czemu Michał tam siedzi DOT by się zgadzał z rokiem produkcji i nawet stan dobry (po wyczyszczeniu jeszcze ma paski) ale i tak nie ufam zapasowi zamontowanemu na zewnątrz więc mam również i cudo do zaklejania dziurek w oponce. Wulkanizator strasznie psioczył kiedyś jak zakleiłem dziurę tym cudem w kole ale nie była do wymiany zamontował wtedy jeszcze "grzybka" i oponka jeździ u żonki do dziś ale ile ja się na czyściłem kompresor by działał po tym tłoczeniu kleju to tylko ja wiem :evil: więc w miejsce oryginalnego zestawu proponuje kupić na stacji specyfik pod ciśnieniem (co powinno dopompować częściowo koło przy wstrzykiwaniu i ewentualnie nożna pompkę dołożyć bo te małe bzyki podpinane pod zapalniczkę nadają się max do materaca :(
szmurlo

#55 Post autor: szmurlo »

Witam,

Z tego co wyczytałem kosze do ZA i ZB różnią się. Mam rację?

Pozdrawiam.
DaRek7

#56 Post autor: DaRek7 »

A czy ktoś z kolegów zwrócił uwagę czy koło siedzi sztywno w koszu :?:
Bo ja ostatnio (po raz pierwszy) postanowiłem wyjąć koło, tak dla sprawdzenia..., wszystko było OK, koło chyba jeszcze nie używane więc włożyłem z powrotem ale po dokręceniu śruby okazało się że kosz jest luźny więc z powrotem na dół, w miejscach gdzie opona styka się z podłogą wytarta konserwacja, czyli już tak od dawna musiało być mimo że żadnych odgłosów wewnątrz nie słychać.
Podsumowując: kosz oryginał, koło też, śruba mocująca dokręcona do końca a nadal luźne :?:
Goris

#57 Post autor: Goris »

Mam zapytanko a nie dwa zapytanka.
Zakupiłem kosz , założyłem i wszystko gra ale czy ma jakiekolwiek znaczenie strona felgi, tzn czy wypuklą stroną felgi do dołu czy na odwrot ?
I jeszcze jedno ,czy stosuje się dodatkowe zabezpieczenie typu łańcuszek , linka ?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#58 Post autor: MieHor »

Fabrycznie przy koszy jest linka zabezpieczająca przed ewentualnym wyczepieniem kosza, powinna nie dopuścić do opadnięcia kosza żeby nie zgubić koła i nie puścić snopu iskier
brys

#59 Post autor: brys »

Czy mógłby ktoś zrobić fotke zamontowanego kosza na zapasówke? Z jednej stronu sa uchwyty do przykrecenia do podwozia ale nie wiem do czego mam zamontowac z drugiej strony? Dlatego bardzo proszę osoby które mają zamontowany kosz o zrobienie fotki. Po miescie jak jeżdże to w sumie nie jest mi tak potrzebne to koło zapasowe ale teraz sezon wakacyjny i jechać za granice z samym tylko zestawem naprawczym to już jest hardkor Sorry za dublet
DaRek7

#60 Post autor: DaRek7 »

Z drugiej strony jest hak dokręcany śrubą przeprowadzoną przez podłogę bagażnika(schowek w podłodze bagażnika) i linka zabezpieczająca
Tutaj możesz podejrzeć:
http://allegro.pl/hak-do-opla-zafira-ko ... 04077.html
http://allegro.pl/kosz-na-kolo-zapasowe ... 15162.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”