Komfortowe otwieranie szyberdachu - czy u mnie jest ??
Moderator: Sebu$
Po wysłaniu kilku maili dostałem dzisiaj odpowiedź z autopol.pl
czy zadziała - nie wiem.. zobaczę po pracy.Witam.
Trzeba przyciskiem maksymalnie otworzyć szyberdach, następnie przyciskiem zamknąć i przytrzymać ok. 5 sek, jeśli to nie pomoże trzeba odpiąć klemę akumulatora i czynności powórzyć. Jeśli to nie pomoże świadczy to o usterce ktorą trzeba zweryfikować w warsztacie
Pozdrawim
vinopij pisze:
czy zadziała - nie wiem.. zobaczę po pracy.
Oki ja też sprawdzę. A mam pytanie: czy zamyka Ci się szyber z kluczyka tak jak szyby ?? Bo u mnie tak a jeżeli szyber nie jest zaprogramowany to nie powinien się zamykać. Szybki jak nie są zaprogramowane nie reagują na kluczyk, po za programowaniu tak.
Dlaczego pytam ?? Bo kiedyś znalazłem u siebie podłączone dwa kabelki przy ECU które idą prawym słupkiem właśnie chyba do szyberka (tapicerki nie rozbierałem jeszcze aby sprawdzić) :
I wygląda mi to na podobną kombinację jaką roki się z szybkami które nie mają opcji komfort a ktoś chce aby się zamykały.
U mnie domykanie szyb (szyby + szyberdach) działa, podejrzewam że szyber domyka się bez względu na to czy jest zaprogramowany czy nie- dlaczego tak sądzę? W instrukcji wyraźnie jest napisane że przy zamykaniu trzeba nacisnąć i trzymać przycisk a przy otwieraniu nacisnąć przycisk, myślę że w grę wchodzą 2 układy - jeden do domykania związany z modułem komfortu, drugi do sterowania otwieraniem (przy zamykaniu ze względów bezpieczeństwa trzeba trzymać wciśnięty przycisk stale) i pewnie w tym drugim układzie jest programowane sterowanie, możliwe że - tu mam tylko takie domysły - można by go zaprogramować TECH'em ale ja się już na tym nie znam niech się wypowie ktoś bardziej kumaty od TECHa
U mnie domykanie szyb (szyby + szyberdach) działa, podejrzewam że szyber domyka się bez względu na to czy jest zaprogramowany czy nie- dlaczego tak sądzę? W instrukcji wyraźnie jest napisane że przy zamykaniu trzeba nacisnąć i trzymać przycisk a przy otwieraniu nacisnąć przycisk, myślę że w grę wchodzą 2 układy - jeden do domykania związany z modułem komfortu, drugi do sterowania otwieraniem (przy zamykaniu ze względów bezpieczeństwa trzeba trzymać wciśnięty przycisk stale) i pewnie w tym drugim układzie jest programowane sterowanie, możliwe że - tu mam tylko takie domysły - można by go zaprogramować TECH'em ale ja się już na tym nie znam niech się wypowie ktoś bardziej kumaty od TECHa
Gdyby zrobic otwieranie szyb z kluczyka wtedy można by sprawdzić tę teorię, szyby programujesz na otwieranie i na domykanie, szyber tylko na otwieranie.celius pisze: Szybki jak nie są zaprogramowane nie reagują na kluczyk, po za programowaniu tak.