Komfortowe otwieranie szyberdachu - czy u mnie jest ??

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
vinopij

#16 Post autor: vinopij »

celius pozycja komfortowa jest to pozycja do której szyber otwiera się - nawet przytrzymując przycisk- na ok 85%, następnie znowu naciskasz/przytrzymujesz i szyber chowa się całkowicie.

Tak jak pisałem sprawdze czy u mnie zadziała to "programowanie"

Anony Mous

#17 Post autor: Anony Mous »

vinopij pisze: Tak jak pisałem sprawdze czy u mnie zadziała to "programowanie"
No ja też sprawdzę. Fajnie jak by zadziałało bo wkurza trzymanie przycisku

vinopij

#18 Post autor: vinopij »

u mnie nie działa :(

Anony Mous

#19 Post autor: Anony Mous »

vinopij pisze:u mnie nie działa :(
No ja też próbowałem i też nie zadziałało :(

vinopij

#20 Post autor: vinopij »

celius pisze:
vinopij pisze:u mnie nie działa :(
No ja też próbowałem i też nie zadziałało :(
Trudno.. atakuję mailowo serwisy opla :)

EDIT:

No i nici, nie chcą nic napisać :(

Anony Mous

#21 Post autor: Anony Mous »

vinopij pisze: No i nici, nie chcą nic napisać :(
No to d...., czy ktoś jeszcze programował szyberek ??

vinopij

#22 Post autor: vinopij »

Po wysłaniu kilku maili dostałem dzisiaj odpowiedź z autopol.pl
Witam.

Trzeba przyciskiem maksymalnie otworzyć szyberdach, następnie przyciskiem zamknąć i przytrzymać ok. 5 sek, jeśli to nie pomoże trzeba odpiąć klemę akumulatora i czynności powórzyć. Jeśli to nie pomoże świadczy to o usterce ktorą trzeba zweryfikować w warsztacie

Pozdrawim
czy zadziała - nie wiem.. zobaczę po pracy.

Anony Mous

#23 Post autor: Anony Mous »

vinopij pisze:
czy zadziała - nie wiem.. zobaczę po pracy.

Oki ja też sprawdzę. A mam pytanie: czy zamyka Ci się szyber z kluczyka tak jak szyby ?? Bo u mnie tak a jeżeli szyber nie jest zaprogramowany to nie powinien się zamykać. Szybki jak nie są zaprogramowane nie reagują na kluczyk, po za programowaniu tak.
Dlaczego pytam ?? Bo kiedyś znalazłem u siebie podłączone dwa kabelki przy ECU które idą prawym słupkiem właśnie chyba do szyberka (tapicerki nie rozbierałem jeszcze aby sprawdzić) :

Obrazek

I wygląda mi to na podobną kombinację jaką roki się z szybkami które nie mają opcji komfort a ktoś chce aby się zamykały.

EDIT: Sprawdziłem - u mnie nie działa :(

vinopij

#24 Post autor: vinopij »

Nie zadziałało...

U mnie domykanie szyb (szyby + szyberdach) działa, podejrzewam że szyber domyka się bez względu na to czy jest zaprogramowany czy nie- dlaczego tak sądzę? W instrukcji wyraźnie jest napisane że przy zamykaniu trzeba nacisnąć i trzymać przycisk a przy otwieraniu nacisnąć przycisk, myślę że w grę wchodzą 2 układy - jeden do domykania związany z modułem komfortu, drugi do sterowania otwieraniem (przy zamykaniu ze względów bezpieczeństwa trzeba trzymać wciśnięty przycisk stale) i pewnie w tym drugim układzie jest programowane sterowanie, możliwe że - tu mam tylko takie domysły - można by go zaprogramować TECH'em ale ja się już na tym nie znam :) niech się wypowie ktoś bardziej kumaty od TECHa :)
celius pisze: Szybki jak nie są zaprogramowane nie reagują na kluczyk, po za programowaniu tak.
Gdyby zrobic otwieranie szyb z kluczyka wtedy można by sprawdzić tę teorię, szyby programujesz na otwieranie i na domykanie, szyber tylko na otwieranie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”