Gwizdze/swista cos i cyka..

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
JaGoDkA

Gwizdze/swista cos i cyka..

#1 Post autor: JaGoDkA »

Czesc,

Przepraszam od razu jesli wrzucilam nie w ten dzial co trzeba :)

Dzisiaj beda dwa pytania odnosnie odglosow auta...

1. Od czwartku cos mi gwizdze w aucie... nie wiem co to jest... jak jade taki jakby odglos swistu bylo slychac.. wczesniej tego nie bylo... nie wiem jak to dokladniej opisac... ale czesto gesto jezdze na sluch w aucie :) i tego nie bylo... co moze byc przyczyna?
Klime wykluczylam, wylaczylam, swist byl nadal...

2. Cykanie auta po wylaczeniu i zgaszeniu silnika... tak jakby sie studzilo cos... tez tak macie?? Od razu uprzedze - swierszczy w aucie nie mam :)

tico0

#2 Post autor: tico0 »

JaGoDkA pisze:jak jade taki jakby odglos swistu bylo slychac
A może to turbinka ? lekki świst szczególnie przy przyśpieszaniu na to by wskazywał, a po za tym to wszelakiego rodzaju paski i ewentualnie pompa wspomagania też może być.
JaGoDkA pisze:Cykanie auta po wylaczeniu i zgaszeniu silnika... tak jakby sie studzilo cos... tez tak macie??
Cykanie to mogą być odgłosy (katalizator+dpf) u mnie też czasami tak jest, a w (Lanosie z katalizatorem to mam od samej nowości szczela ,pstyka zaraz po jeździe jak stygnie... ) ;) , ewentualnie przez moment po zgaszeniu silnika pracuje jeszcze przepustnica ale to wydaje troszkę inny dzwięk ;) .

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#3 Post autor: Harry200 »

Gwizdanie w czasie jazdy a gdy dodasz gazu to ten gwizd się powiększa :?:

JaGoDkA

#4 Post autor: JaGoDkA »

H,Łajszczak pisze:Gwizdanie w czasie jazdy a gdy dodasz gazu to ten gwizd się powiększa :?:
Ciezko mi to stwierdzic ale raczej tak... nie jest to jakis bardzo glosny swist ale jednak wczesniej tego nie bylo :/ i nie wiem co sprawdzac mam :/

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#5 Post autor: Harry200 »

Powodem może być rozszczelnienie przewodów od turbiny,można sprawdzić czy któryś zacisk na wężach pomiędzy turbiną,intercoolerem a kolektorem ssącym sie nie poluzował..

JaGoDkA

#6 Post autor: JaGoDkA »

H,Łajszczak pisze:zacisk na wężach pomiędzy turbiną,intercoolerem a kolektorem ssącym sie nie poluzował..
A obrazkowo mozna to to jakos pokazac :) Tak dla baby coby wiedziala gdzie patrzec :P

Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

możliwe, że gdzieś nieszczelność się pojawiła w układzie dolotowym. Ja jak nie przykręciłem przepsutnicy do końca, to gwizdało niesamowicie przy odejmowaniu gazu.

JaGoDkA

#8 Post autor: JaGoDkA »

kaliope pisze:możliwe, że gdzieś nieszczelność się pojawiła w układzie dolotowym.
To jest taki swist, nie za glosny, dla kogos kto nie jezdzi "na sluch" to pewnie ni ebyloby az tak wyczuwalne... no nic.. posprawdzam czy wszystko porzadnie podokrecane, a jak nic nie wskoram to odwiedze mechanika.... zobaczymy co wyduma...

Przemcio

#9 Post autor: Przemcio »

JaGoDkA pisze:Cykanie auta po wylaczeniu i zgaszeniu silnika
To są takie cztery cyknięcia. . . . wszystko OK . Tym sobie nie zaprzątaj głowy :P

JaGoDkA

#10 Post autor: JaGoDkA »

Przemcio pisze:To są takie cztery cyknięcia. . . . wszystko OK . Tym sobie nie zaprzątaj głowy :P
Powiedzialabym ze to wiecej niz 4 razy cyka :)
Az nastepnym razem bede liczyc... ale dam reke uciac ze napewno wiecej niz 4 razy cyka po wylaczeniu silnika....

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#11 Post autor: MieHor »

To cykanie z dołu podwozia to to objaw stygnięcia układu wydechowego, w szczególności obudowy katalizatora, DPF'a i tłumików - ilość cyknięć zależna od temp. układu w momencie zakończenia jazdy.

JaGoDkA

#12 Post autor: JaGoDkA »

JaGoDkA pisze:1. Od czwartku cos mi gwizdze w aucie... nie wiem co to jest... jak jade taki jakby odglos swistu bylo slychac.. wczesniej tego nie bylo... nie wiem jak to dokladniej opisac... ale czesto gesto jezdze na sluch w aucie :) i tego nie bylo... co moze byc przyczyna?
Klime wykluczylam, wylaczylam, swist byl nadal...
Jednak to chyba klima. Jak jest funkcja Auto wlaczona to swiszcze... to co to moze byc? Co w klimie moze powodowac takie odglosy?

Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

JaGoDkA pisze:
Jednak to chyba klima. Jak jest funkcja Auto wlaczona to swiszcze... to co to moze byc? Co w klimie moze powodowac takie odglosy?
to normalne w cdti :) im goręcej tym głośniej spręzarka pracuje dodajac gazu....

JaGoDkA

#14 Post autor: JaGoDkA »

kaliope pisze:to normalne w cdti :) im goręcej tym głośniej spręzarka pracuje dodajac gazu....
Nie wiem czy 14 stopni ktore mam za oknem mozna uznac za gorac. A ustawiona klime mam na 21-22 stopnia (Auto funkcja)...
Wczesniej tego nie bylo, a autko mam juz 3 miesiac...
Od zeszlego tygodnia swiszcze...

Woytas

#15 Post autor: Woytas »

JaGoDkA, zajrzyj do serwisu od klimatyzacji - obstawiam, że kończy Ci się czynnik w układzie. Niech sprawdzą ilość czynnika - wymaganą ilość masz napisaną na przednim grillu na naklejce. Jeżeli czynnika jest mało to możesz zatrzeć sprężarkę.
pozdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”