[B]Przednie zawieszenie

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Tomek-77

#46 Post autor: Tomek-77 »

Gdy skręcam kola na postoju, to nie słychać łożyska. Natomiast na postoju przy kołach na wprost pojawia się czasami dźwięk (stuk) tego samego typu co przy jeździe na wprost na nierównościach. Wszytko w zawieszeniu było sprawdzane - żadnych luzów. Jedynie nie były sprawdzane elementy na kolumnie McPersona.
Zadałem pytanie, czy to może być ta sama usterka - bo wydaje mi się (teoretycznie), że jeżeli pojawi się luz na tej gumie (nr 11) to podczas drgań silnika na begu jałowym też może to się przenosić na zawieszenie. Ale jeżeli nikt nie miał podobnych objawów to trzeba szukać gdzie indziej:(
Anony Mous

#47 Post autor: Anony Mous »

nie ma możliwości żeby cokolwiek stukało w zawieszeniu na postoju. Albo poduszka silnika albo dwumasa, albo coś stuka w silniku.
DaRek7

#48 Post autor: DaRek7 »

Dokładnie tak jak pisze kol.kaliope , nie może hałasować coś co w danym momencie nie pracuje ;)
Tomek-77

#49 Post autor: Tomek-77 »

Wolałbym wiedzieć, że to poduszka na amortyzatorze. Bym wymienił i po kłopocie. A problem z "majstrami" jest taki, że nie bardzo chce im się szukać, ograniczają się do sprawdzenia zawieszenia, luzów itp.
Może z czasem to namierzę :?:
rafi.zafi

#50 Post autor: rafi.zafi »

Witam sprawa zawieszenia rozwiazana, troche to trwalo ale wreszcie nastala cisza :mrgreen: . Problem bardzo zlozony, a wiec opisze po krotce moze komus sie przyda. Jak wczesniej koledzy sugerowali ,poduszka ,guma wszystko ok .Stanelo na amortyzatorze , scieszka w oplu sprawnosc 85 % ,ale znajomy zasugerowal ,ze to nie wyklucza uskodzenie amora. Podjolem decyzje o wymianie . I sie nie mylilem , brak jakich kolwiek stukow. Moja zosia ma przejechane od nowosci 48000km i to z poczatku wykluczalo amory przy niskim przebiegu. A mam zofie ze sportowym zawieszeniem bez IDS , i rzekomo uchodzi powietrze z gornej komory i objawia sie to wlasnie w taki sposob . Jednym slowem traci sie na komforcie , ale amorki dalej wykazuja sprawnosc.Pozdrawiam.
Tomek-77

#51 Post autor: Tomek-77 »

Jaki koszt amorków?
smaru

#52 Post autor: smaru »

a ja mam do kolegi pytanie dodatkowe - czy do wersji z panorama sa inne amorki niz do "normalnej"????
gdzies w katalogu części znalazłem oznaczenie amorków że są do wersji bez dachu panoramicznego....
rafi.zafi

#53 Post autor: rafi.zafi »

Dokładnie sa dwie wersje . Te do panoramy posiadaja dodatkowe tłumienie i roznica jest w cisnieniu gazu ,tyle co mi wiadomo a dodatkowo roznica jest w długosci .Co do ceny to dokładnie nie wiem jak stoi sprawa w serwisie ja załatwiałem po znajomosci. Duzo taniej.

[ Dodano: Pon Sie 08, 2011 16:35 ]
rafi.zafi pisze:Dokładnie sa dwie wersje . Te do panoramy posiadaja dodatkowe tłumienie i roznica jest w cisnieniu gazu ,tyle co mi wiadomo a dodatkowo roznica jest w długosci .Co do ceny to dokładnie nie wiem jak stoi sprawa w serwisie ja załatwiałem po znajomosci. Duzo taniej.

Koszt w serwisie 489,00 szt
smaru

#54 Post autor: smaru »

a mozesz nr katalogowy podac??
m@@rcin

#55 Post autor: m@@rcin »

MieHor, czy gumy i lozyska amortyzatora sa wkazdej zosce jednakowe chodzi o 1.9 CDTI czy jest roznica miedzy amorkami bez IDS a z IDS ?? pytam po zakupilem takie jak byly podane nr czesci na forum, a teraz zaczalem sie zastanawiac nad tym fantem. A zawieszenie mam z IDS i zaczalem slyszec stuki tak jak by sie amorek konczyl ale bylem dzisiaj na SD i wyszlo 89/90% sprawnosc amorkow z przodu.
DaRek7

#56 Post autor: DaRek7 »

m@@rcin,amortyzatory oczywiście są inne a na wyniki testów raczej trzeba patrzeć z przymrużeniem oka, z reguły nigdy nie schodzą poniżej 70-kilka%.
Jak już kiedyś pisałem, robiłem kiedyś test nowego auta, wyszło coś koło 70% :?: przebieg: kilkaset kilometrów :?:
Poczytaj cały temat, obstawiałbym gumy albo łożyska.
m@@rcin

#57 Post autor: m@@rcin »

DaRek7, czytalem i dlatego w ciemno kupilem gumy i poduszki Lemfordera, tylko czy w aucie z IDS i w aucie bez IDS sa takie same bo zakupilem takie jak byly w temacie.
DaRek7

#58 Post autor: DaRek7 »

m@@rcin, wydaje mi się że tylko amory są inne ale teraz dokładnie nie pamiętam, może napisz np do MieHor żeby Ci to sprawdził?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#59 Post autor: MieHor »

m@@rcin, na poniższych zrzutach masz wszystkie elementy zawieszenia - przód i tył dla ZB z 12.2005 (RM 2006) z IDS+

Obrazek Obrazek
m@@rcin

#60 Post autor: m@@rcin »

MieHor, dzieki, wychodzi na to ze sa takie same, lepiej sie upewnic niz pozniej miec nie spodzianke jak sie wszystko rozbierze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”