czujnik deszczu a domykanie szyb
-
Moller
czujnik deszczu a domykanie szyb
Orientuje się ktoś czy przy zamkniętym samochodzie i uchylonych szybach jest możliwość ich domykania wyzwalanego z czujnika deszczu.
Krótko mówiąc czy otwarte szyby zamkną się gdy zacznie padać deszcz.
Krótko mówiąc czy otwarte szyby zamkną się gdy zacznie padać deszcz.
-
smaru
-
adnim
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
adnim, a na pewno masz na wyposażeniu takie coś:
TSQ - Pakiet Dobrej Widoczności - zawiera: czujnik deszczu, światłoczułe lusterko wewnętrzne, automatyczne sterowanie światłami z czujnikiem oświetlenia (tylko z pakietem TSP)
TSP - Pakiet Oświetlenia - zawiera: oświetlenie wnętrza pojazdu z przodu i z tyłu.
TSQ - Pakiet Dobrej Widoczności - zawiera: czujnik deszczu, światłoczułe lusterko wewnętrzne, automatyczne sterowanie światłami z czujnikiem oświetlenia (tylko z pakietem TSP)
TSP - Pakiet Oświetlenia - zawiera: oświetlenie wnętrza pojazdu z przodu i z tyłu.
-
Przemcio
Mam owiewki i lubię mieć uchyloneMoller pisze:jest możliwość ich domykania wyzwalanego z czujnika
ciekawe jak byś przetarł szyby przy włączonym silniku :> Zawsze możesz po uruchomieniu autka włączyć tryb automatycznyPrzecież auto to auto i powinny się same uruchamiać jak zaczyna padac ...
Ostatnio zmieniony 21 lip 2011, 22:30 przez Przemcio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
DaRek7
-
adnim
Tak tak mam ten pakiet, ale żeby wycieraczki były w trybie automatu muszę to za każdym razem aktywować ( manetka do góry ). Jak jest deszcz to ok, ale przykładowo po opadach jade sobie, wycierczki wyłaczone, tryb auto tez, z naprzeciwka jedzie auto, wpada w wielką kałuże, woda leci na moja przednią szybę --- no i własnie w takiej sytuacji fajnie by było gdyby wycieraczki z automatu ruszyłyMieHor pisze:adnim, a na pewno masz na wyposażeniu takie coś:
-
jacek754
Zgadza się jest to trochę żenujące, że mając czujnik deszczu za każdym razem trzeba go włączać. Działa to jak regulator czasu pracy wycieraczek, a nie czujnik.adnim pisze:Tak tak mam ten pakiet, ale żeby wycieraczki były w trybie automatu muszę to za każdym razem aktywować ( manetka do góry ). Jak jest deszcz to ok, ale przykładowo po opadach jade sobie, wycierczki wyłaczone, tryb auto tez, z naprzeciwka jedzie auto, wpada w wielką kałuże, woda leci na moja przednią szybę --- no i własnie w takiej sytuacji fajnie by było gdyby wycieraczki z automatu ruszyłyMieHor pisze:adnim, a na pewno masz na wyposażeniu takie coś:
Może jest gdzieś opcja w OP-Comie, którą należałoby włączyć, aby czujnik deszczu był cały czas włączony?
-
Pietrek
Rozumiem, że mówimy o konieczności włączania trybu auto po każdym wyłączeniu zapłonu. Bo ja generalnie nie mam z czujnikiem problemu - w opisanej sytuacji z kałużą (jeśli wcześniej używałem trybu auto) czujnik działa bez zarzutu - wycieraczki się odpalają. Oczywiście jak zatrzymam auto i wyłączę zapłon to po uruchomieniu trzeba ponownie włączyć tryb auto - ale to standard we wszystkich samochodach z dźwigienkami na przekaźnikach (niektóre rozwiązania "mechaniczne" też wymagają "restartu" przy ponownym uruchomieniu silnika)jacek754 pisze: Zgadza się jest to trochę żenujące, że mając czujnik deszczu za każdym razem trzeba go włączać. Działa to jak regulator czasu pracy wycieraczek, a nie czujnik.
Może jest gdzieś opcja w OP-Comie, którą należałoby włączyć, aby czujnik deszczu był cały czas włączony?
-
kilus0
Witam niedawno kupiłem ZB z 2006r 150 km i nie posiada w wyposażeniu lusterka fotochromatycznego.Czy jest możliwość zamontowania takiego lusterka jeśli tak to co trzeba zrobić ?
-
kilus0
Dzięki przejżałem temat i zaintrygowało mnie jedno jak wygląda okablowanie a dokładnie wtyczka z lusterka do ZB ? Przejżałem całe okablowanie lampki w podsufitce i znalazłem we wtyczce wolne miejsce na wtyczkę ale dość małą i do tego kwadratową.czy ma ktoś fotkę tej wtyczki ?
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Kolego nie znalazłem fotki na necie tej wtyczki.
Ale kup lusterko jak nie spasuje ci kostka, to podepniesz na ostro według tematu co podałem.
Ale kup lusterko jak nie spasuje ci kostka, to podepniesz na ostro według tematu co podałem.