Położenie czujnika uderzenia/odcięcia zapłonu.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
zafirak

Położenie czujnika uderzenia/odcięcia zapłonu.

#1 Post autor: zafirak »

Witam.
Gdzie w Zafirze A z 2001 (silnik 1.8, benzyna) znajduje się czujnik/przycisk, który należy wcisnąć po uderzeniu samochodem w coś lub kogoś? Szukałem w instrukcji ale nie udało mi się go zlokalizować. Jedni ten czujnik/przycisk(?) nazywają czujnikiem uderzenia inni odcięcia zapłonu. Prawdę mówiąc nie wiem czy ten czujnik w ogóle znajdue się w tym samochodzie.
Pozdrawiam.
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

zafirak pisze:Witam.
Gdzie w Zafirze A z 2001 (silnik 1.8, benzyna) znajduje się czujnik/przycisk, który należy wcisnąć po uderzeniu samochodem w coś lub kogoś?
Pierwsze słyszę. Nie ma tego Zocha i nie ma chyba żaden samochód.
tradelux

#3 Post autor: tradelux »

celius pisze:
zafirak pisze:Witam.
Gdzie w Zafirze A z 2001 (silnik 1.8, benzyna) znajduje się czujnik/przycisk, który należy wcisnąć po uderzeniu samochodem w coś lub kogoś?
Pierwsze słyszę. Nie ma tego Zocha i nie ma chyba żaden samochód.
Mają coś takiego auta ;) Niestety z ZA nie pomogę, musiałbyś może szukać w "Sam naprawiam".
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Spotkałem się z takim cudem w Lagunie - zostałem uderzony w tył swojego auta przez trzy kolejne samochody i w sumie wepchnięty na Lagunę, która kilka minut po stuknięciu nie chciała odpalić żeby samodzielnie zjechać na pobocze, po kilku minutach system sam się odblokował i można było nią jechać dalej
Zyjon

#5 Post autor: Zyjon »

A ja, jeśli dobrze pamiętam, miałem coś takiego w Seju lub CC. By móc zapalić autko po kolizji trzeba było wcisnąć gdzieś chyba w rejonie kolumny kierowniczej (w dolnej części - rej. pedałów).
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

No to się zdziwiłem. W żadnym samochodzie tego nie miałem :lol:
kamol

#7 Post autor: kamol »

celius pisze:No to się zdziwiłem. W żadnym samochodzie tego nie miałem :lol:
ja tez pierwsze słyszę :shock:
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Jeżeli ma to w okolicy kolumny kierowniczej ja w poprzednim autku miałem po lewej stronie nad pedałami.
Woytas

#9 Post autor: Woytas »

W Oplu nie ma takiego czujnika na 10000%.

Jest w Fordach, Peugeotach, Renówkach.

1.Sprawdź przekaźnik od pompy paliwa.

2.Czasem w Opelkach jest tak jak napisał MieHor... trzeba poczekać po zdarzeniu. Na innym forum user piszę, że po przygodzie autko zapaliło mu dopiero po godzinie od wypadku.
Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

Woytas pisze:W Oplu nie ma takiego czujnika na 10000%.

Jest w Fordach, Peugeotach, Renówkach.
A to mnie znów zdziwiło. Miałem pega 106 i mam 206 i nie wiem o czymś takim :) No ale instrukcji na oczy nie widziałem bo jeździ nimi ojciec a ja czasami tylko pożyczam.
zafirak

#11 Post autor: zafirak »

Dzięki za rozjaśnienie tematu.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#12 Post autor: Harry200 »

W każdym Fiacie też takie coś jest.
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

Taki czujnik był nawet w Polonezie Caro
adam1970

#14 Post autor: adam1970 »

Witam .Ja w " eskorcie" miałem taki przycisk w bagażniku pod kołem zapasowym. Znalazłem go po 3 godz ciągania żeby odpalił,wcześniej przycisnołem go niechcący wyciągając koło zapasowe.
DaRek7

#15 Post autor: DaRek7 »

Woytas pisze:Jest w Fordach, Peugeotach, Renówkach.
Dokładnie tak, w nowszych Renówkach jest także na tunelu środkowym wewnątrz auta...
W Fordach z reguły w bagażniku, w Oplach raczej nie ma, przynajmniej nic o tym nie słyszałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”