[B]Koło kierownicy
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
karaluch, sprawdzałem w EPC - koła kierownicy w ZB w większości przypadków mają średnicę 370 mm i mają inne nr części - nr katalogowe niż w VC, w której w zależności od nr nadwozia i wersji występują koła kierownicy z 3 lub 4 szprychami dodatkowo różnią się średnicą - są 385 mm lub 370 mm, żaden nr części nie pokrywa się z ZB i tu może tkwić problem głównie ze względu na średnicę trzpienia kolumny kierowniczej
ta którą mi oferowano ma 3 szprychy a średnicy nie mierzyłem. Podpadło mi natomiast to że przy wymianie coś wspomniano o konieczności użycia kleju tam gdzie powinna wystarczyć śruba, podobno dla mojego bezpieczeństwa by kierownica nie została mi w rękach... Skoro nie pokrywa się żaden nr części to myślę że nie warto jej kupować. Dzięki za info. Od Asi powinna pasować bez problemu, tak?
Odświeżę nieco temat
Czy ma ktoś namiary na dobrego tapicera samochodowego na Śląsku
Zauważyłem, że w ostatnim czasie strasznie zdewastowałem dźwignię ręcznego i kierownicę również, podejrzewam, że główny winowajca to obrączka (przynajmniej ręczny jest powycierany dokładnie w tym miejscu gdzie mam ją na palcu.
Zależałoby mi na fachowym obszyciu naturalną skóra możliwie podobną w kolorze do oryginalnej kiery, oczywiście w pełnym perforowaniu
Czy ma ktoś namiary na dobrego tapicera samochodowego na Śląsku
Zauważyłem, że w ostatnim czasie strasznie zdewastowałem dźwignię ręcznego i kierownicę również, podejrzewam, że główny winowajca to obrączka (przynajmniej ręczny jest powycierany dokładnie w tym miejscu gdzie mam ją na palcu.
Zależałoby mi na fachowym obszyciu naturalną skóra możliwie podobną w kolorze do oryginalnej kiery, oczywiście w pełnym perforowaniu
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Podpowie ktoś jak zdejmuje się kierownicę i jak ogólnie się do tego zabrać, bo to że trzeba odłączyć akumulator i jakiś czas odczekać to się domyślam ale co dalej...?
Pytam oczywiście w kontekście obszywania kierownicy skórą, w Częstochowie robią to w zasadzie od ręki tzn. trwa to pełną dniówkę i tak właśnie kombinuję żeby rano zdjąć kier, pomknąć do nich na motorku i po dniówce śmigania po jurajskich winklach wrócić z obszytą kierą
Pytam oczywiście w kontekście obszywania kierownicy skórą, w Częstochowie robią to w zasadzie od ręki tzn. trwa to pełną dniówkę i tak właśnie kombinuję żeby rano zdjąć kier, pomknąć do nich na motorku i po dniówce śmigania po jurajskich winklach wrócić z obszytą kierą
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
W tym warsztacie, z którym rozmawiałem w Częstochowie życzą sobie ściągniętą kierownice.
Jutro jeszcze podjadę do tapicera samochodowego u mnie w Tychach, który robił mi Astrę po pożarze (zrobił super ale długo to trwało, a że teraz mam dostępną tylko Zosię oraz jednoślad to zależy mi na czasie) i zapytam co on proponuje, tzn. za ile i ile to potrwa.
Co do kształtu i wykończenia to chciałbym cała perforowaną w ciemno szarej skórze szytą nicią możliwie podobną do koloru skóry
Jutro jeszcze podjadę do tapicera samochodowego u mnie w Tychach, który robił mi Astrę po pożarze (zrobił super ale długo to trwało, a że teraz mam dostępną tylko Zosię oraz jednoślad to zależy mi na czasie) i zapytam co on proponuje, tzn. za ile i ile to potrwa.
Co do kształtu i wykończenia to chciałbym cała perforowaną w ciemno szarej skórze szytą nicią możliwie podobną do koloru skóry
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Cześć, kupiłem zafirę B, 2007r.i ma startą kierownicę tak jakby pod lewą ręką, samochód ma przejechane 65 tys km, przebieg niby pewny i mam pytanie czy jest możliwe starcie kierownicy po takim przebiegu? proszę o odpowiedź, pozdrawiam
Specjalnie może nie ale ja jak kupowałem moją zośke to kierownica była idealna, na chwile obecną przy lewym klaksonie mam już dość mocno popękaną poduszke a zrobiłem około 80 tyś km.MieHor pisze:W normalnej eksploatacji przy tym przebiegu raczej nie możliwe, chyba że ktoś specjalnie się uparł, żeby ją zniszczyć
-
- Mieszkaniec
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: costam
moja kierownica nie jest mocno wytarta, ale Szkop wydzielał chyba jakiś roztwór reagujący z tworzywem bo w miejscu gdzie trzyma się ręce najczęściej lepi się ona lekko do rąk... ja się dłużej jedzie w trasie i ręce się zaczynają pocić, to jest to wkurzające
próbował ktoś takiego pokrowca? łatwo jest go samemu "zainstalować"? Ciekawe jak z dopasowaniem
http://allegro.pl/skorzany-pokrowiec-na ... 02530.html
http://allegro.pl/pokrowiec-na-kierowni ... 96891.html
próbował ktoś takiego pokrowca? łatwo jest go samemu "zainstalować"? Ciekawe jak z dopasowaniem
http://allegro.pl/skorzany-pokrowiec-na ... 02530.html
http://allegro.pl/pokrowiec-na-kierowni ... 96891.html