komunikaty komputera pokładowego

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#16 Post autor: Harry200 »

Czujnik jest tak ustawiony że stan oleju powinien być w połowie bagnetu, często się zdarza że jest ustawiony na górnej kresce dopuszczalnej skali. Jak chcesz mieć spokój to uzupełnij poziom w okolicach skali max.Jak staniesz pochylonym samochodem to też często ten błąd Ci wyskoczy...

robinhood100

#17 Post autor: robinhood100 »

ok. dziękuje za odpowiedź. mam między max a połową skali więc to pewnie to. pozdrawiam

giant19s

#18 Post autor: giant19s »

Dzisiaj przepaliła mi się żarówka w tylnej lampie i komputer zaczął ładnie błędami rzucać o to przetłumaczone błędy których nie ma w zestawieniu.

Komunikaty pochodzą z francuskiej wersji komputera Zośki.

FEUX STOP - przepalona żarówka od świateł stopu
Mi przy okazji wyskoczyły jeszcze kolejne dotyczące tej samej przepalonej żarówki.
FEUX CODE - przepalona żarówka od świateł mijania
FEUX AR - przepalona żarówka w tylnej lampie

Przepalenie się żarówki od stopu powoduje wyskoczenie wszystkich trzech błędów gdyż ta jedna żarówka obsługuje te trzy komunikaty.

MieHor bo ja zły człowiek jestem :lol:
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, 08:12 przez giant19s, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: MieHor »

giant19s, sprowokowałeś mnie do aktualizacji wykazu komunikatów komputera pokładowego wg języków, który znajduje się tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=7266#7266

Anony Mous

#20 Post autor: Anony Mous »

A czy "funkcje kontrolne" można aktywować wybiórczo czy tylko łącznie, tzn. czy może być tak, że została aktywowana np. funkcja dot. poziomu płynu do spryskiwaczy a np. funkcja dot. poziomu cieczy chłodzącej nie?

z góry dzięki

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
#21 Post autor: MieHor »

Wg mojej wiedzy nie ma możliwości wyboru które z tych funkcji mają się wyświetlać a które nie

Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

dzięki MieHor
a czy ktoś się orientuje, gdzie znajduje się instalacja (wtyczka) pod czujnik zużycia okładzin hamulcowych? czy wszystkie ZB mają wyprowadzane fabrycznie taką instalację?

endrju_ne

#23 Post autor: endrju_ne »

H,Łajszczak pisze:Czujnik jest tak ustawiony że stan oleju powinien być w połowie bagnetu, często się zdarza że jest ustawiony na górnej kresce dopuszczalnej skali. Jak chcesz mieć spokój to uzupełnij poziom w okolicach skali max.Jak staniesz pochylonym samochodem to też często ten błąd Ci wyskoczy...
Witam

Wczoraj miałem taką sytuację, po przejechaniu trasy ok 200 km komputer wyrzucił mi komunikat Ölstand prüfen. Po kilkudziesięciu minutach od zgaszenia silnika sprawdziłem poziom oleju, oczywiście sięgał prawie max. Kontrolka ciśnienia oleju (przy zegarach) nie zapaliła się, tylko komp wyrzucił taki błąd (dwa razy, drugi raz po ok 10 km od pierwszego). Od wymiany oleju zrobiłem prawie 2 tys km (oleju praktycznie nie ubywa).
Przejmować się tym komunikatem czy nie?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#24 Post autor: Harry200 »

Jeżeli poziom oleju masz w porządku to nie ma sie czym przejmować,zdarza sie że pływak który pracuje wewnątrz tulei ulega zabrudzeniu i nie pracuje tak jak potrzeba,trzeba byłoby zdemontować miskę i oczyścić mechanizm pomiaru poziomu ewentualnie wymienić na nowy..Jest jeszcze teoretycznie możliwość że olej za wolno spływa do miski w czasie pracy silnika.Jak zapali Ci się ten komunikat to wyłącz silnik i zaraz sprawdź poziom..

fabidan

#25 Post autor: fabidan »

ten komunikat "Ölstand prüfen" u mnie pojawia się dosyć często - oczywiście poziom oleju jest ok - trochę to wkurzające jest - przejmować się tym czy wymaga to jakiś napraw (we własnym zakresie da się to zrobić)?

Anony Mous

#26 Post autor: Anony Mous »

fabidan, w Oplach jest to standard. Jest to denerwujące ale można z tym żyć. Tym bardziej że twój silnik lubi olej to będziesz często widział ten komunikat. Ja wożę z sobą 1,5 butelkę z olejem i jak się pojawia to staram się dolewać do pełna.

fabidan

#27 Post autor: fabidan »

heh w ośmiozaworowej astrze f 1.4 60KM mojego taty od nowości zero oleju bierze, a ma go już 12 lat :) - widać można, nawet w opelku :D

vojti

#28 Post autor: vojti »

giant19s pisze:Dzisiaj przepaliła mi się żarówka w tylnej lampie i komputer zaczął ładnie błędami rzucać o to przetłumaczone błędy których nie ma w zestawieniu.

Komunikaty pochodzą z francuskiej wersji komputera Zośki.

FEUX STOP - przepalona żarówka od świateł stopu
Mi przy okazji wyskoczyły jeszcze kolejne dotyczące tej samej przepalonej żarówki.
FEUX CODE - przepalona żarówka od świateł mijania
FEUX AR - przepalona żarówka w tylnej lampie

Przepalenie się żarówki od stopu powoduje wyskoczenie wszystkich trzech błędów gdyż ta jedna żarówka obsługuje te trzy komunikaty.

MieHor bo ja zły człowiek jestem :lol:

W mojej Zosi pokazało dwa komunikaty na raz FEUX CODE i FEUX AR po przepaleniu żarówki świateł mijania.

sebulek

#29 Post autor: sebulek »

Witam!
Czy u was wskazania komputera również różnią się ze stanem faktycznym tzn. średnie spalanie i ilość spalonego paliwa! Róznica przy średnim zużyciu paliwa waha się około 1 litra.
Czy można to jakoś skorygować, np. w ASO. :)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB

#30 Post autor: Bodek »

Oczywiście, że się różnią, może nie aż tyle, nie wiem jak w ZA, ale w ZB można skorygować np. op-comem.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”