Problemy związane z centralnym zamkiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

krzysiek82, tyle szcześcia, że nie skończyło się tak jak u mnie. U mnie spaliło wszystkie siłowniki a bezpiecznik 15A ocalał.

No i uświadomiłeś mnie, elektronik zgrabił ze mnie 100 zł za przylutowanie tego drutu wrrr :?

krzysiek82

#17 Post autor: krzysiek82 »

marsuc pisze:krzysiek82, tyle szcześcia, że nie skończyło się tak jak u mnie. U mnie spaliło wszystkie siłowniki a bezpiecznik 15A ocalał.

No i uświadomiłeś mnie, elektronik zgrabił ze mnie 100 zł za przylutowanie tego drutu wrrr :?
dowiadywałem się komplet siłowników oprócz wlewu 190zł ale całe szczęście nie muszę kupować. Odnośnie twojej centralki, może jeszcze coś poleciało skoro naprawa wyszła 100zł? Ja myślałem, że u mnie też jeszcze coś poleciało bo po zdjęciu osłony progu czułem już spaleniznę z tej plastikowej puszki centralki. Ale jak widać strach ma wielkie oczy i lepiej czasami zapobiegać niż leczyć. Dlatego profilaktycznie lewą stronę także przejrzę bo za drugim razem mogę nie mieć tyle szczęścia.

calus18

#18 Post autor: calus18 »

witam panów koledzy mam taki problem jak krzysiek82 tylko u mnie znowu w lewych tylnich drzwiach centralny nietrybi ale predzej jak czytalem to ktos polecil zeby sprawdzic czy głosnik dziala, u mnie też nie dziala. Wziołem sie i sciagnelem tapicerke z drzwi i ci sie okazało ze kostka z pradem nie jest podłączona do centralnego ale jak ja załączyłem to też nie działał tak wiec to wina kabli miedzy drzwiami a budą????

lukasz kolata

#19 Post autor: lukasz kolata »

dzisiaj lutowalem przewody miedzy slupkiem a dzwiami i to bylo to.poczytalem wczesniejsze posty i posluchalem forumowiczow.mieli calkowita racje.pozdro i browarek.

LoKi

#20 Post autor: LoKi »

u mnie tak samo lewy tył nie działał centralny ale po pewnych kilku pięknych razach tak jakbym rozruszał bolec(otwórz,zamknij) i centralny mi się naprawił :shock: nie wiem jak długo będzie hulać ale oby jak najdłużej...

sQcha

#21 Post autor: sQcha »

LoKi pisze:u mnie tak samo lewy tył nie działał centralny ale po pewnych kilku pięknych razach tak jakbym rozruszał bolec(otwórz,zamknij) i centralny mi się naprawił :shock: nie wiem jak długo będzie hulać ale oby jak najdłużej...
Samo raczej się nie naprawi, mogło przestać zwierać, ale nie radzę z tym jeździć, bo tak jak u przedmówców może się to skończyć poważniejszą awarią.

Oto co zastałem u siebie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

TUX

#22 Post autor: TUX »

chyba zaraz idę do moich drzwi - tylko nie wiem od czego zacząć - zdejmować tapicerkę czy dobierać się do kabli?

- też padł mi centralny - prawy tył :(
http://www.tuxtux2.republika.pl/downloa ... 0drzwi.htm

bondzo001 :piwo:

sQcha

#23 Post autor: sQcha »

Tapicerki z drzwi nie musisz ściągać, wystarczy wyjąć wtyczkę z drzwi, ja rozbierałem próg, żeby wygodnie wyciągnąć wiązkę i wlutowywać przedłużenie kabli. Wstawiłem po 10 cm kabla, zaizolowałem izolację tekstylną i przeciągnąłem z powrotem.

LoKi

#24 Post autor: LoKi »

sQcha,
ale skoro działa i drzwi się zamykają i otwierają z kluczyka to co się może stać gorszego ?? puki co odpukać wszystko co złe.

sQcha

#25 Post autor: sQcha »

LoKi pisze:sQcha,
ale skoro działa i drzwi się zamykają i otwierają z kluczyka to co się może stać gorszego ?? puki co odpukać wszystko co złe.
Po porostu dziwi mnie to, że "samo się" naprawiło. Są dwie możliwości, albo to nie była wina wiązki, albo przestało w niej zwierać. Jeśli ten drugi wariant, to prędzej czy później problemy wyjdzie ponownie.

szon23

#26 Post autor: szon23 »

mi też padł centralny LT. Dobrze że poczytałem sobie Wasze posty. Okazało się że kable przetarły się. Trochę się pomęczyłem ale zrobiłem i teraz śmiga

LoKi

#27 Post autor: LoKi »

sQcha, nie wiem, ważne że działa i odpukać najgorsze..

szon23, w którym, miejscu są te kable ?? sprawdze sobie w razie czego :P

Anony Mous

#28 Post autor: Anony Mous »

LoKi, kable przecierają się przeważnie tylko w jednym miejscu. W tej harmonijce w drzwiach. U ciebie pewnie w racji tego że robiło się zwarcie i tworzyła się temperatura to kabelki się ponownie "zespawały". Ale i tak lepiej to sprawdzić bo kable mogły zostać bez otuliny a to grozi większymi konsekwencjami niż tylko uszkodzeniem jednego zamka :(

Elmo77

#29 Post autor: Elmo77 »

sQcha i marsuc dobrze mówią. Standardowa usterka i jak widzę u większości na początku pada LT :D Miałem tak że przestała działać elektryka szyb i po całym dniu wróciło do normy. Następnego dnia padło i koniec ( a szyba była do połowy ). Rozebrałem wiązkę i sito z przewodów. To samo klapa tył a konkretnie wciskając hamulec zapalało mi się ogrzewanie szyby tylnej Teraz sprawdziłem wszystkie wiązki i pomiędzy przerwanymi przewodami wstawiam nowe, łącząc kostkami w drzwiach i słupku.

lukasz kolata

#30 Post autor: lukasz kolata »

loki przewody dobrze skrec i oblutuj,tylko nie zapomnij ich wydłuzyc i naciągnąc koszulki termokurczliwej bo nie moze dostawac sie do nich wilgoc.powodzenia.no i :piwo: po robocie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”