Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam serdecznie, założyłem nowy temat, gdyż nie znalazłem niczego podobnego.
Mianowicie dziś rano doznałem nie lada zdziwienia kiedy to wchodząc do garażu olśniły mnie wszystkie światła stopu
Nie byłem w stanie ich wyłączyć ( akumulatora nie ruszałem bo nie miałem czasu). Po przejechaniu kilkunastu kilometrów światła już nie świeciły stale i normalnie funkcjonowały. Czy ktoś miał podobną przypadłość i co mogło być przyczyną.
Ja mam problem z świecącymi non stop światłami stopu w Zafirce II B po lifcie z 2008r. - CDTI 1.7 125KM.
Byłem na wymianie oleju i klockow hamulcowych oraz z powodu świecącej się kontrolki auta z kluczykiem.
Wymienili olej, klocki tył, okazało się że jedna świeca poszła, więc wymiana i autko z kluczykiem się nie świeciło więcej.
W warsztacie skasowali błędy, próbowano uruchomić czujniki parkowania tył, gdyż nie działają, a przód nie ma jednego mikrofonu - nic nie udało się zrobic.
Żona użytkuje to auto, ja rzadziej, ale jak już wsiadłem po ok 2 tyg. od warsztatu, zauważyłem 'brak tempomatu'.
2 dni później natrafiłem na żonkę jak wracała do domu i zobaczyłem, że non stop świecą światła stopu.
Udałem się do tego samego warsztatu. Wymontowali wyłącznik/włącznik/przełącznik czy czujnik (nie wiem co poprawne) z nad pedału hamulca, że to winowajca nie działającego tempomatu i świecących świateł stop.
Czujnika nie udało się kupić, ja auta potrzebowałem pilnie.
Auto zabrałem, kupiłem sam przełącznik i go zamontowałem.
Jakie było moje zdziwienie, światła stopu nadal świecą światłem ciągłym.
Wyregulowałem przełącznik, tak by wszystko funkcjonowło książkowo.
Zauważyłem, że póki nie przekręcę kluczyka w stacyjce, światła stopu reagują prawidłowo na ruchy pedała hamulca. Przy wciskaniu świecą się, przy puszczeniu, gasną - jest GIT.
Jak przekręcę stacyjkę, światła zapalają się.
Zdjąłem na noc klemę z AKU i to też nie pomogło.
Podpiąłem pod OP-COMa, ale na razie tylko do przeglądania zawartości.
Znalazłem kilka następujących danych:
- Status świateł hamowania, -> Wszystko zał.
- Przełącznik 1 hamulców, -> Nieaktywny (jak wcisnę pedał hamulca zmienia się na Aktywny - czyli działa przełącznik)
- Stan świateł hamowania przyczepy,Zał
- Stan środkowego światła hamowania,Zał
Jak wciskam pedał hamulca, zmienia się jedynie wartość przy przełączniku Aktywny/Nieaktywny
dalej:
- Tempomat (Cruise Control),Nieaktywny
- Regeneracje od wymiany DPF (filtra cząstek paliwa Diesel),182 km
- Przebieg od ostatniej regeneracji DPF (Przebieg),173 km
- Przebieg od ostatniej wymiany DPF (Przebieg),78 327 km
w OP-COMie robiłem testy świateł stopu. Jest to chyba jekieś urządzonko, które symuluje pracę podzespołó. Jak przestawiłem test na aktywny, światła stopu świeciły się, jak wziąłem nieaktywny, to światła zgasły. Czyli jest możliwość przejęcia kontroli nad tymi światłami i one mogą zgasnąć przy włączonym zapłonie.
Wszystko się niestety kończy jak wyjdę z zakłądki z testem. Światła nów się zaświecają.
Pomoże ktoś?
Ps.
Wymieniłem juz żarówki w światłach stop i nic nie pomogło.
H,Łajszczak - o jakie styki Ci chodzi?
Czy chodzi ci o włącznik nad pedałem hamulca, że tam dochodzą 4 kabelki? Jeśli o to chodzi, to zasadę działania włącznika kumam, 2 żyły idą do tempomatu i przy wciśniętym hamulcu 'rozwiera' obwód... 2 kolejne żyły idą do świateł stopu i tu odwrotnie, na wciśniętym hamulcu jest 'zwarcie'.
radmar1702 - włącznik kupiłem nowy i wymieniłem, efekt jest taki sam.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce światła świecą. Sprawdzałem miernikiem oba włączniki i jak dla mnie są w pełni sprawne.
Przy wyłączonym zapłonie to idealnie widać, bo reaguje na pedal hamulca. Tak samo przy przeglądaniu OP-COM em, status dla przełącznika zmienia się z aktywny, na nieaktywny i odwrotnie, a mimo to światła świecą non stop.
Status w OP-COMie też pokazuje że światła stop są ZAŁ.
czy to się da jakoś w kompie poprawić, czy trzeba szukać gdzieś indziej?
Zwarcie raczej nie bo gdy kluczyk jest wyłączony to światła stop reagują prawidłowo,zdemontuj wtyczkę z wyłącznika przy pedale hamulca i wtedy przekręć kluczyk..
od biedy mogę tak zrobić, ale moim zdaniem to strata czasu.
Włącznik jest plastikowy i montowany do Aluminium, nie ma możliwości, aby coś zależało od montażu.
Przy wyłączonym zapłonie, włącznik działa perfekt, to samo widać w OP-COMie. Moim zdaniem czy pedał hamulca będzie uruchamiał włącznik, czy zrobię to ręcznie efekt będzie ten sam.
no ale jestem gotów podjąć się każdego testu dla naprawy.
[ Dodano: Pon Paź 24, 2011 12:41 ]
...aha zajmę się tym dopiero wieczorem.
Po zdemontowaniu wtyczki z włącznika, jaki przewidujesz efekt?
brak świateł stop? Będzie widać, czy się świecą światła bez włącznika?
Jeśli będą się świeciły bez włącznika, to co dalej?
dudkoo pisze:Po zdemontowaniu wtyczki z włącznika, jaki przewidujesz efekt?
Nie powinny świecić,w ten sposób wyeliminujemy błąd przełacznika...Ten przełacznik zasilany jest plusem z bezpieczników FE 16 5A i FE32 5A także lepiej go nie zasilać do masy..
niestety nie udało mi się wypiąć kabelka z włącznika stopów jest tak wpasowany, że trzeba włącznik wyjąć. Na to nie miałem dziś siły , omęczyłem się już wcześniej przy nim.
dziś poszperałem więcej OP-COMem.
w REC tylnym module elektronicznym jest test el.podzespołów.
Tam jest test świateł hamowania.
jak się wejdzie w ten test: od razu światła stopu gasną i jak naciskam hamulec, to wszystko działa dobrze - mistrzowsto i silnik włączony!
i tu radość się kończy, bo po opuszczeniu testu, światła znów rozświetlają się jak choinka
już nie wiem co o tym myśleć.
Sprawdzałem też ustawienia tempomatu, to raczej jest ok, bo status ma 'występuje'.
Ps.
chcialbym by te stopy działały jak na tym teście