Problemy związane z pompą wtryskową

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Woytas

#226 Post autor: Woytas »

Jaymzarf, z tego co wyczytałem, takie ucho holownicze, może pasować od corsy, vectry, rozejrzyj się po sąsiadach ;)
Jaymzarf

#227 Post autor: Jaymzarf »

Opli u mnie na lekarstwo... Jest Corsa ale stara i ma wspawane ucho... Jak nie znajdę to jadę jutro do ASO kupić...zawsze się przyda... Sądzę, że nie będzie droższy niż jakieś 50zł
radziko

#228 Post autor: radziko »

Od Astry również pasuje na 100%
boogoo

#229 Post autor: boogoo »

Tak pasuje od astryII bo ja mam,a ty Jaymzarf, zobacz na szrocie-ja tam kupowałem za 15zł.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#230 Post autor: Harry200 »

Od Astry Vectry i Corsy ,na Allegro oryginały są po 30 zł to w serwisie może tak jak piszesz.
Jaymzarf

#231 Post autor: Jaymzarf »

Jak tylko będę mógł zabrać służbowego, to pojeżdżę po szrocikach. Dzięki wszystkim za podpowiedzi z jakich może pasować.

PS: Jeśli ktoś by chciał dokładną instrukcję opisującą zasadę działania pompy VP44 (obydwie wersje) to siedzi tutaj + inne rzeczy : Chomik Zafira
Pass: ZKP
olo018

#232 Post autor: olo018 »

Dzoniłeś do Dąbrowy? może mają urlop,zadzwoń ,próbuj ,oni są na prawdę dobrzy. :piwo:
Jaymzarf

#233 Post autor: Jaymzarf »

olo018, dzwoniłem i rozmawiałem z gościem. Robi tylko elektronikę w tych pompach. Nie jest za bardzo obeznany w temacie bo nawet nie wie, że jest możliwość fabrycznej regeneracji tego modelu.

Mało tego, kontaktowałem się w sprawie regeneracji/naprawy z centralą Bosch'a w Warszawie i w odpowiedzi usłyszałem, że Bosch udostępnił już technologię naprawy oraz części do tych pomp wybranym serwisom w Polsce, między innymi jeden z nich jest w Piekarach i tam właśnie za kilkanaście minut Zosia zostanie zabrana na lawecie.

Pisałem o tym wcześniej, że jest możliwość naprawy. Koszta w moim przypadku to około 1000zł. Chyba, że korpus pompy jest uszkodzony to wtedy....

Co do naprawy samego sterownika - chyba, że ktoś chce zrobić i pozbyć się auta a problem zostawić przyszłemu właścicielowi. Taka reanimacja jest mało skuteczna bo usuwa tylko końcową usterkę bez usunięcia przyczyny. Pompa prędzej czy później zatrze się całkowicie.
olo018

#234 Post autor: olo018 »

No nie wiem ja kupiłem pompę od niego nową i autko działa :)
Jaymzarf

#235 Post autor: Jaymzarf »

olo018, a ile dałeś za nową pompę?
olo018

#236 Post autor: olo018 »

4500 i oddałem starą,ale były problemy z aso opel w Enns ,i goście z Dąbrowy w ramach gwarancji przyjechali 570kilom i zrobili mi na miejscu ;)
Nowa wydaje mi się że to te z Czech ale mam rok gwarancji .
Jaymzarf

#237 Post autor: Jaymzarf »

Te z Czech są pełnowartościowymi maszynkami po wymianie praktycznie wszystkich ruchomych elementów mechanicznych. Właśnie jestem po rozmowie z pompiarzem. Cena taka sama. 6500 za pompę - 2000 w tym jest kaucja którą zwracają za używkę do regeneracji. Tylko jest problem z gwarancją - mój pompiarz zgłosił 3 pompy na gwarancji - wszystkie odrzucono bo - winne paliwo w/g Bosch'a.
Na razie jednak chcę pójść po kosztach - chociaż to jest może błędna droga, ale kto wie...
Jeśli to nie zadziała to się zastanowię nad większą inwestycją. Jutro popołudniu zapadnie wyrok, tak więc trzymajcie kciuki koledzy ;)
qlczyk

#238 Post autor: qlczyk »

Jest szansa że ceny tych pomp spadną ew.regeneracja będzie bardziej dostępna?Pisałeś coś wcześniej o roku 2015.Za jakieś 2-3 lata cena pompy przekroczy wartość samochodu!!!
(Ja mam astre która jest warta może ze 13000)
Czyli te pompy za 4500 to jednak pompy regenerowane.Jeśli w ASO chcą za pompę ok. 10000 to raczej za faktycznie nową i nie można ich posądzać o wysoką marże.
Trzymam kciuki
Jaymzarf

#239 Post autor: Jaymzarf »

W ASO ceny są następujące:

12300 - fabrycznie nowa pompa + robocizna, prgramowanie itp razem około 13500

8600 - regenerowana w Czechach + robocizna ... - razem około 9800

Ceny na zewnątrz - 8500 nowa z fabryki, 6500 regenerowana e Czechach - z gwarancjami z czego przy regenerowanej oddają kaucję 2000 za zwrot uszkodzonej pompy.
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#240 Post autor: Mattai »

W Polsce tez regenerują pompy, za przyzwoite pieniądze (~1500PLN)wymieniając wszystko co jest już zużyte, jeden facet wystawia się na portalu aukcyjnym, i daje zrobioną pompę, ponoć ma sprzęt boscha. Miałem kilka dyskusji z takimi specami, przyznam ze fachowa rozmowa. Dość rzeczowe podejście i wszelka chęć pomocy przy celowym komplikowaniu przypadku.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”