zapach benzyny w wewnątrz auta
Moderator: Sebu$
zapach benzyny w wewnątrz auta
Po pierwsze nie wiedziałem za bardzo jaki dział wybrać ale może dobrze wybrałem.
Ale do rzeczy , wczoraj podczas jazdy poczułem dość mocny zapach benzyny, dzis wystraszony przepatrzyłem wszystko wycieku niema,ale wyczułem że w bagażniku jest bardziej ten zapach wyczuwalny.
po krótkich oględzinach stwierdziłem że zapach ten dobiega od korka wlewu a że jest on zamknięty(klapaka) to zapach wędruje do środka auta.
Czy ktoś miał takie cyrki?
dodam że odpowietrzanie chyba działa bo podciśnienie się nie wytwarza.
Ale do rzeczy , wczoraj podczas jazdy poczułem dość mocny zapach benzyny, dzis wystraszony przepatrzyłem wszystko wycieku niema,ale wyczułem że w bagażniku jest bardziej ten zapach wyczuwalny.
po krótkich oględzinach stwierdziłem że zapach ten dobiega od korka wlewu a że jest on zamknięty(klapaka) to zapach wędruje do środka auta.
Czy ktoś miał takie cyrki?
dodam że odpowietrzanie chyba działa bo podciśnienie się nie wytwarza.
Mi też niedawno zaśmierdziało wachą . Okazało się , że pękł przewód paliwowy biegnący od pompy paliwa do listwy wtryskowej ( tak w skrócie). Niestety , aby wymienić ten odcinek przewodu , trzeba było wyciągać bak paliwa. Roboty w pojedynkę co nie miara
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
u mnie też zero wycieku-ale skontroluje dokładniej koło baku czy gdzies nie sączy
hmm, no ale w tej gumie jest dziurka (chyba od tego że jakby sie przelało to żeby wróciło do zbiornika) więc jak nawet ta guma była nieszczelna to zapach będzie szedł przez tą dziurkę -(chyba że jest zawór zwrotny)
Proszę rozwiń swoja myśl na temat tej gumy , bo kwestia ciekawa ale chciałbym mieć jakieś sensowne potwierdzenie wymiany tej gumy.
hmm, no ale w tej gumie jest dziurka (chyba od tego że jakby sie przelało to żeby wróciło do zbiornika) więc jak nawet ta guma była nieszczelna to zapach będzie szedł przez tą dziurkę -(chyba że jest zawór zwrotny)
Proszę rozwiń swoja myśl na temat tej gumy , bo kwestia ciekawa ale chciałbym mieć jakieś sensowne potwierdzenie wymiany tej gumy.
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Może być problem z połączeniem Wlew-Zbiornik albo ze samym zbiornikiem tylko, ze od góry...castagnet pisze:Witam,
mam taki problem,
śmierdzi mi czasem paliwem w samochodzie,
najczęściej jak jest dość ciepło i przy agresywnej jeździe.
Chciałem dostać się dopompy paliwa - bo myślałem że jest dostęp jak w astrze podsiedzeniem ale okazuje się że nie ma i trzeba demontować bak.
Smród wyczuwałem z okolic schowka w bagażniku po stronie lewej - z tego co się lampę demontuje.
Ale może mim sie wydawało.
Mechanik sprawdził mi przewody i mówi że suche... wiecie gdzie szukać dalej?
Ostatnio zmieniony 27 lip 2015, 18:36 przez Tunio999, łącznie zmieniany 1 raz.
- Albert Einstein
Pozwolę sobie odgrzać kotleta...
Po raz kolejny czuję zapach spalin (paliwa) w samochodzie. Co ciekawe pojawia się to tylko w mieście przy dużych temperaturach powietrza, jak i temperatury silnika. Sam zapach paliwa czuć tylko przy włączonym nawiewie.....
Miał ktoś podobny problem? Dodam, że jeżdżę na LPG.... także może to być zapach gazu....
Po raz kolejny czuję zapach spalin (paliwa) w samochodzie. Co ciekawe pojawia się to tylko w mieście przy dużych temperaturach powietrza, jak i temperatury silnika. Sam zapach paliwa czuć tylko przy włączonym nawiewie.....
Miał ktoś podobny problem? Dodam, że jeżdżę na LPG.... także może to być zapach gazu....
Ja tej http://www.honestjohn.co.uk/carbycar/va ... ection=bad angielskiej stronie znalazłem:
Ten-second fix for a persisent and serious smell of petrol inside the car. It is caused by a misaligned rubber gasket at the top of the curiously long filler cap. The exterior filler flap had a good rubber seal, so fumes escape from the filler cap into the car via the flap hinge holes. The answer is to used a pair of thin, long-nose pliars to re-align the filler cap gasket properly.
Ten-second fix for a persisent and serious smell of petrol inside the car. It is caused by a misaligned rubber gasket at the top of the curiously long filler cap. The exterior filler flap had a good rubber seal, so fumes escape from the filler cap into the car via the flap hinge holes. The answer is to used a pair of thin, long-nose pliars to re-align the filler cap gasket properly.