Problemy z działaniem ogrzewanej szyby tylnej
Moderator: Sebu$
-
twardypt91
Problemy z działaniem ogrzewanej szyby tylnej
Jak w temacie. Miał ktoś podobny problem? Którędy biegnie zasilanie do tej grzałki?
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 16:01 przez twardypt91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sQcha
-
sQcha
Tak, podmień go na nowy, nawet jeśli wygląda na sprawny.twardypt91 pisze:Numer 3, 40 A?
Ja ostatnio sprawdzałem bezpiecznik, wyglądał na dobry, a po podmianie urządzenie które zabezpieczał zaczęło działać.
Jeśli nie bezpiecznik, to jeszcze przekaźnik może być.
Wyłącz nawiew oraz radio i nasłuchuj, czy jak włączasz ogrzewanie słychać charakterystyczne pyknięcie.
-
twardypt91
Przekaźnik - działa, słychać pstrykanie.
Bezpiecznik - funkiel nówka.
I teraz ciekawa obserwacja. Przy wyłączonym ogrzewaniu w gnieździe bezpiecznika było 13 V. Gdy włączyłem ogrzewanie miernik wskazał tam brak napięcia. Zdjąłem harmonijkę i wygląda to ok. Więc pora na demontaż wewnętrznego pokrycia klapy. Jakiś pomysł co nie tak?
Bezpiecznik - funkiel nówka.
I teraz ciekawa obserwacja. Przy wyłączonym ogrzewaniu w gnieździe bezpiecznika było 13 V. Gdy włączyłem ogrzewanie miernik wskazał tam brak napięcia. Zdjąłem harmonijkę i wygląda to ok. Więc pora na demontaż wewnętrznego pokrycia klapy. Jakiś pomysł co nie tak?
-
twardypt91
Zajrzałem pod pokrycie klapy i nic podejrzanego nie znalazłem. Połączenie z lewej:
i z prawej:

Zmierzyłem rezystancję między tymi punktami, wyszło 0.9 Ω. Jak będzie jeszcze możliwość to sprawdzę co się dzieje przy odpalonym silniku.
Wie ktoś którędy w kabinie biegnie wiązka z napięciem do tej grzałki?
i z prawej:

Zmierzyłem rezystancję między tymi punktami, wyszło 0.9 Ω. Jak będzie jeszcze możliwość to sprawdzę co się dzieje przy odpalonym silniku.
Wie ktoś którędy w kabinie biegnie wiązka z napięciem do tej grzałki?