[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.
Moderator: Mariusz
-
Anony Mous
-
d.marco
Witam podłącze sie do tematu przygotowuje się do zakupu nowego akumulatora do mojej Zoski i potrzebuje porady jaki kupić abym był zadowolony dodam, że więcej poruszam sie po mieście niż w trasie a Zoska to 2,0 DTL - chyba, że te objawy to są przyczyną czegoś innego a jest tak, że nie raz zapala od pierwszego strzału a niekiedy kręcę i kręcę jakby aku wysiadało wtedy musze podgrzać dłużej abym mógł odpalić 
-
drmex
niekoniecznie jest to wina akumulatora, najprościej będzie jeśli go pomierzysz miernikiem. Patrząc na Twój silnik przypomina mi się moja Vectra B i podobne klimaty. Też wymieniłem akumulator (na niby najwyższą półkę Moll 2k plus) i na nic się to zdało. Po jakimś czasie pompa wtryskowa odmówiła współpracy. Te trudne rozruchy w 2.0 DTL/DTH mogą wynikać z usterki układu paliwowego.d.marco pisze: że te objawy to są przyczyną czegoś innego a jest tak, że nie raz zapala od pierwszego strzału a niekiedy kręcę i kręcę jakby aku wysiadało wtedy musze podgrzać dłużej abym mógł odpalić
Natomiast, nawiązując do wcześniej postawionego przeze mnie pytania - czy kupić Centrę Futurę - zdecydowałem się na Vartę Silver 74 Ah 750 A. Sprzedawca (u którego robiłem rozeznanie rynku) stwierdził, że dzisiejsze Futury to niestety nie to samo co parę lat wcześniej i coraz więcej Futur wraca z problemami do serwisu. Zamiast tego akumulatora polecił mi tańszą Centrę Plus lub jakiegoś Vipera by Varta. No to kupiłem oryginał Varty i mam nadzieję, że będę zadowolony.
-
Anony Mous
Jeżeli tak jak piszesz, że akumulator kręci i kręci to nie powinna być jego wina. Radzę sprawdzić układ paliwowy ( pompa, wtryski, filtr paliwa, itd.)d.marco pisze:a jest tak, że nie raz zapala od pierwszego strzału a niekiedy kręcę i kręcę jakby aku wysiadało wtedy musze podgrzać dłużej abym mógł odpalić
-
rafael
Witam.
Jeśli chodzi o akumulatory, to ja mam pozytywne doświadczenie z aku firmy SZNAJDER. Szczególnie z serią ULTRA. Miałem taki w poprzednim samochodzie i do czasu sprzedaży spisywał się rewelacyjnie - przejechałem z nim ponad 100 kkm w 3 lata. Odpalał mi w największe mrozy. Mój wujek jeździł z takim 10 lat zanim padł. Akumulatorki produkowane są przez ZAP'a w Piastowie, co też jak dla mnie na +.
Jeśli chodzi o Z, to wybór z katalogu firmowego.
Drugą firmą z którą mam pozytywne wrażenia to Centra... ale tu już serii nie pamiętam.
Jeśli chodzi o akumulatory, to ja mam pozytywne doświadczenie z aku firmy SZNAJDER. Szczególnie z serią ULTRA. Miałem taki w poprzednim samochodzie i do czasu sprzedaży spisywał się rewelacyjnie - przejechałem z nim ponad 100 kkm w 3 lata. Odpalał mi w największe mrozy. Mój wujek jeździł z takim 10 lat zanim padł. Akumulatorki produkowane są przez ZAP'a w Piastowie, co też jak dla mnie na +.
Jeśli chodzi o Z, to wybór z katalogu firmowego.
Drugą firmą z którą mam pozytywne wrażenia to Centra... ale tu już serii nie pamiętam.
-
Thomi
witam,przeczytalem ten watek w całości,ale tak vczy tak mam pytanie-jestem na kupnie akumulatora-orginal jest VARTY-z naklejka GM 60/ 370- przy kupnie nie ma 60-tek. W Oplu powiedzieli ze maja teraz w standarcie 65??? za 550-ale to drogo w sklepach posluguja sie 70 lub 74 co robic? jak ktos powie ze ma 70 i powyzej 370(orginal) to taki moze byc?co doradzicie- mam zoske z 2006 1,9, 120. prosze o porade- pokonuje trasy w miescie takie 10-12 km-w jedna strone-jednorazowo-od czasu do czasu wypad za miasto na 120 km trase.-parkuje pod blokiem
-dodam wg. VIN-akumulator TM7 AKUMULATOR, 60AH,
K60 ALTERNATOR, 100A
-dodam wg. VIN-akumulator TM7 AKUMULATOR, 60AH,
K60 ALTERNATOR, 100A
-
tico0
Thomi kupuj następny w typoszeregu jaki jest po 60Ah i niczym się nie przejmuj. Pewnie będzie to zależne od producenta 62-65Ah jak piszesz, aso omijaj szerokim łukiem tam ceny powalają... udaj się do zwykłego sklepu z częściami motoryzacyjnymi lub do specjalistycznego punktu gdzie sprzedają tylko same akumulatory.
-
Anony Mous
Dziś mój aku delikatnie rano przypomniał o sobie i już tej zimy będę musiał wymienić.
Czy nadal Centra Futura jest tak dobra - bo ostatnio czytałem nie najlepsze opinie. Czy ktoś miał do czynienia w firmę EUROBATTERY czy EUROSTART ??
Jaki założyć 70, 72 czy 74 Ah ??
[ Dodano: Pon Paź 17, 2011 21:39 ]
Dziś sprawdzałem aku. Po jeździe miał ok 12,8-12,9V (godz. ok 17-tej). Teraz byłem sprawdzić (godz 21.30) i ma 12,47. Czy to świadczy, ze aku siada ?? Chyba powinien mieć ok 12,8. Zima się zbliża i trzeba o nim pomyśleć
[ Dodano: Wto Paź 18, 2011 22:04 ]
A dziś rano miał 12,35-12,38V więc chyba już wiadomo. Zimy nie przetrwa
Czy nadal Centra Futura jest tak dobra - bo ostatnio czytałem nie najlepsze opinie. Czy ktoś miał do czynienia w firmę EUROBATTERY czy EUROSTART ??
Jaki założyć 70, 72 czy 74 Ah ??
[ Dodano: Pon Paź 17, 2011 21:39 ]
Dziś sprawdzałem aku. Po jeździe miał ok 12,8-12,9V (godz. ok 17-tej). Teraz byłem sprawdzić (godz 21.30) i ma 12,47. Czy to świadczy, ze aku siada ?? Chyba powinien mieć ok 12,8. Zima się zbliża i trzeba o nim pomyśleć
[ Dodano: Wto Paź 18, 2011 22:04 ]
A dziś rano miał 12,35-12,38V więc chyba już wiadomo. Zimy nie przetrwa
-
bagat
Bry.
Panowie i panie, czy ktos mi może podpowiedzieć jaki aku mam kupić do zośki A z silnikiem 2,2 benzyna + Webasto? Z tego co sie orientuje, to do Webasto powinien być wieksza bateria ale nie chce przesadzić aby nei był niedoładowany. w EPC wychodzi, że min 66Ah ale są też 80.
Panowie i panie, czy ktos mi może podpowiedzieć jaki aku mam kupić do zośki A z silnikiem 2,2 benzyna + Webasto? Z tego co sie orientuje, to do Webasto powinien być wieksza bateria ale nie chce przesadzić aby nei był niedoładowany. w EPC wychodzi, że min 66Ah ale są też 80.
-
CHRIS7779
Witam,
podłączam sie pod temat z pytaniem:
czy jak przy rozruchu napięcie spada do 8V to już pora nowy akumulator. Zosia jest z 2006 i oryginalną Vartą.
Poprzednio w Astrze II też po 5/6 latach padł oryginał i wymieniłem na Futurę.
podłączam sie pod temat z pytaniem:
czy jak przy rozruchu napięcie spada do 8V to już pora nowy akumulator. Zosia jest z 2006 i oryginalną Vartą.
Poprzednio w Astrze II też po 5/6 latach padł oryginał i wymieniłem na Futurę.
-
franki
-
Woytas
-
franki
-
devils