"Czy regenerują/naprawiają Państwo pompy VP44 z Opla? - Tak, mechanicznie i elektronicznie, a jaki ma pan model tej pompy? - PSG16 dwuwtyczkowa. - Niestety, tego modelu nie robimy bo nie ma części i programów na stół do komunikacji. możemy tylko sterownik podratować. Dziękuję..."
Nie były to tylko warsztaty Bosch. Dzwoniłem do każdej firmy mającej w opisach naprawa pomp wtryskowych. Nawet do tych co piszą naprawa VP44.
Dopiero dogłębne przeanalizowanie tematu, rozmowa z działem serwisu Bosch Polska naświetliła sytuację. Poniżej jeden z maili.
Szanowny Panie,
Proszę skontaktować się z Bosch Diesel Centrum Adamczyk w Piekarach Śląskich, ul. Stalowa 7, tel. 32/287-93-25 lub 32/288-33-41. Jest to jeden z kilku w Polsce serwisów, który ma możliwość naprawy tego modelu pompy ze względu na udostępnienie technologii oraz jest najbliżej Pana miejsca zamieszkania. Istnieje również możliwość całkowitej regeneracji pompy w naszym zakładzie w Republice Czeskiej, lecz nawiązując do wcześniejszej korespondencji, koszta przewyższają Pański budżet.
Z poważaniem
Robert Dzierżanowski
Kierownik ds. Rozwoju Koncepcji Serwisowych
AA/SEC4
Robert Bosch Sp. z o.o.
ul. Jutrzenki 105
02-231 Warszawa
Polska
Tak więc... VP44 jeden drugiemu nie równy...
Pierwsze wieści z warsztatu nt. mojej PSG16 - już po regeneracji. Korpus cały, nie uszkodzony, zaworki i tłoczki wymienione, pompa podaje paliwo zgodnie z rozkazami.
Przy okazji w wolnej chwili uczniowi kazali naprawić napinacz paska i zaoszczędziłem na jakiś czas kilkaset PLN'ów za wymianę, a uczeń się dokształcił
Teraz czekam na zabudowanie pompy w aucie i wynik testów... Trzymajcie kciuki...