[A] Inspekcja - kasowanie

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#61 Post autor: MieHor »

te dane to są prawdopodobnie wersja oprogramowania MID'a i kod rozmiaru opon (kół)

Grzesiek

#62 Post autor: Grzesiek »

to dobrze, bo juz sie wystraszylem ze mam jakies bledy. a moze mi ktos powiedziec, jak sprawdzic ile mi kilometrow albo mil zostalo do nastepnego przegladu? INSP jak narazie sie nie wyswietlil ani razu

Przemcio

#63 Post autor: Przemcio »

Grzesiek pisze:a moze mi ktos powiedziec
Grzesiek a możesz uważniej szukać bo jest TU

Grzesiek

#64 Post autor: Grzesiek »

To juz dawno przeczytalem. Sprawa wyjasniona przy pomocy kolegii MieHora + Arek_23

rafcik_er

#65 Post autor: rafcik_er »

Witam. Przepraszam że się wtryniam tu do tematu ale z niewiadomego mi powodu nie mogę założyć własnego wątku. Jeśli ktoś by mógł takowy za mnie założyć był bym wdzięczny...

Od jakiegoś czasu moja Zafira nie pokazuje przebiegu km... W czym może być problem?? Czy da radę to naprawić??
Samochodzik z 99r wersja elegance z silnikiem benzynowym 1,8.
Tu sa zdjęcia jak wygląda problem tzn jak odpalam samochodzik pokazuje się napis InSP a następnie przejechane kilometry na baku lecz dawno go nie resetowałem. A pod spodem kreski. Czemu nie wyświetla mi przebiegu???

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#66 Post autor: MieHor »

rafcik_er, poczytaj cały temat od początku - znajdziesz odpowiedź już w pierwszym poście

rafcik_er

#67 Post autor: rafcik_er »

Tak ale nie chodzi mi o te InSP... tylko o to by pokazywał całkowity przebieg samochodu bo ciagle sa aby te poziome kreski. Nie wiem co z tym fantem. Czy cos z elektroniką siadło??

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#68 Post autor: MieHor »

rafcik_er pisze:nie chodzi mi o te InSP... tylko o to by pokazywał całkowity przebieg samochodu
o jakie inne Insp może Ci chodzić :?: Ten napis przypomina o konieczności wykonania przeglądu po określonym przebiegu, w szczególności wymiany oleju. Nawet jak dokonałeś tego, to trzeba wprowadzić informację dla sterownika, że to zostało zrobione, inaczej mówiąc skasować ten napis i komputer przyjmie nową wartość. W pierwszym poście i następnych postach masz dokładnie krok po kroku jak to zrobić, po tym wskazania licznika wrócą do normy

rafcik_er

#69 Post autor: rafcik_er »

MieHor pisze:
rafcik_er pisze:nie chodzi mi o te InSP... tylko o to by pokazywał całkowity przebieg samochodu
o jakie inne Insp może Ci chodzić :?: Ten napis przypomina o konieczności wykonania przeglądu po określonym przebiegu, w szczególności wymiany oleju. Nawet jak dokonałeś tego, to trzeba wprowadzić informację dla sterownika, że to zostało zrobione, inaczej mówiąc skasować ten napis i komputer przyjmie nową wartość. W pierwszym poście i następnych postach masz dokładnie krok po kroku jak to zrobić, po tym wskazania licznika wrócą do normy
Sęk w tym że nie chodzi mi wogole o te InSP. Chodzi mi o kreski które sa pod nim. Na screenach z pierwszego postaw widać tam wartość 14625 km przejechanych. U mnie własnie to się nie wyświetla. Nie wiem ile mam przejechanych całkowiecie kilometrów bo pokazuje te poziome kreski.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Woytas

#70 Post autor: Woytas »

rafcik_er, wykasuj insp...to pokaże Ci się wszystko co chcesz widzieć!!

rafcik_er

#71 Post autor: rafcik_er »

Zrobiłem wszystko tak jak w 1 poście jest napisane. Te InSP wykasowałem i już się nie pojawia ale te poziome kreski są nadal. Nie widzę przebiegu.

Woytas

#72 Post autor: Woytas »

to spróbuj jeszcze odłąc zyć aku na 30min, może się uspokoi....swoją drogą dziwne :mysli:

rafcik_er

#73 Post autor: rafcik_er »

Nic to nie dało... :( do serwisu chyba trza będzie się wybrać... czy moze jednak ma ktos jakiś pomysł?

rafael

#74 Post autor: rafael »

Przemcio pisze:...
1.Bez włączania zapłonu naciśnij i przytrzymaj przycisk kasowania przebiegu dziennego ( wyświetli się ile zostało km. do INSP),
...
W mojej Z. można sprawdzić ile zostało do następnego przeglądu (... a właściwie to nie wiem co, ale o tym za chwilę) dopiero przy włączonym zapłonie. Bez włączonego zapłony włącza się tylko informacja o przejechanych km. Z włączonym zapłonem przechodzi to tej drugiej informacji, ale najpierw kasuje przebieg "licznika dziennego" :evil2:

Ale udało się to rozgryźć, i w związku z tym mam kilka pytań:
a) co ile kilometrów w benzyniaku z rocznika '00 z silnikiem X16XLE powinny być przeglądy i wymiana oleju?

b) na wyświetlaczu pokazuje mi:
023.1
14972
Rozumiem, że druga linijka to km do następnego przeglądu. Tylko że po przejechaniu 40 km stan ten się nie zmienił i pokazywana jest ta sama wartość. Czy ktoś już się z tym spotkał i to rozszyfrował? A może to nie jest informacja ile zostało do następnego przeglądu?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#75 Post autor: MieHor »

rafael,

ad.1 - powinno być X16XEL a nie jak napisałeś (taki czeski błąd)

ad.2 - wyświetlone cyferki nie mają nic wspólnego z przeglądem - w pierwszym wierszu oznaczają wersję oprogramowania komp. pokładowego, w drugim jest to kod dotyczący rozmiaru kół (w tym przypadku 15")

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”