Tempomat przestał działać
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Model:
-
- Debiutant
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20
witam
Koledzy odgrzeję kotleta bo pomyślałem sobie że może komuś coś kiedyś się przyda.
u mnie też były objawy j/w , czyli brak stopu i tempomatu. procedura jaką przeprowadziłem jest wszystkim znana czyli bezpiecznik 17,37,38 i wogule wszystkie......wszystkie były ok
okazało się , że po prostu zaciął się wyłącznik nad pedałem hamulca wyjąłem go rozruszałem i wszystko się naprawiło i stop i tempomat . ale sednem mojej pisaniny jest to że ten wyłącznik ma regulację wysuwu krancówki , po prostu z użyciem siły się ten grzybek wysuwa lub w miarę potrzeby wsuwa czyli w większości przypadków kiedy np. cały czas palą się stopy trzeba go wysunąć i po sprawie a nie koniecznie od razu zmieniać. taka moja mała uwaga przy dzisiejszych naprawach.
Koledzy odgrzeję kotleta bo pomyślałem sobie że może komuś coś kiedyś się przyda.
u mnie też były objawy j/w , czyli brak stopu i tempomatu. procedura jaką przeprowadziłem jest wszystkim znana czyli bezpiecznik 17,37,38 i wogule wszystkie......wszystkie były ok
okazało się , że po prostu zaciął się wyłącznik nad pedałem hamulca wyjąłem go rozruszałem i wszystko się naprawiło i stop i tempomat . ale sednem mojej pisaniny jest to że ten wyłącznik ma regulację wysuwu krancówki , po prostu z użyciem siły się ten grzybek wysuwa lub w miarę potrzeby wsuwa czyli w większości przypadków kiedy np. cały czas palą się stopy trzeba go wysunąć i po sprawie a nie koniecznie od razu zmieniać. taka moja mała uwaga przy dzisiejszych naprawach.
-
- Debiutant
- Imię: Wojciech
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Cześć. I ja odgrzewam ponieważ i u mnie nie działa tempomat. Mam pytanie co do bezpiecznika nr 37- czy on powinien być włożony. Pytam ponieważ w zafirze kolegi go nie ma a tempomat działa. Dalej pytanie o cz. sprzęgła czy po naciśnięciu na pedal powinien rozwierac obwód czy jak? W sumie chyba wszystko sprawdziłem i nie wiem co dalej. (cz. sprzęgła wyjety i sprawdzony - zwiera i rozwierac na sucho, cz. hamulca działa.)
-
- Świeżak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: DTI
Witam.Jak kupiłem 8 lat temu swoją też nie działał tempomat.Wymieniłem czujnik stopu 4 piny i ruszył a teraz po 8 latach znowu się odzywa i sporadycznie przestaje działać(zapala się kontrolka samochód z kluczem) i gaśnie.W czujniku są podwójne styki od świateł stop jedne i od wyłączenia tempomatu drugie.Dalej jest kondensator i w szeregu ma cewkę ,kondensator wymieniłem ale to nic nie daje.Chyba trzeba znowu kupić nowy czujnik to na parę lat starczy!