Olej w skrzyni biegów - jak sprawdzić i co ile wymieniać?
Moderator: Sebu$
-
lisek
Olej w skrzyni biegów - jak sprawdzić i co ile wymieniać?
Witam - mam pytanko co ile i czy wogóle można wymienić olej w skrzyni biegów manualnej Zafira A silnik Z18XE, nie widzę nigdzie korka spustowego i nie wiem co z tym zrobić a chciałbym wymienić. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2011, 15:22 przez lisek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kraczan
-
lisek
-
Kraczan
Ja na razie wlałem litr (u mnie jest łatwy dostęp od góry) i na razie tak jeżdżę. Masz rację, powinno być 1,6l, ale jeździłem chwilę bez oleju i -o dziwo- biegi wchodziły lżej niż z olejem. Takie eksperymenty. 
Później wymieniałem w międzyczasie sworzeń wybieraka (cena 9zł w salonie Opla!). I po tym skrzynia jak nowa. Dodam jaszcze że ta maź, która wyleciała ze skrzyni to mieszanka opiłków z olejem. Według mnie konieczna jest bezwzględna wymiana oleju w skrzynce przekładniowej. Opel chyba nie przewidywał, że ten element będzie tak długo eksploatowany.
Później wymieniałem w międzyczasie sworzeń wybieraka (cena 9zł w salonie Opla!). I po tym skrzynia jak nowa. Dodam jaszcze że ta maź, która wyleciała ze skrzyni to mieszanka opiłków z olejem. Według mnie konieczna jest bezwzględna wymiana oleju w skrzynce przekładniowej. Opel chyba nie przewidywał, że ten element będzie tak długo eksploatowany.
-
lisek
-
lisek
-
rzadki
-
rzadki
-
romi76
-
sciema
Witam,
mam pytanie w 2.0 DTI (cięgna) powinno wejść 1,55l oleju do skrzyni mechanik natomiast wlał 2l i powiedział, że dopiero zaczął wyciekać, na 100% nie naciągną mnie na olej bo dałem mu swój i dobrze go znam więc w cenie i tak jest tylko usługa, nie mam pojęcia co jest z tym olejem, może ktoś ma jakiś pomysł?
mam pytanie w 2.0 DTI (cięgna) powinno wejść 1,55l oleju do skrzyni mechanik natomiast wlał 2l i powiedział, że dopiero zaczął wyciekać, na 100% nie naciągną mnie na olej bo dałem mu swój i dobrze go znam więc w cenie i tak jest tylko usługa, nie mam pojęcia co jest z tym olejem, może ktoś ma jakiś pomysł?
-
sciema
Wymieniłem olej w skrzyni biegów i powiem szczerze różnicy nie widzę, przebieg 130 tyś, ubytek minimalny, olej po zlaniu był naprawdę czysty, w kolorze - oczywiście czerwonym, zalałem teraz pełny syntetyk elfa 75W90. Jakość zmiany biegów na pewno nie wzrosła, ale mam za to zaliczoną kontrole i wymianę na nowy o klasę lepszy. Nie chcę spekulować ale u tych co po zlaniu mieli niezłe bagno zamiast oleju to pewnie przebieg musiał być konkretny nie zawsze zgodny z licznikiem