Pali się check, kontrolka chłodnicy i stracił moc
Moderator: Sebu$
-
KaDe
Ja też się pod temat podłączę - wczoraj gdy jechałem do miasta i w trasie - a był upał - na desce zapala się kontrolka wentylatora.
Na trasie było poniżej 90st i krótko po włączeniu klimy - gasiłem ją przez ponowny zapłon bez klimy.
Sytuacja się dziś powtórzyła gdy złapał temperaturę - wskaźnik stoi ok 90st lekko ponad.
Wentylatory działają i klima też - czy ten wskaźnik ma związek z poziomem cieczy w układzie chłodzenia ???
Na trasie było poniżej 90st i krótko po włączeniu klimy - gasiłem ją przez ponowny zapłon bez klimy.
Sytuacja się dziś powtórzyła gdy złapał temperaturę - wskaźnik stoi ok 90st lekko ponad.
Wentylatory działają i klima też - czy ten wskaźnik ma związek z poziomem cieczy w układzie chłodzenia ???
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Jeżeli masz MID to komunikat o małej ilości płynu powinien Ci tam wyskoczyć,jeżeli sytuacja występuje po nagrzaniu to stawiałbym raczej na to że któryś stopień w wentylatorach sie nie uruchamia albo nie działający wentylator klimatyzacji,czy jak wyłączysz klimę to też ten błąd występuje..Odpal samochód na wolnych obrotach i zobacz czy po paru sekundach startuje Ci wentylator ten mniejszy z przodu..
-
KaDe
-
David
-
KaDe
Autko mam 3 rok w kraju - dolałem 0,25 BORYGO NOWY
Skutki-- włączam w drodze klimę i się nie pali
Gdy nie włączam też się nie pali
Jedynie gdy włączę zapłon na dłużej to na początku gaśnie a potem się zapala - tylko wtedy to na wskaźniku było ponad 90st....
Skutki-- włączam w drodze klimę i się nie pali
Gdy nie włączam też się nie pali
Jedynie gdy włączę zapłon na dłużej to na początku gaśnie a potem się zapala - tylko wtedy to na wskaźniku było ponad 90st....
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 21:06 przez KaDe, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KaDe
-
ekmir
Dzisjaj podczas jazdy silnik zaczął dziwnie pracować (głośniej) i zapaliły się kontrolki "gwiazdka" i "samochód z kluczykiem". Silnik stracił moc. Wcześniej (ale tez dzisiaj) zgasł mi na skrzyżowaniu.
Po kilkukrotnym "przygazowaniu" kontrolki zgasły, a silnik zaczął poprawnie pracować.
Co to może znaczyć?
Gdzie szukać przyczyny takiego stanu?
Po kilkukrotnym "przygazowaniu" kontrolki zgasły, a silnik zaczął poprawnie pracować.
Co to może znaczyć?
Gdzie szukać przyczyny takiego stanu?
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Sądząc z opisu silnik wszedł Ci w tryb awaryjny,nie działający obrotomierz,świecące się kontrolki silnika i układu chłodzącego to są typowe objawy uszkodzenia czujnika pozycji wału korbowego,dla potwierdzenia diagnozy musisz jeszcze podjechać na komputer i jeżeli sie potwierdzi czujnik do wymiany.No oczywiście mogła sie wtyczka od czujnika wysunąć ale to mało prawdopodobne..