Problem z wyświetlaczem MID
Moderator: Sebu$
-
kiki05
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Opel Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Problem z wyświetlaczem MID
Witam
Drodzy forumowicze chciałem Was zapytać, co może powodować, że na wyświetlaczu nie pokazują mi się dane z radio RDS, a górny wyświetlacz nie pokazuje mi np całkowitego spalania, a z pewnością kiedyś wyświetlał. Problem zauważyłem jakiś czas temu jak moja zafirka stała na słońcu i mocno się nagrzała, lecz nie wiem czy to może być przyczyną.
Dolny wyświetlacz cały czas pokazuje bieżącą datę, byłem u fajchowca, ale ten stwierdził, że nie wie jaka może być przyczyna choć mam wrażenie, że nie chciało mu się szukać usterki.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Drodzy forumowicze chciałem Was zapytać, co może powodować, że na wyświetlaczu nie pokazują mi się dane z radio RDS, a górny wyświetlacz nie pokazuje mi np całkowitego spalania, a z pewnością kiedyś wyświetlał. Problem zauważyłem jakiś czas temu jak moja zafirka stała na słońcu i mocno się nagrzała, lecz nie wiem czy to może być przyczyną.
Dolny wyświetlacz cały czas pokazuje bieżącą datę, byłem u fajchowca, ale ten stwierdził, że nie wie jaka może być przyczyna choć mam wrażenie, że nie chciało mu się szukać usterki.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
-
kiki05
- Świeżak
Mój wyświetlacz wygląda dokładnie tak jak ten http://allegro.pl/opel-zafira-a-wyswietlacz-mid-gwarancja-i1801162333.html.MieHor pisze:kiki05, MID to jest jeden pełny wyświetlacz, a ten co piszesz podzielony na dwie części to jest TID i na nim na pewno nie byłochyba, że nie zrozumiałem Twojego postukiki05 pisze:np całkowitego spalania, a z pewnością kiedyś wyświetlał.
Przed uszkodzeniem na górnym wyświetlaczu pojawiał się komunikat o sprawdzeniu świateł stopu za każdym razem jak przekręcałem kluczyk, oraz o sprawdzeniu klocków, gdyż nie miałem założonych czujników. W dolnej części wyświetlały się dane z radia, a jak radio było wyłączone to pojawiała się data. Podobnie jak na przedstawionym pojawiał mi się check, który spowodowany był brakiem czujników w/w.
Mam nadzieję że dość zrozumiale opisałem wam sytuację, zastanawiam się czy przyczyną może być uszkodzone radio.
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedzi.
-
darkp1
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
kiki05, teraz wiem o czym rozmawiamy - to jest rzeczywiście MID, ale mnie zmyliły Twoje określenia górny _ dolny wyświetlacz, a tu jest jeden ekran, na którym w poszczególnych liniach powinny być wyświetlane przypisane do nich poszczególne informacje.
A wracając do meritum - sprawdź czy nie wysunęła się wtyczka z tyłu MID'a, bo opisane objawy mogą na to wskazywać
A wracając do meritum - sprawdź czy nie wysunęła się wtyczka z tyłu MID'a, bo opisane objawy mogą na to wskazywać
-
kiki05
- Świeżak
Dzięki za sugestię, ale mam jeszcze pytanie czy żeby dostać się do wtyczek muszę zwalać całą deskę rozdzielczą tak jak to jest tutaj http://www.zafiraklub.pl/printview.php?t=132&start=0&sid=8a3fcab19fc07959682cb555c81b8a19
-
Zdzich
-
helgpu
-
cebula1982
-
helgpu
-
helgpu