Pali się check, kontrolka chłodnicy i stracił moc

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#46 Post autor: Anony Mous »

Pytanko. DO mojego diesla jest czujnik o numerze EPS 1.953.441 czy innym ?? Czy czujnik ma przewód czy też od razu wtyczkę pod kabelek ??
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#47 Post autor: Harry200 »

Numeru nie mam jak teraz sprawdzić ale czujnik ma ze 30 cm przewodu zakończonego wtyczką..
ekmir

#48 Post autor: ekmir »

No i pierwsze podejście "spalone" :(
Okazuje się, że to chodzi o klucz nasadki do śrub z łbem TORX, a to jest niestety rzadkość :(
Dojście też nie jest najlepsze :(

Mogę prosić więcej informacji na temat tego klucza - jaki byłby najlepszy (rozmiar, ze względu na podejście).
Szuwarek

#49 Post autor: Szuwarek »

To nie żadna rzadkość - pierwszy lepszy sklep z częściami - kupujesz cały zestaw - do opla jak znalazł :) Z reguły są t o nasadki - wkrętak magnetyczny i po problemie.Sam tyle rozkręcałem że te 40 zł można wydać i problem z głowy.
ekmir

#50 Post autor: ekmir »

Jasne, że można wydać i tak też uczynię. Niemniej jednak do pospolitych te klucze nie należą.
Pierwszy lepszy sklep narzędziowy, czy z częściami samochodowymi?
Szuwarek

#51 Post autor: Szuwarek »

Ten pierwszy - z częściami samochodowymi raczej takich rzeczy nie znajdziesz.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#52 Post autor: MieHor »

ekmir, raczej narzędziowy, ale pewnie w dobrze zaopatrzonym auto moto też się znajdą, np. na giełdzie w Kaliszu widziałem u połowy sprzedających.
ekmir

#53 Post autor: ekmir »

Czujnik wymieniony - chociaż jak się okazało nie jest to takie proste (trudny dostęp i przeszkadza wąż plastikowy).
Objawy ustapiły, więc chyba jest OK :)

Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc.
Szczególne podziękowania dla kolegi: H,Łajszczak

[ Dodano: Wto Lip 10, 2012 08:49 ]
Wczoraj podczas jazdy na krótki czas zapaliła mi się kontrolka - samochodzik z kluczykiem, jednocześnie spadła moc i auto zaczęło głośniej pracować.
Po pewnym czasie powyższe objawy ustapiły.

Podobna sytuacja, trwajaca jednak znacznie dłuzej, wystapiła dzisiaj podczas jazdy na odcinku 30 km (ok. 10 km to jazda z opisanymi objawami).

Objawy bardzo podobne do tych, które były spowodowane uszkodzeniem czujnika wału. Czy to możliwe aby wymieniony we wrzesniu 2011 r. czujnik miał znowu problem?Co może być przyczyna takiego zachowania pojazdu?

[ Dodano: Nie Lip 15, 2012 12:37 ]
Opisane powyżej zjawisko występuje nadal.
Bardzo często jest tak, że kontrolka na chwilę mignie i potem już cały czas jest OK.
Zdarza się też, że zapali się na dłużej i silnik wejdzie w tryb awaryjny. Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy.

Gdzuie szukać przyczyny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”