Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Szymon czy wymieniłeś te śruby mocujące zacisk na nowe...? Ja ostatnio wymieniałem tarcze i klocki na TRW, śruby były w komplecie, ale za nic nie dało się zdjąć górnych z powodu mocowania przewodu hamulcowego... odpuściłem bo mogą one być w dobrym stanie jak się najpierw nakrętkę kontrującą ruszy...
[ Dodano: Pon Wrz 12, 2011 23:49 ]
...a wracając do tłoczków... przy wymianie polecam przesmarować kremem nivea... sprawdzony sposób zapobiega późniejszemu zacieraniu się...
billi_ pisze:...a wracając do tłoczków... przy wymianie polecam przesmarować kremem nivea... sprawdzony sposób zapobiega późniejszemu zacieraniu się...
A temperatura nie będzie powodowała zapiekania się tego kremu na tłoczku? jest to sprawdzony sposób w dłuższym okresie użytkowania? czy tylko potrzeba chwili by "czymś przesmarować" ?.
Smarowanie kremem nivea polecił mi stary mechanik który stosował te metody w starych fiatach 125 i polonezach i to działało. Po prostu odginasz gumę tą co chroni tłoczek (uważać żeby ją nie uszkodzić) i napychach kremu. Mi stały tłoczki w Astrze II jedenastoletniej z tyłu, posmarowałem i rzeczywiście pomogło. Na samym tłoczku w miejscu w którym się on wysuwa nie ma aż takich temperatur...
Ja bym się bał pchać tam Niveę, bo to krem ze sporą ilością wody. Choćby dlatego nie wolno go stosować w zimie do smarowania twarzy, co wiele osób robi...
U mnie tez słuchac piszczenie podczas jazdy w okolicach lewego przedniego koła. oraz jak popodskakuje troche na fotelu kierowcy - czy to mozliwe by wtedy tez piszczały klocki hamulcowe?
zdejmij zacisk -dobrze wyczuyść (smarowanie prowadnic) i przeszlifuj klocki jakimś papierem ściernym lub pilnikiem.
Klocki lubią sie zapiec od temperatury i piszczą..
w ostateczniości jak ich juz mało zostało - wymiana.
Witam!!!Będąc w piątek na przeglądzie z Zośką okazało się, że tylnie hamulce ślad na tarczy tylko ok. 1 cm więc biorą bardzo mizernie. Pan diagnosta sugeruje wymianę tarczy hamulcowych, ewentualnie naprawę zacisku i co wy na to ??? pozdrawiam z morską bryzą
Ostatnio zmieniony 04 gru 2011, 10:19 przez gutek18, łącznie zmieniany 1 raz.
browar340, polecam TRW, najlepiej w zaprzyjaźnionej hurtowni motoryzacyjnej, ewentualnie jeśli nie masz takiej, to u zaprzyjaźnionego mechanika, a jeśli nie masz, to do sklepu trzeba
Najpierw sprawdz jaki masz system hamulcowy, zeby nie bylo, ze zle klocki kupiles.
Ja osobiscie zamiast TRW polecam Textary, troche lepsze.
2341702 - nr Textarow, cenowo mam je za 145zl
Witam ma mały problem z pojawiającą się kontrolką hamulca ręcznego w czasie jazdy.
Pojawia się ona na zakrętach jak skręcam w prawo, najpierw jest sygnał dźwiękowy a nastepnie zapala się lampka hamulca ręcznego.
Nie mam pojęcia dlaczego
Może ktoś z was miał podobny przypadek i wie jak z nim postapić był bym wdzięczny za pomoc