[B] Światła do jazdy dziennej-programowanie
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
[B] Światła do jazdy dziennej-programowanie
Witam Kolegów
Ustawiłem w UEC i REC Wariant nr 5 do jazdy dziennej.
W poradniku jest napisane, że po przekręceniu pokrętła na pozycję świateł postojowych otrzymujemy typowy wariant dzienny, czyli świecą się światła tylko z przodu auta.
Coś może zrobiłem źle, ale u mnie świecą się także z tyłu, a chciałem mieć tylko z przodu.
Ktoś ma jakiś pomysł co spartoliłem
Ustawiłem w UEC i REC Wariant nr 5 do jazdy dziennej.
W poradniku jest napisane, że po przekręceniu pokrętła na pozycję świateł postojowych otrzymujemy typowy wariant dzienny, czyli świecą się światła tylko z przodu auta.
Coś może zrobiłem źle, ale u mnie świecą się także z tyłu, a chciałem mieć tylko z przodu.
Ktoś ma jakiś pomysł co spartoliłem
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 22:52 przez Bodek, łącznie zmieniany 3 razy.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
jak chcesz tylko przód, to zmien tylo w UEC, nic nie rób w REC. Jednak zimą ja zmieniam też w REC, bo i rano...i po południu jest szarawo......a przynajmniej nic innego się nie świeci.
Natomiast jak mam sam UEC....to świeca się tylko lampy z przodu. Deska, tył i tablica rejestracyjna nie bierze niepotrzebnie prąd.
Natomiast jak mam sam UEC....to świeca się tylko lampy z przodu. Deska, tył i tablica rejestracyjna nie bierze niepotrzebnie prąd.
- Bodek
- Zafiromaniak
W REC trzeba ustawić na "Nie występuje"
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 21:15 przez Bodek, łącznie zmieniany 2 razy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bodek
- Zafiromaniak
A czy w zimie jak dam pozycję świateł mijanie będzie świecić wszystko jak ustawię tylko UEC
- Bodek
- Zafiromaniak
Myślę, że jest to najlepszy wariant, a jest tak:norbert_p pisze:Czy wtedy się świecą światła mijania czy postojowe i mijania (chodzi oczywiście o przód).
Na pozycji 0: świecą się tylko mijania bez tyłu, wyświetlacz ustawiony na auto świeci się na biało.
Na pozycji postojowe: świecą się światła postojowe plus tył, wyświetlacz na biało
Na pozycji mijania: świecą się mijania, postojowe, tył, a wyświetlacz jest ciemny.
Wyświetlacz mam CID (kolorowy) ustawiony na tryb automatyczny.
Jest OK - dzięki za pomoc.
Dzięki Kaliope.
Trzeba ustawić na NIEURUCHOMIONY.kaliope pisze:chyba tak...juz nie pamiętam dokładnie.Bodek_K pisze:W REC trzeba ustawić na "Nie występuje"
jak się włączy mijania....to wszystko się świeci. Ten wariant ma włączyć tylko światła mijania z przodu zaraz po włączeniu silnika, nic nie kręcąc włącznikiem świateł.Bodek_K pisze:A czy w zimie jak dam pozycję świateł mijanie będzie świecić wszystko jak ustawię tylko UEC
przypominam, że jeżeli nie chcemy by światła się świeciły automatycznie na zapalonym silniku, np. na dłuższym postoju lub w czasie jakiś czynności serwisowych, każdy z wprowadzonych wariantów można w każdej chwili dezaktywować poprzez szybkie przekręceniu włącznika świateł w prawo do pozycji świateł mijania i z powrotem do pozycji świateł wyłączonych; po prostu takie szybkie włączenie i wyłączenie świateł. Taka dezaktywacja jest zapamiętana i należy pamiętać, że przy następnym odpaleniu silnika już światła nie zapalą się same. Aktywujemy z powrotem w ten sam sposób, czyli szybkie włączenie i wyłączenie świateł mijania.
- wojtus
- Debiutant
- Imię: Wojtuś
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z22YH
Bu, nie działa. Testowałem na włączonym silniku oczywiście. Który z pięciu trybów świateł masz ustawiony?kaliope pisze: przypominam, że jeżeli nie chcemy by światła się świeciły automatycznie na zapalonym silniku, np. na dłuższym postoju lub w czasie jakiś czynności serwisowych, każdy z wprowadzonych wariantów można w każdej chwili dezaktywować poprzez szybkie przekręceniu włącznika świateł w prawo do pozycji świateł mijania i z powrotem do pozycji świateł wyłączonych; po prostu takie szybkie włączenie i wyłączenie świateł. Taka dezaktywacja jest zapamiętana i należy pamiętać, że przy następnym odpaleniu silnika już światła nie zapalą się same. Aktywujemy z powrotem w ten sam sposób, czyli szybkie włączenie i wyłączenie świateł mijania.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
Ponieważ nie byłem pewny, to zszedłem do garażu sprawdzić czy to działa.
kaliope, nie mam automatycznego włączania i wyłączania reflektorów (tzw. zmierzchówki), wcześniej zaprogramowałem przy pomocy O-C światła do jazdy dziennej przód_tył - oba w wariancie 5.
Przełącznik świateł ustawiony na "0", uruchomienie silnika - zapalają się samoczynnie światła mijania (przód) i światła pozycyjne (tył), jak włączyłem płynnie włącznik świateł na pozycję świateł mijania i z powrotem na "0" światła zgasły, tzn. funkcja świateł do jazdy dziennej została zdeaktywowana. Ponowny płynny obrót przełącznika w pozycję świateł mijania i powrót do pozycji "0" zapaliły się światła do jazdy dziennej - nastąpiła aktywacja zaprogramowanej funkcji.
Wniosek: u mnie to działa, tak jak zostało to opisane w procedurach aktywacji tej funkcji w UEC i REC za pomocą O-C.
kaliope, nie mam automatycznego włączania i wyłączania reflektorów (tzw. zmierzchówki), wcześniej zaprogramowałem przy pomocy O-C światła do jazdy dziennej przód_tył - oba w wariancie 5.
Przełącznik świateł ustawiony na "0", uruchomienie silnika - zapalają się samoczynnie światła mijania (przód) i światła pozycyjne (tył), jak włączyłem płynnie włącznik świateł na pozycję świateł mijania i z powrotem na "0" światła zgasły, tzn. funkcja świateł do jazdy dziennej została zdeaktywowana. Ponowny płynny obrót przełącznika w pozycję świateł mijania i powrót do pozycji "0" zapaliły się światła do jazdy dziennej - nastąpiła aktywacja zaprogramowanej funkcji.
Wniosek: u mnie to działa, tak jak zostało to opisane w procedurach aktywacji tej funkcji w UEC i REC za pomocą O-C.