[B]Problemy związane z dachem panoramicznym
[B]Problemy związane z dachem panoramicznym
Koledzy
Mam Zafirę 2006 r z dachem panoramicznym i nie wiem w jaki sposób można zamknąć rolety gdyż nie ma włącznika do przesuwania elektrycznego może ktoś ma podobny model i mógłby mi podpowiedzieć. Zależy mi bardzo ponieważ nadeszły ciepłe dni i troszkę słoneczko grzeje w czaszkę. A bym zapomniał jak rolety są cofnięte to w tylnym położeniu mam zapinki problem z przodu nie wiem do czego je przyczepić. z góry serdeczne dzięki za pomoc
EDIT
Linki do rozbierania dachu https://youtu.be/w5s55rUeZic
Mam Zafirę 2006 r z dachem panoramicznym i nie wiem w jaki sposób można zamknąć rolety gdyż nie ma włącznika do przesuwania elektrycznego może ktoś ma podobny model i mógłby mi podpowiedzieć. Zależy mi bardzo ponieważ nadeszły ciepłe dni i troszkę słoneczko grzeje w czaszkę. A bym zapomniał jak rolety są cofnięte to w tylnym położeniu mam zapinki problem z przodu nie wiem do czego je przyczepić. z góry serdeczne dzięki za pomoc
EDIT
Linki do rozbierania dachu https://youtu.be/w5s55rUeZic
Ostatnio zmieniony 23 cze 2017, 08:32 przez fysio1978, łącznie zmieniany 3 razy.
Czesc!
Chcislismy kupic belki dachowe pod bagaznik do naszej Zafirki, ale jest problem, bo ona ma dach panoramiczny, czyli "garba" i np. belki Norauto nie pasuja, bo prawie dotykaja tego garba. Czy ktos wie moze, jakie belki by sie nadawaly? Z gory dzieki za info.
Chcislismy kupic belki dachowe pod bagaznik do naszej Zafirki, ale jest problem, bo ona ma dach panoramiczny, czyli "garba" i np. belki Norauto nie pasuja, bo prawie dotykaja tego garba. Czy ktos wie moze, jakie belki by sie nadawaly? Z gory dzieki za info.
Witamzyrafka pisze:Czesc!
jeżeli chodzi o bagaznik do tego typu dachu to w salonach Opla w Polsce mogą Ci to załatwić, ale tylko pod zamówienie (z prostego powodu - to nie była wersja na Polskę), podobno kosztuje to ładnie ( 1 rok temu sąsiad chciał kupić to mu krzyknęli za same belki z uchwytami ponad 1500 PLN i miesiąc czekania ).
Poszukał w necie i znalazł firmę http://www.boxcars.pl/ i wyrwał to podobno w cenie 500 netto
zadzwoń tam do nich myślę , że i teraz są w stanie Ci pomóc, ewentualnie ebay
pozdr
Też mam dach panoramiczny i posiadam oryginalne belki i uchwyty opla. Zapytaj w ASO ceny z tego co pamiętam nie są chyba aż drastyczne jak napisał kolega (1500zł) ja pamiętam że cena oscylowała coś w okolicach 650zł brutto. Thule dedykowany do Zafiry podejrzewam że tańszy nie będzie a kupowanie czegoś uniwersalnego i taniego może być pozorną oszczędnością i czasami może przysporzyć nieoczekiwanych problemów. Ja przynajmniej wyznaję zasadę, że jak coś pasuje do wszystkiego to znaczy że nie pasuje do niczego. Najlepiej zadzwoń do ASO i zorientuj się.
- pivovar
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mam zafirkę z panoramą, od listopada jeżdżę z bagażnikiem MONT BLANC (kupionym w jednym ze sklepów INTER PACK) model ReadyFit 22 Alu - doskonale wygląda i leży ok 10-18mm nad dachem, więc zimą woziłem narty z wiązaniami na płycie i było OK, kosztował coś koło 650 zł jest bardzo cichy i aerodynamiczny
na allegro wersja czarna - u mnie są belki aluminiowe, w które myślę przy chromowanych/srebrnych relingach warto zainwestować, szczególnie, że tylko alu mają T-rowek
link
Widziałem te w salonie Opla - w porównaniu z tym wg mnie są gorsze,
Thule szukałem - nie robi do panoramy zostaje jeszcze silverline lub atera, ale tylko ten Mont Blanc ma elegenckie mocowanie i szybkie/proste w obsłudze.
na allegro wersja czarna - u mnie są belki aluminiowe, w które myślę przy chromowanych/srebrnych relingach warto zainwestować, szczególnie, że tylko alu mają T-rowek
link
Widziałem te w salonie Opla - w porównaniu z tym wg mnie są gorsze,
Thule szukałem - nie robi do panoramy zostaje jeszcze silverline lub atera, ale tylko ten Mont Blanc ma elegenckie mocowanie i szybkie/proste w obsłudze.
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)
Ja tylko przekazuje newsa od sąsiada tak mi to przekazał, auta już nie ma, a bagażnik sprzedał z autem pierdołka. NIE CHCIAŁEM NICZEGO PRZEKŁAMAĆF-19 pisze:Też mam dach panoramiczny i posiadam oryginalne belki i uchwyty opla. Zapytaj w ASO ceny z tego co pamiętam nie są chyba aż drastyczne jak napisał kolega (1500zł) ja pamiętam że cena oscylowała coś w okolicach 650zł brutto. Thule dedykowany do Zafiry podejrzewam że tańszy nie będzie a kupowanie czegoś uniwersalnego i taniego może być pozorną oszczędnością i czasami może przysporzyć nieoczekiwanych problemów. Ja przynajmniej wyznaję zasadę, że jak coś pasuje do wszystkiego to znaczy że nie pasuje do niczego. Najlepiej zadzwoń do ASO i zorientuj się.
nie mam dachu panoramy, tylko zwykły i mnie cały komplet wraz z boxem największym wtedy na rynku, kosztował niecałe 1400 PLN ( a nie była to górna półka tylko mw. środek stawki: http://www.boxcars.pl/p/pl/551/aurilis+ ... owany.html i http://www.boxcars.pl/p/pl/43/box+xstre ... szary.html )
Witam wszystkich .
Wczoraj moje chłopaki urwały w naszej Zośce łapę sterującą jednej z rolet dokł. tylna lewa. Dzisiaj rano pojechałem do kolegi ,który pracuje w fabryce Iveco i próbowaliśmy naprawić po zdemontowaniu podsufitki oraz szyn sterujących okazało się że uległa uszkodzeniu w/w łapa. Wykonałem telefon do ASO italia bo tam mieszkam i niestety tylko mogą zamówić cały komplet wraz z dachem koszt ogromny 6500eur więc podziękowałem czym szybciej.Później próbowaliśmy posklejać te drobne plastiki ale bez skutku. Mam prośbę czy ktoś z Was nie wie gdzie by można było dokupić tę część osobno albo kto ma na odsprzedanie samo kompletną szyne za rozsądną cenę będę serdecznie wdzięczny . Pozdrawiam Fysio.
Wczoraj moje chłopaki urwały w naszej Zośce łapę sterującą jednej z rolet dokł. tylna lewa. Dzisiaj rano pojechałem do kolegi ,który pracuje w fabryce Iveco i próbowaliśmy naprawić po zdemontowaniu podsufitki oraz szyn sterujących okazało się że uległa uszkodzeniu w/w łapa. Wykonałem telefon do ASO italia bo tam mieszkam i niestety tylko mogą zamówić cały komplet wraz z dachem koszt ogromny 6500eur więc podziękowałem czym szybciej.Później próbowaliśmy posklejać te drobne plastiki ale bez skutku. Mam prośbę czy ktoś z Was nie wie gdzie by można było dokupić tę część osobno albo kto ma na odsprzedanie samo kompletną szyne za rozsądną cenę będę serdecznie wdzięczny . Pozdrawiam Fysio.
Ostatnio w mojej Zośce z panorama dachem pojawiły się trzaski dobiegające ze szklanego dachu podczas jazdy na nierównej drodze. Dokładnie dobiegają one znad głowy od strony kierowcy. Kiedy ręką odpycham szklany dach od środka na zewnątrz występują właśnie takie same trzaski jak podczas jazdy. Czy ktoś widział jak jest skonstruowany ten dach, tzn. jak jest on mocowany do karoserii samochodu. Jest to na tyle denerwujące że przymierzam się do ściągnięcia podsufitki i ...., no właśnie i co dalej?
On jest przykręcony po bokach śrubami i chyba jeszcze wspawany w dwóch miejscach. Jak będziesz ściągał podsufitkę to zrób zdjęcie jak wygląda cały dach od spodu. Bo muszę jeszcze tylko to ogarnąć i będę wiedział czy da się bezinwazyjnie wymienić dach ze zwykłego na panoramę.
A co przypominają te trzaski? Jakby się coś łamało? czy uderzała blacha o blachę?
A co przypominają te trzaski? Jakby się coś łamało? czy uderzała blacha o blachę?