Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kaliope pisze:czyli trzeba zapytać kogoś kto ma czujnik zmierzchu....
Moja Zocha ma czujnik, od prawie roku, od momentu zaprogramowania w UEC i w REC wariantu 5 nie dotknąłem przełącznika światełek
wojtus, spróbuj na zgaszonym silniku zaprogramować w UEC i w REC wariant 5.
Przełącznik ustaw na AUTO, odpal silnik - jeśli będzie jasno a nie zapalą Ci się światła mijania to spróbuj płynnym, dość szybkim ruchem przekręcić z przełącznik na maxa w prawo i z powrotem w lewo na AUTO - by aktywować funkcję. Nie pamiętam czy tak właśnie u mnie nie było - wariant się zaprogramował, ale musiałem jeszcze aktywować przełącznikiem.
Mamy "piątkę" wbitą w REC i UEC, ale za pomocą Tech2 - zrobili mi to przy zakupie samochodu. Patrzyłem im na ręce, więc jestem pewien ustawień. A powiedzcie może, jaką macie wersję software (w trybie serwisowym wyświetlacza)?
Czy ustawienie świateł dziennych działa w ZB, które mają obok 0 również AUTO czy tylko przy tym pokrętle bez AUTO? Ja mam z AUTO więc przy jakim ustawieniu będą działały te światły jeśli ustawię je w wersji nr 5?
norbert_p, mam AUTO. Oba warianty ustawione na 5. Gdy jest jasno z przodu mam swiatla mijania (bez pozycji), z tylu pozycyjne.
Deska bez podswietlenia, wyswietlacz w trybie DAY.
Gdy się sciamni (lub wjazd do garazu, tunelu itp..) Z przodu dochodza pozycyjne, z tylu bez zmian. Deska dostaje podswietlenia, wyswietlacz w trybie NIGHT.
przemeks pisze:Gdy się sciamni (lub wjazd do garazu, tunelu itp..) Z przodu dochodza pozycyjne, z tylu bez zmian. Deska dostaje podswietlenia, wyswietlacz w trybie NIGHT.
Mógłbyś to jaśniej wyjaśnić, bo mnie to interesuje... Po włączeniu silnika masz juz zapalone światła czy przestawiasz pokrętło? I w jaką pozycję? Przy zmierzchu światła pozycyjne dochodzą automatycznie (wraz z podświetleniem deski) czy trzeba ręcznie przełączyć pokrętło? I w jaką pozycję? (pytam w szczegółach, bo w sobotę spróbuję przy okazji czyszczenia boost sensora i przepustnicy pobawić się i tymi światłami...).
Marki pisze:Przemeks a jaka jest różnica między światłami pozycyjnymi a mijania z przodu?
Ja rozumiem to tak, że za dnia Przemeks ma włączone światła mijania bez postojówek z przodu, a podczas zmierzchu dodatkowo włączają się postojówki oraz deska w środku. Normalnie w ZB masz, również Ty Marki, włączone mijania oraz postojówki. Nie ma takiej opcji (poza OC i wariantem 5) właczenie samych mijania bez postojówek (przednich oczywiście).
norbert_p, jak pisałem już wyzej - nie dotykam pokretla od swiatel. Caly czas jest w pozycji auto. Swiatla sa wylaczone, wlaczaja się dopiero po odpaleniu silnika. Tak samo przy zgaszeniu silnika - gasna swiatla. Czujnik zmierzchu steruje podswietleniem tablicy, deski i pozycyjnymi z przodu.
Marki, nie mam xenonow - w przednich lampach sa tak jakby dwa okregi - wiekszy (nizej) i mniejszy (wyzej). Gdy jest jasno pali się jedynie wiekszy reflektor (tam gdzie jest zarowka H7), po zmierzchu zapala się też ten mniejszy reflektor - w nim jest mala zaroweczka W5W. Mam nadzieje, że teraz wyjasnilem?
Marki pisze:Przemeks a jaka jest różnica między światłami pozycyjnymi a mijania z przodu?
Ja rozumiem to tak, że za dnia Przemeks ma włączone światła mijania bez postojówek z przodu, a podczas zmierzchu dodatkowo włączają się postojówki oraz deska w środku. Normalnie w ZB masz, również Ty Marki, włączone mijania oraz postojówki. Nie ma takiej opcji (poza OC i wariantem 5) właczenie samych mijania bez postojówek (przednich oczywiście).
Potwierdzam wszystko to co napisał przemeks, i dla ustawionej opcji świateł dziennych nie ma żadnej różnicy czy jest na włączniku pozycja 0 czy Auto, istotnym w takim przypadku jest tylko to, że przy Auto włączaniem świateł pozycyjnych steruje czujnik zmierzchu, a przy jego braku trzeba to robić ręcznie, taka ręczna zmiana powoduje że od tego momentu światła działają tak jakby nie było świateł dziennych, czyli normalnie
To sprobuj jeszcze po zaprogramowaniu aktywowac funkcje poprzez plynne przekrecenie pokretla od swiatel między skrajnymi polozeniami lewo-prawo-lewo.
Daj znac czy to pomoglo.