po puszceniu gazu dziwne syczenie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
radmar1702

po puszceniu gazu dziwne syczenie

#1 Post autor: radmar1702 »

a mianowicie gdy gwałtownie wcisne gaz i nagle włacze sprzęgło auto dziwny syk oddaje jak by turbina trudno opisać
takie jak by gwałtowne zaduszenie
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

to turbinka poprzez zawór oddaje nadmiar gazu i ciśnienia doładowania
radmar1702

#3 Post autor: radmar1702 »

ale nie mam się czego bać mam rozumieć to nic złego ???
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

tak to normalne chyba ze masz tak cały czas przy każdym puszczeniu gazu to juz problem (albo masz tak ciężką nogę )
radmar1702

#5 Post autor: radmar1702 »

nie za każdym tylko jak depne tak wiesz aż w podłogę i gwałtownie puszczę jak normalnie jadę płynnie problemu nie ma
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#6 Post autor: Harry200 »

Jeżeli to się dzieje w czasie wciśnięcia gazu w podłogę to jest to tak jak napisał pablomaxim
radmar1702

#7 Post autor: radmar1702 »

a jak dzieje sie to po tym jak gwałtownie sie wciśnie i puści
DaRek7

#8 Post autor: DaRek7 »

Sprawdź wszystkie węże zasilające silnik w powietrze i połączenia. turbina-ic, ic-przepustnica, rurka przy egr!
Tomek-77

#9 Post autor: Tomek-77 »

Od pewnego czasu (chyba po zamontowaniu blaszki na EGR - ale nie jestem pewien) pojawiło się syczenie w momencie mocnego "deptania" na wyższych biegach (od 4do 6) przy niezbyt wysokich obrotach - poniżej 2500 gdy gdy silnik nie ma jeszcze pełnej mocy żeby ciągnąć. Nie wiem co to może być? Nie jestem tez pewien, ale wydaje mi się, że po zamontowaniu tej blaszki samochód zaczął kopcić przy mocnym przyśpieszaniu.
radmar1702

#10 Post autor: radmar1702 »

jak chodzi o kopcenie na czarno to może być filtr powietrza w silnikach TDI grupy VW to przeważnie objaw. Wymień filtr i zobacz
Skasowany użytkownik 323

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

To ja odgrzeję kotleta.

Problem? Nie problem?

Wciskając gaz i puszczając słychać jakby gdzieś uchodziło powietrze. Dodatkowo słychać takie bzyt, bzyt. Nie znam się ale może łopatki trą o obudowe w turbo? Praktycznie każde depnięcie to słychać. Jakieś pomysły? Ktoś przerabiał?
Pozdrawiam
Pedro

#12 Post autor: Pedro »

A ja myślałem że tylko tak u mnie syczy. Mam to od dawna ale nie wiem kiedy się zaczęło, w zeszłym roku wymieniałem turbo bo padło i dalej syczy może trochę mniej.
GOTI

#13 Post autor: GOTI »

karolex pisze:To ja odgrzeję kotleta.

Problem? Nie problem?

Wciskając gaz i puszczając słychać jakby gdzieś uchodziło powietrze. Dodatkowo słychać takie bzyt, bzyt. Nie znam się ale może łopatki trą o obudowe w turbo? Praktycznie każde depnięcie to słychać. Jakieś pomysły? Ktoś przerabiał?
Pozdrawiam
Pedro pisze:A ja myślałem że tylko tak u mnie syczy. Mam to od dawna ale nie wiem kiedy się zaczęło, w zeszłym roku wymieniałem turbo bo padło i dalej syczy może trochę mniej.
Co do "syczenia" to powiem tak: jest to wg. normalka, ciśnienie jest ładowane na turbine, a pozostałość musi gdzieś ujść także nie ma czym sie przejmować. Mam tak w swojej Zafirze (ale ja mam ZA), maja tak rodzice w Touranie (1.9TDI PD) ;)
Wszystko dobrze śmiga i pompuje czyli to nie jest problem samej turbiny ;)
Buczacz

#14 Post autor: Buczacz »

cześć mam podobny problem przy dodawaniu gazu słychać świst w silniku. Turbina ciągnie normalnie tylko ten świst słychać. W jednym warsztacie gościu mi powiedział, że trzeba regenerować turbinę ale jakoś mi się nie chce do końca wierzyć żeby aż tak źle było. Co poradzicie? :?: :?: :?:
stolarz

#15 Post autor: stolarz »

sprawdzcie rolki napinające pasek alternatora
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”