Ja też tak miałem i niestety co jakiś czas musiałem wyważac koła.Grzesiek pisze:U mnie kierka zaczyna drrzec przy predkosci 120 KM/h
Drganie kierownicy podczas hamowania.
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Imię: Andrzej
- Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
A na poważnie ja poszedłem inną drogą - wymiana zawieszenia,tarcz i klocków - dzisiaj wróciłem z trasy - niewiele 100 km - wszystkie objawy ustąpiły jak ręką odjął Fakt kosztowało to mnie 1500zł ale cóż - stać na samochód to i stać na jego eksploatację.
A na poważnie ja poszedłem inną drogą - wymiana zawieszenia,tarcz i klocków - dzisiaj wróciłem z trasy - niewiele 100 km - wszystkie objawy ustąpiły jak ręką odjął Fakt kosztowało to mnie 1500zł ale cóż - stać na samochód to i stać na jego eksploatację.
witam. ja mam ten sam problem z drganiem kierownicy podczas hamowania, wymieniłem tarcze przód/tył, łożyska przód, klocki przód/tył, sworznie, końcówki drążków i nic. Nadal drga Jeśli tylko podniosę auto w górę i koła są odciążone to po opuszczeniu przez około 1km drogi jest ok, a później problem powraca. bylem dziś w serwisie opla, sprawdzili i rozłożyli ręce. ma może ktoś jakiś pomysł co to może być? wymienię jeszcze gumy na Mc personie może tu jest problem? Pomóżcie proszę, z góry bardzo dziękuję
Mam dokładnie to samo w swojej Zosi.Byłem na szarpakach i nic nie znaleźli, wszystko w jak najlepszym porządku, ale chyba rzeczywiście wezmę się za łożyska na górze, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi, poza tym Zośka strasznie stukliwa się zrobiła...Rafał 25 pisze:witam. ja mam ten sam problem z drganiem kierownicy podczas hamowania, wymieniłem tarcze przód/tył, łożyska przód, klocki przód/tył, sworznie, końcówki drążków i nic. Nadal drga Jeśli tylko podniosę auto w górę i koła są odciążone to po opuszczeniu przez około 1km drogi jest ok, a później problem powraca. bylem dziś w serwisie opla, sprawdzili i rozłożyli ręce. ma może ktoś jakiś pomysł co to może być? wymienię jeszcze gumy na Mc personie może tu jest problem? Pomóżcie proszę, z góry bardzo dziękuję
-
- Mieszkaniec
- Imię: Andrzej
- Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
- Oznaczenie silnika: Z22SE
Rafał 25 pisze:witam. ja mam ten sam problem z drganiem kierownicy podczas hamowania, wymieniłem tarcze przód/tył, łożyska przód, klocki przód/tył, sworznie, końcówki drążków i nic. Nadal drga Jeśli tylko podniosę auto w górę i koła są odciążone to po opuszczeniu przez około 1km drogi jest ok, a później problem powraca. bylem dziś w serwisie opla, sprawdzili i rozłożyli ręce. ma może ktoś jakiś pomysł co to może być? wymienię jeszcze gumy na Mc personie może tu jest problem? Pomóżcie proszę, z góry bardzo dziękuję
no to pozostaje tylko maglownica.
Opony też wymieniałem niestety nic to nie pomogło, spróbuje jeszcze te łożyska na amorkach jak coś się zmieni to dam znaćiwoncia pisze:Witam, miałam podobną sytuację.... drgania kierownicy pojawiały się przy prędkości około 120KM/h...... po wykluczeniu wszystkiego po kolei okazało się, że drgania spowodowane były wybrzuszeniem na lewej, przedniej oponie. Po wymianie opon wszystkie niedogodności ustąpiły
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Miałem ostatni jednego Lincolna Navigatora też z drganiami podczas hamowania,jak ruszyłem to przez parę kilometrów ładnie a później co hamowanie to gorzej.Też był po wymianie kompletu tarcz hamulca,po ostrej jeździe z hamowaniami co kawałek zatrzymaliśmy samochód ,zdjąłem koło i sprawdziłem bicie tarczy na ciepło,wyszło około 1mm,po ostygnięciu tarcze miały bicie 0,1mm.Po zakupie następnych tylko już firmowych tarcz problem ustąpił..
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
lucjan2333 pisze:Witam , kupiłem zafire , zaraz po kupnie zorientowałem się że przy hamowaniu bardzo trzepie kierownicą wymieniłem tarcze i klocki które były jak nowe , po pół roku to samo obecnie mam wymienione już czwarte i ciągle to samo pół roku i trzepanie kierownicą przy hamowaniu , przy wymianie wszystko dokładnie czyszczone , jest to już moje 11 auto nigdy nie miałem takiego problemu nawet na bardzo zużytych tarczach , czy ktoś ma jakiś pomysł , a tarcze są nie z najniższej półki ostatnie nawet jakieś super dobre nazwy nie pamiętam
A czy czasem nie blokują ci się tłoczki, klocki i grzeją tarcze i po wjechaniu w wode już są zwichrowane innej możliwości nie widzę.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2016, 19:25 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Popieram cos blokuje klocki i grzeja sie tarcze sprawdz jak wyglada tarcza czy sie niespalila i pytanko czy tarcze zakladane byly na piaste na jakis smar jak tak to bladDziadek13 pisze:A czy czasem nie blokują ci się tłoczki, klocki i grzeją tarcze i po wjechaniu w wode już są zwichrowane innej możliwości nie widzę.