[B]Moduł doświetlania zakrętów

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
[B]Moduł doświetlania zakrętów

#1 Post autor: MieHor »

Chciałbym zainteresować takim dodatkowym urządzeniem jak w tytule

http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3 ... CLM01.html

z opisu wynika że jest dedykowane do aut wyposażonych w halogeny posiadających instalację na szynie CAN, ponadto posiada kilka dodatkowych i ciekawych funkcji - co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 17:44 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.
norbert_p

#2 Post autor: norbert_p »

Cena atrakcyjna, a i sam sprzęt wydaje się ok. Jest tylko jedno ALE. W "plikach do pobrania" jest lista aut i z opli jest tylko Insignia... Czy podejdzie do naszych Zosiek :?: No i co z montażem? Jak to się i przede wszystkim gdzie wpina...
Stefano

#3 Post autor: Stefano »

Myślę,że to jeszcze jeden "bajer" ,bez którego można jeżdzić bezpiecznie gdy w czasie jazdy ma się włączone myślenie.Akurat ja w swojej Zafirze,mam światła adaptacyjne,które reagują na zmianę kierunku jazdy.Ta funkcja jest szczególnie przydatna przy jeżdzie po krętych drogach.Pozdrawiam
DaRek7

#4 Post autor: DaRek7 »

Trafiłem na to urządzenie jakiś czas temu, całkiem fajny gadżet... ale nie mają jeszcze gotowego programu do ZB! (stan sprzed kilkunastu dni)
dneo

#5 Post autor: dneo »

Jakiś czas tem jak jechałem z roboty wisłostradą to zauważyłem Zafcię A.
Z przyzwyczajenia się zaczałem za nią oglądać :lol:
Miałem małe zdziwko jak zobaczyłem w lusterku wstecznym, że jak zmienia pas to równocześnie z kierunkami zapala się na stale halogen... Wyglądało to raczej żałośnie... :shock:
DaRek7

#6 Post autor: DaRek7 »

dneo pisze: że jak zmienia pas to równocześnie z kierunkami zapala się na stale halogen... Wyglądało to raczej żałośnie..
Masz rację ale moduł o którym tu mówimy działa zupełnie inaczej!
Grisza

#7 Post autor: Grisza »

z tego typu gadżetów, to chyba ciekawsze i praktyczniejsze jest to:
http://www.happylightshow.de/English/english.htm

co prawda wersja dla ZB nie ma (jeszcze?) doświetlania zakrętów, ale ma kilka innych ciekawych funkcji :)
norbert_p

#8 Post autor: norbert_p »

DaRek7 pisze:Trafiłem na to urządzenie jakiś czas temu, całkiem fajny gadżet... ale nie mają jeszcze gotowego programu do ZB! (stan sprzed kilkunastu dni)
Dla zainteresowanych: jest już wersja do Zafir B (dostałem potwierdzenie mailem - wzorowy kontakt). Wersja CLM02 (kosztuje więcej, ale niby lepiej pasuje do naszych aut).
DaRek7

#9 Post autor: DaRek7 »

Dzięki norbert_p, ja też właśnie dostałem info że już działa w ZB :)
Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

Grisza75 pisze:z tego typu gadżetów, to chyba ciekawsze i praktyczniejsze jest to:

co prawda wersja dla ZB nie ma (jeszcze?) doświetlania zakrętów, ale ma kilka innych ciekawych funkcji :)
Nie mogę się dostać na podaną stronę, możecie podać jakiś inny link ?
norbert_p

#11 Post autor: norbert_p »

irecki pisze:
Grisza75 pisze:z tego typu gadżetów, to chyba ciekawsze i praktyczniejsze jest to:

Nie mogę się dostać na podaną stronę, możecie podać jakiś inny link ?
Dziwne, bo u mnie się otwiera bez problemu :/
Anony Mous

#12 Post autor: Anony Mous »

Takie doświetlanie zakrętów jest super ale w nocy ....a jak te halogeny się właczaja w dzień...co widać w skodach, fiatach, vw itp ... to jest dla mnie wręcz denerwujące.

Stoi gość np na środku skrzyżowania....chce zrobić lewoskręt i puszcza jadących na wprost. Stoi z przekreconą kierą...wieć jeden halogen się świeci. Ja powiedzmy jadę na wprost.....i od razu sie rzuca w oczy świecący jeden halogen....i mnie to rozprasza....jakoś patrzę i sie zastanwiam czy w drugim się żarówka spaliła czy co...
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

Kaliope jak sam wspomniałeś rozwiązanie to występuję w wielu markach i modelach samochodów, mi osobiści to nie przeszkadza, chyba się już przyzwyczaiłem. Bardziej mnie wkurzają ci co używają halogenów non stop i ci co nie używają kierunkowskazów, nie wspomnę już o nieoświetlonych rowerzystach.

A to czy druga żarówka się im spaliła czy nie to jakoś mnie nie rusza.
norbert_p

#14 Post autor: norbert_p »

MieHor pisze:Chciałbym zainteresować takim dodatkowym urządzeniem jak w tytule

http://www.sklep.hadron.p...etow-CLM01.html
Firma oferuje podobne urządzenie co CLM01, a mianowicie CLM02. Róznica to taka, że w pierwszym przypadku włączane są światła mrzeciwmgielne, a przy CLM02 światła drogowe (długie), ale ze zmniejszona mocą, aby oszczędzić energię, żarówki oraz oczy i nerwy kierowców ;) Co wy na to?
DaRek7

#15 Post autor: DaRek7 »

Właśnie jestem po rozmowie z przedstawicielem firmy, wyjaśnił wszystko jasno i rzeczowo
Tez uważam że CLM02 jest lepszym roozwiązaniem, załącza światła drogowe (długie) z mocą 25% normalnej pracy po uruchomieniu silnika, po włączeniu przełącznikiem świateł mijania wyłączają się automatycznie, jeśli chodzi o doświetlanie zakrętów można ustawić w dwojaki sposób, po skręceniu kół o co najmniej +/- 15 stopni zaczyna świecić halogen, w miarę skręcania kół natężenie światła rośnie i odwrotnie lub drugie rozwiązanie po wspomnianym skręceniu kół zapala się pełną mocą. Jest przystosowany do ZB, montowali już w takim aucie i testowali, wszystko jest OK, warunek to posiadanie systemu ESP!
Jeśli chodzi o montaż to na pewno jest trochę zabawy bo trzeba znaleźć kilka przewodów w wiązkach(od świateł, halogenów i CAN) ale dla średnio wtajemniczonych w zasady budowy instalacji samochodowych wykonalne, podobno dołączają szczegółową instrukcję montażu i w razie pytań służą pomocą.
Zamawiać należy na tej stronie, to ich dystrybutor:

http://www.sklep.hadron.pl/cat-pl-33-Sterowniki.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”