[B]Felgi Zafira OPC
-
kwazaar
[B]Felgi Zafira OPC
Czołem koledzy,
Ponieważ zima za pasem postanowiłem zmienić kapcie mojej Zośki na cieplejsze. Jak kupowałem auto to w zestawie dostałem 16" oponki zlimowe po jednym sezonie założone na aluminiowe felgi firmy ENZO. Jedę wczoraj do mechaniora celem przekładki kółek i ich wyważenia (tak na wszelki wypadek), a tu się okazuje że felgi na przód wprawdzie można założyć, ale delikatnie obcierają o zacisk hamulca. W każdym razie montażysta opon polecił mi ich nie zakładać i tak też zrobiłem.
Może ma ktoś z Was pomysł co może być nie tak? Czy jest możliwość że felga ma inne ET niż zalecane do tego auta. Jeśli tak jest to jakie rekomendowane ET ma Zafira B OPC? Może zastosowanie dystansów na tarcze by pomogło - ma ktoś z Was takie żeby przymierzyć?
Wecie niechciałbym wydawać zbyt wiele kasy, dlatego najlepszą dla mnie opcją byłoby znalezienie innych felg 16" - niekoniecznie alu - wtedy opony pozostałyby mi te same.
Może macie kółka 16" na stalówkach - podjechałbym i sprawdzilibyśmy czy pasują?
Ponieważ zima za pasem postanowiłem zmienić kapcie mojej Zośki na cieplejsze. Jak kupowałem auto to w zestawie dostałem 16" oponki zlimowe po jednym sezonie założone na aluminiowe felgi firmy ENZO. Jedę wczoraj do mechaniora celem przekładki kółek i ich wyważenia (tak na wszelki wypadek), a tu się okazuje że felgi na przód wprawdzie można założyć, ale delikatnie obcierają o zacisk hamulca. W każdym razie montażysta opon polecił mi ich nie zakładać i tak też zrobiłem.
Może ma ktoś z Was pomysł co może być nie tak? Czy jest możliwość że felga ma inne ET niż zalecane do tego auta. Jeśli tak jest to jakie rekomendowane ET ma Zafira B OPC? Może zastosowanie dystansów na tarcze by pomogło - ma ktoś z Was takie żeby przymierzyć?
Wecie niechciałbym wydawać zbyt wiele kasy, dlatego najlepszą dla mnie opcją byłoby znalezienie innych felg 16" - niekoniecznie alu - wtedy opony pozostałyby mi te same.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:38 przez kwazaar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lorry
Hmmm, ja na zime i na lato mam 16" na zime na stalakach i wg moich obserwacji na zimówkach jest bardziej odsadzone koło (bardziej wystaje). Co do ET to nie wiem ale są na internecie kalkulatrory do felg właśnie.
IMO nie ma co się bawić w dystanse bo to taki półśrodek, no i trza by wtedy zmieniac też śruby i bawić się ze szpilkami. U mnie są te same, z tymże całość była dobierana pierwotnie w ASO i przy ori oplowskich felgach śruby są takie same.
TU masz kalulator ET http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.asp
IMO nie ma co się bawić w dystanse bo to taki półśrodek, no i trza by wtedy zmieniac też śruby i bawić się ze szpilkami. U mnie są te same, z tymże całość była dobierana pierwotnie w ASO i przy ori oplowskich felgach śruby są takie same.
TU masz kalulator ET http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.asp
-
Anony Mous
Podstawowe pytanie ,w którym miejscu zacisk obciera o felgę?Czy obciera o wewnętrzną średnicę felgi czy o jak by powiedzieć - o wzór felgi(ramiona)?
OPC jeśli się nie mylę seryjnie ma 18" felgi nie tylko ze względów wizualnych ale także dlatego,że średnica tarcz z przodu jest większa - a co za tym idzie i felga musi być większa.
Jeśli obciera o średnice wewnętrzną felgi to w grę wchodzi tylko wymiana na większą felgę czyli 17"..Jeśli obciera o wzór (ramiona) to zastosowanie niższej wartość ET powinno rozwiązać problem.
Jakie masz ET felg zimowych?
OPC jeśli się nie mylę seryjnie ma 18" felgi nie tylko ze względów wizualnych ale także dlatego,że średnica tarcz z przodu jest większa - a co za tym idzie i felga musi być większa.
Jeśli obciera o średnice wewnętrzną felgi to w grę wchodzi tylko wymiana na większą felgę czyli 17"..Jeśli obciera o wzór (ramiona) to zastosowanie niższej wartość ET powinno rozwiązać problem.
-
Anony Mous
Jesli chcesz to ja mam 16" stalowe zimowe, wiec mozesz podjechac i przymierzymy... Jakby co to uderzaj do mnie na priva...kwazaar pisze:Czołem koledzy,
-
kwazaar
Zgadza się OPC wychodziły na 18" i 19", ale na klapce wlewu paliwa są też alternatywne rozmiary opon, które mogą być używane w danym samochodzie (tak mi się przynajmniej wydaje). U mnie na tej naklejce są również wymienione 16"Marki pisze:Podstawowe pytanie ,w którym miejscu zacisk obciera o felgę?Czy obciera o wewnętrzną średnicę felgi czy o jak by powiedzieć - o wzór felgi(ramiona)?
zacisk obciera o wewnętrzną średnicę felgi - delikatnie ale jednak
ET zimówek sprawdzę w domu i napiszę
-
kwazaar
jutro będę sprawdzał...
kolega z pracy ma w astrze III szprychowe stalowe 16" - zobaczymy czy będą pasować
--scalone--
szprychowe 16" od astry III nie pasują
tym razem zawadzają o szprychy - czyli ewentualnie szukać takich z niższym czy z wyższym ET, bo już się pogubiłem??
kolega z pracy ma w astrze III szprychowe stalowe 16" - zobaczymy czy będą pasować
--scalone--
szprychowe 16" od astry III nie pasują
tym razem zawadzają o szprychy - czyli ewentualnie szukać takich z niższym czy z wyższym ET, bo już się pogubiłem??
Ostatnio zmieniony 02 gru 2009, 12:08 przez kwazaar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Anony Mous
-
Jotha
Witam, Panów a szczególnie Kolegę kwazaar.
Chciałem jedynie podpowiedzieć że niestety do Zafiry B OPC najmniejsza bezpieczna felga to 17'.
Przed ubiegłoroczną zimą miałem ten sam problem przy swojej OPC i niestety po kilku próbach z różnymi 16' felgami zostalem zmuszony do zakupu znacznie droższych 17' felg alu i niestety nowych opon zimowych.
Pozdrawiam
Chciałem jedynie podpowiedzieć że niestety do Zafiry B OPC najmniejsza bezpieczna felga to 17'.
Przed ubiegłoroczną zimą miałem ten sam problem przy swojej OPC i niestety po kilku próbach z różnymi 16' felgami zostalem zmuszony do zakupu znacznie droższych 17' felg alu i niestety nowych opon zimowych.
Pozdrawiam
-
kwazaar
No to mnie zmartwiłeś...Jotha pisze:Witam, Panów a szczególnie Kolegę kwazaar.
Pozdrawiam
A myślałem, że chociaż oponki mi się ostaną, bo są w niezłym stanie.
No cóż szukam w takim razie 17" i opon do nich, ewentualne samych opon 18" tylko ceny tych są kosmiczne...
Jakby ktoś był zainteresowany felami ENZO 16" z oponami dębica frigo 2 po jednym sezonie (koła już wyważone - tylko zakładać i śmigać) - piszcie na PW
--scalone--
znów post pod postem - sorki
temat do zamknięcia - zdecydowałem się i zakupiłem lekko używane 18" DUNLOP SP Winter Sport 3d
Ostatnio zmieniony 07 gru 2009, 13:37 przez kwazaar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lorry
-
David
jeśli zamieściłem temat nie w tym miejscu to proszę moda o przeniesienie.
oglądałem sobie dzisiaj ogłoszonka u naszych zachodnich sąsiadów i natrafiłem na ciekawą Zafirkę B OPC, najciekawsze są w niej felgi, nie widziałem u nas takich w tym odcieniu.
Ps. jak ktoś ma na luzie 20k EURO to mogę ją obejrzeć dokładniej
http://www.lacentrale.fr/auto-occasion- ... 68751.html
oglądałem sobie dzisiaj ogłoszonka u naszych zachodnich sąsiadów i natrafiłem na ciekawą Zafirkę B OPC, najciekawsze są w niej felgi, nie widziałem u nas takich w tym odcieniu.
Ps. jak ktoś ma na luzie 20k EURO to mogę ją obejrzeć dokładniej
http://www.lacentrale.fr/auto-occasion- ... 68751.html
-
rzadki
-
M@rio
-
rhaaziel
Mam dziwne wrażenie, że ten kolor nie jest fabryczny, być może to kwestia jakości zdjęć ale jak dla mnie te fele zostały pomalowane już po opuszczeniu zakładów OPLA :>
ps. właśnie znalazłem coś takiego: http://www.motor-talk.de/marktplatz/17- ... 32949.html
Felgi oryginalne ale sprzedawca informuje że zostały polakierowane na szaro
ps. właśnie znalazłem coś takiego: http://www.motor-talk.de/marktplatz/17- ... 32949.html
Felgi oryginalne ale sprzedawca informuje że zostały polakierowane na szaro