ZA - 2,2 benzyna - zagazować i jeździć czy zamiana na Skodę

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Niedziel88

ZA - 2,2 benzyna - zagazować i jeździć czy zamiana na Skodę

#1 Post autor: Niedziel88 »

Otóż mam drodzy oplo maniacy taki dylemat.... mianowicie posiadam opla zafire a 2.2 benzynka w dość fajnej wersji ale przy mojej jeździe to trochu paliwożerne to cacko... i mianowicie przejde do samego dylematu sprzedać?? założyć LPG i jeździć bo mam do kupna skode superb w tdi... dodam że miałem już skode i byłem nią zachwycony... a za zośką przemawia utrzymanie, stan i sam przebieg.... i otóż to pytanie z waszych doznań na jeździe na lpg jak to jeździ?? śledze forum i wogóle na bieżąco... niestety dopiero teraz zdecydowałem się zarejestrować... a tu link do autka

http://otomoto.pl/show?id=C20771974&preview=1

z góry dzieki za podpowiedzi

[ Dodano: Nie Wrz 25, 2011 19:57 ]
dodam jeżeli by została to robiony byłby projekt tak jak czynił to BAJBUS czyli na OPC line... i lpg.....
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 11:02 przez Niedziel88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Niedziel88, odnośnie zagazowania swojej fury sporo możesz dowiedzieć się w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8610 a także tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=557

Niedziel88

#3 Post autor: Niedziel88 »

MieHor, już to kilka razy przelecialem z góry na dól ja jestm jak najbardziej za ale moja kobieta chce diezla bo jej sie lepiej jeździ..... niestety... a mam dostep do stacji bliska i dużó taniej z dystrybutora ON....

djmatti91

#4 Post autor: djmatti91 »

ja bym zalozyl gaz do zafci. Masz pewne auto a taka skoda pod ktora kryja sie passat napewno bedzie tak epwna? Diesel robi duze przebiegi, nie wiem czy zawieszenie w superbie jest rodem z passata ale jesli tak to czekaja cie duze koszty jego utrzymania (aluminiowe).

Nie boj sie gazu, na forum znajdziesz sporo opini jaki gaz najlepiej. Po za tym zafira wygrywa w kwesti miejsca i te 7 foteli ktore chyba nie zaprzeczysz ze nie raz sie przydaly.

takie czasy ze te kobitka zawsze musza wyrazic swoje zdanie :) Osobiscie zawsze znajduje argumenty zeby skonczyl sie temat wyboru auta lub poprostu nie slucham. Jak powiedzialem ze chce vectre kombi bo mam takie potrzeby to byla fura komentarzy ze to tamto itd. to powiedzialem: Ok, vectra kombi albo fiat multipla :lol:

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#5 Post autor: Lorry »

Zależy jaki ten Superb i na jakim wypasie.

Jeżeli Zocha nie była jakoś specjalnie uderzona w przeszłości i nie ma z nią kłopotów to ja bym zainwestował w LPG (dobrze chodzą w tym silniku) i cieszył się mocną, wypasioną i mało jeżdżoną Zofią ;)

Niedziel88

#6 Post autor: Niedziel88 »

Lorry, Zocha spoko:) teściu nią śmigał i przez 6 lat zrobił 23tyś km... dziś byłem u kumpla i zapadła decyzja ze zakładamy LPG BRC S...24, więc pozostanie na pewno na ok 2 lata, a kobiecie zakupie jakiegoś małego klekota:D
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 11:00 przez Niedziel88, łącznie zmieniany 1 raz.

djmatti91

#7 Post autor: djmatti91 »

Bardzo dobra męska decyzja :D

Awatar użytkownika
robik79
Przeglądacz
Imię: robik
Auto: ZAFIRA
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#8 Post autor: robik79 »

MieHor pisze:Niedziel88, odnośnie zagazowania swojej fury sporo możesz dowiedzieć się w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8610 a także tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=557
mialem taka zafire zagazowalem spalanie 10 l na 100km zbiornik tam gdzie zapas nie ma zadnej roznicy benz /gaz smiga tak samo

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#9 Post autor: Tunio999 »

Osobiście posiadam Zośkę 2.2 w benzynie i kali później wiosny chcem ją zagazować :mrgreen:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

TuneFORCE

#10 Post autor: TuneFORCE »

Mój najmłodszy brat kupił sobie poloneza, jakiś najmłodszy rocznik z gazem, jeździ nim ok 400km tygodniowo, mało płaci za paliwo a jego koledzy co kupili 20letnie BMW chodzą "z buta"....po prostu trzeba sobie przekalkulować co się bardziej opłaca w stosunku do naszych potrzeb.

Osobiście jeżdżę 210konną octaviaII 4x4, 95% to trasy, mało pali, rewelacyjnie jeździ...dla mnie super...mimo że mogę sobie pozwolić na większy "wypas" ale 210km/420Nm i spalanie rzędu 6-7l/100km...a przy naprawdę ostrej jeździe ok 8-9l/100km to po prostu rewelacja..

Przekalkuluj i będziesz wiedział co Ci się bardziej opłaca...jeśli lubisz fun to delikatnie droższa w eksploatacji skoda sprawi Ci większą frajdę :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”