Złącze diagnostyczne

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rafizafi

Złącze diagnostyczne

#1 Post autor: rafizafi »

Witam wszystkich użytkownikow zafirek .Mam pytanie odnosnie zlacza diagnostycznego gdzie ono się znajduje Zafira B zgóry dziękuje .Pozdawiam.
ADAMO_16

#2 Post autor: ADAMO_16 »

Wyciągnij popielniczke pod dzwignia zmiany biegów. Druga część moze być na jednym wkrecie przykrecona i masz złącze diagnostyczne.
kicaj

#3 Post autor: kicaj »

u mnie wyciaga sie taka zaslepke pod dzwignia biegow a przed popielniczka podwazajac od gory...
rafizafi

#4 Post autor: rafizafi »

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz gniazdo znalezione.Pozdrawiam.
k3ri0

#5 Post autor: k3ri0 »

Witam,
1. Możecie mi pokazać na zdjęciu, gdzie znajduje się kostka diagnostyczna?
2. Możecie powiedzieć mi co trzeba posiadać, aby podłączyć zofię do laptopa :)?

Z Góry Dzięki
Pozdrawiam :)
Woytas

#6 Post autor: Woytas »

Kolego złącze obd masz pod popielniczką (musisz ją wyjąć) a trzeba posiadać jakiegoś fejsa ( TECH, OP-COM), napisz do kolegi pokrywek, On ma O-C w sprzedaży w dobrej cenie.
A tak na przyszłość to wystarczy użyć opcji szukaj a stanie się jasność :mrgreen:
:piwo:
k3ri0

#7 Post autor: k3ri0 »

Mam jeszcze jedno pytanie. Wyciągnąłem EGR'a... Był on zaślepiony. Wyczyściłem go, ale przy 2tys obrotów na 5 biegu(automat) trzęsie tak jak było, nie ma poprawy, a błąd pozostał. I tak czy to jest wina komputera? Czy czegoś innego?
Z Góry Dzięki :)
kriis

#8 Post autor: kriis »

Ku potomności - video poradnik jak się dostać do złącza diagnostycznego w zafirze b

http://www.youtube.com/watch?v=DvnqFmJPv5o
Piotrek413

#9 Post autor: Piotrek413 »

A po co demontować ten plastik obok ręcznego? Tam gdzie jest ta półeczka.

Jak oddaje do diagnozy to tylko wyjmują zapalniczkę i ten plastik co jest za nią, u mnie ten kawałek blaszki jest przymocowany do tej plastikowej osłonki którą demontowałeś jako ostatnią.

U mnie jak jeden z mechaników dobierał się do tego gniazda, to zdemontował jeszcze ten plastik gdzie jest wsadzony mieszek od skrzyni biegów :lol: a potem źle poskładał i tą półeczkę mam źle zamontowaną :/ Przybieram się do poprawienia tego prawie dwa lata :lol:
kriis

#10 Post autor: kriis »

Piotrek413 pisze:A po co demontować ten plastik obok ręcznego? Tam gdzie jest ta półeczka.
Możliwe, nie wiem, nie sprawdzałem :)
webster868

#11 Post autor: webster868 »

Pozwolę sobie poprosić o pomoc. Próbuję dostać się do złącza ale okazało się to nie takie proste...
mimo pomocnego telefonu od M@rkie-go złącze nadal poza zasięgiem. Nie mam popielniczki tylko jakiś wnęka, a po wewnętrznej stronie coś na po dobę okrągłego otworu technologicznego. Jak się dostać do złącza i nic nie uszkodzić?
zrobiłem kilka zdjęć ale nie mogę ich umieścić (mała wiedza :oops: jak)
norbert_p

#12 Post autor: norbert_p »

U mnie w tej wnęce palcem można namierzyć okrągły otwór. Trzeba tam wsadzić palca, nacisnąć blaszkę i mocno pociągnąć ten plastik. Zero kręcenia śrubek itp. Tylko trochę siły.
webster868

#13 Post autor: webster868 »

Jest jakiś otwór w górnej części, brzydko powiem wtykałem tam palec ;) , tylko w którą stronę naciskać, od góry, czy inaczej...?
norbert_p

#14 Post autor: norbert_p »

Wciskasz zaczep do góry (do sufitu) jak najmocniej i bardzo mocno szarpnij ten plastik do tyłu (w stronę ręcznego). Oczywiście te zaczep musisz cały czas trzymać wciśnięty. Za pierwszym razem jest dość ciężko, potem jeszcze gorzej jest to wcisnąć na miejsce, ale za każdym następnym razem jest już łatwo.
webster868

#15 Post autor: webster868 »

Spróbuję - dzięki za podpowiedź - dam znać jak poszło.
aktualizacja:
poszło - ale myślałem, że mi Zocha palec urwie ;)
złącze na wierzchu, piękny dostęp.
Jeszcze raz dzięki Norbert_p.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”