[B]Klimatronic

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotrek413

#166 Post autor: Piotrek413 »

To jest klima automatyczna czyli jak schłodzi samochód do jakiejś temperatury to się wyłącza. A wątpię, że w zimę chłodziłeś samochód zamiast go grzać :D Więc teoretycznie jeździłeś z klimą :D ale jej nie używałeś :P

ronin

#167 Post autor: ronin »

Piotrek413 pisze:To jest klima automatyczna czyli jak schłodzi samochód do jakiejś temperatury to się wyłącza. A wątpię, że w zimę chłodziłeś samochód zamiast go grzać :D Więc teoretycznie jeździłeś z klimą :D ale jej nie używałeś :P
Zresztą sprężarka nie włącza się poniżej pewnej temperatury otoczenia

norbert_p

#168 Post autor: norbert_p »

Michalek1911 pisze:Przez to w zime cały czas jechałem na klimie :oops:
Bez obaw. Jak wspomnieli inni w zimie nie włączy się sprężarka. Inaczej byś zamarzł na kość :) Klima działa, ale tylko osuszacz powietrza i coś tam jeszcze (nie pamiętam). ZALECANE jest, aby w zimie włączać co jakiś czas klimę, aby przesmarować ją. Jeśli nie włączysz w zimie to wiosną lub latem możesz (ale nie musisz) mieć z nią problem, bo się zatrze. Z resztą w zimie to bardzo przydatne urządzenie, bo szybko osusza powietrze i oczyszcza szyby z pary. Oczywiście pod warunkiem, że jest sprawna i filtr wymieniony.

Carcom1

#169 Post autor: Carcom1 »

Z tym włączaniem klimy to tak jest jak z lampka oswietlenia wnętrza w Astrze G i Corsie C właściciele mówia fajne auto tylko żeby ta lampka sie zapalała bez otwierania drzwi(zamiast pociagnąć lub nacisnąć przelącznik swiateł mijania) :lol: :lol: :lol: :lol:

GDA

#170 Post autor: GDA »

Nie tylko w Astrze i Corsie tak jest - na pewno w Vectrze też :)

spiotrowski

#171 Post autor: spiotrowski »

A więc tak klima wczoraj u mnie padła, zamieściłem screeny z OP-Com
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

I mam prośbę żeby ktoś zerknął czy wartość ciśnienia A/C jest podobna, bo wydaje mi się zbyt mała a nie mam punktu odniesienia żeby to porównać i sądzę że może być jakaś nieszczelność w układzie bo nie włącza mi się sprężarka

No i po raz kolejny na forum pojawiło się to samo czyli wartość temperatury zewnętrznej równa zero.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2011, 10:25 przez spiotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

tico0

#172 Post autor: tico0 »

Z tego co pamiętam to na pewno te 126kPa jest za mało.... U mnie z wyłączoną klimą było chyba "300 coś kPa albo 600 coś kPa..." a z włączoną wzrastało po kilku minutach pracy ale nie pamiętam do jakiej wartości.
spiotrowski pisze:wartość temperatury zewnętrznej równa zero.
A co pokazuje w tym czasie wyświetlacz :?:

U mnie raz też zwariował termometr i pokazał "kreski" ale po włącz i wyłącz zapłon ustąpiło. Po sprawdzeniu błędów w kompie zapisał się błąd "komunikacji po can"

spiotrowski

#173 Post autor: spiotrowski »

wyświetlacz w tym momencie pokazuje normalną temperaturę 24,5 st. C więc mógł paść czujnik, ale tego nie wiem

norbert_p

#174 Post autor: norbert_p »

Skoro czujnik wykrywa, że jest 0 stopni to logiczne jest, że sprężarka się nie właczy. Po prostu wg niego jest zima i nie będzie chłodzenia :) W zimie sprężarka się nie włacza. Padł Ci czujnik. Wymień i myślę, że będzie ok. Zastanawia mnie tylko ta rozbieżność i wartość na wyświetlaczu... Wg OC jest 0, a na wyświetlaczu 20 parę stopni...

aszifo

#175 Post autor: aszifo »

W zimie się nie włącza, bo z uwagi na niskie temperatury- poniżej 4 st.C. w układzie panuje na tyle niskie ciśnienie, że czujnik ciśnienia nie pozwala na włączenie sprężarki. Swoją drogą te czujniki ciśnienia często się sypią.

spiotrowski

#176 Post autor: spiotrowski »

No i mam odpowiedź, czynnik chłodzący się "ulotnił" po prostu klima się rozszczelniła. Wcześniej podmieniłem czujnik temperatury zewnętrznej i wartości były te same więc czujnik jest sprawny. Będę miał chwilkę to zrobię parę fotek pokazać w którym miejscu nastąpiło rozszczelnienie.

norbert_p

#177 Post autor: norbert_p »

Czasami pojawia mi się błąd: B3843 - Obwód czujnika jakości powietrza, napięcie za niskie
(02) - Nie występuje

Spotkał się ktoś z czymś takim? Klima działa prawidłowo.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#178 Post autor: MieHor »

norbert_p, sprawdź wtyczkę kable do tego czujnika - znajduje się pod podszybiem w komorze silnika, może tutaj tkwi problem

norbert_p

#179 Post autor: norbert_p »

Ok, sprawdzę. A tak poza tym to za co ten czujnik odpowiada? Czy jest powiązany z opcją w CD70, gdzie można włączyć auto recyrkulację powietrza? :oops:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#180 Post autor: MieHor »

norbert_p, środkowym pokrętłem (nacisnąć) wchodzisz w opcje klimy i tam zaznaczasz kwadracik tak jak na zdjęciu z poniższego linku http://opel-navi.pl/index.php/nasze-pro ... skie-menu/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”