[B]Klimatronic

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
norbert_p

#181 Post autor: norbert_p »

MieHor pisze:norbert_p, środkowym pokrętłem (nacisnąć) wchodzisz w opcje klimy i tam zaznaczasz kwadracik tak jak na zdjęciu z poniższego linku http://opel-navi.pl/index.php/nasze-pro ... skie-menu/
Dzięki MieHor, wiedziałem o tym mimo, że mam menu w języku angielskim :) Mnie chodzi o to czy ten czujnik wspomniany wyżej ma coś wspólnego z tą opcją. Czy to może dwa różne tematy.

Anony Mous

#182 Post autor: Anony Mous »

Za niskie napięcie może świadczyć o zwarciu do masy...czyli prawdopodobnie do wymiany.

aszifo

#183 Post autor: aszifo »

Dokładnie ten czujnik jest odpowiedzialny za autorecyrkulację. Niestety błąd który Ci wyskakuje to jak pisze Marki nic innego jak uwalony czujnik. Czasem można kupić używkę na allegro, oryginał w serwisie jest dość drogi. Można podejrzeć działanie tego czujnika, włączając spryskiwacz przedniej szyby, jeżeli przełączy się cyrkulacja na obieg wewnętrzny, znaczy że działa ( nie jest to sygnalizowane diodą na przełączniku).

nynek11

#184 Post autor: nynek11 »

Witam! mam pytanko wymieniłem w warsztacie cewke w sprężarce klimy chodzila może pare dni i przestała chlodzic ale zauważyłem że odkrecila sie od sprezarki pierwsza ta czesc od nadkola taka oslona przykrecana na jedna srube wiec dokrecilem i nic to nie pomogło objaw jest nastepujacy zalacza sie sprezarka chodzi parenascie sekund i przestaje i ponowni sie zalacza i przestaje ale juz nie chlodzi i słychac dziwny pisk w instalacji moze ktos z kolegow wie co sie dzieje! dzieki za kazda informacje pzdr. ps w piatek jade na sprawdzenie klimy i chce wiedziec co moze byc tego przyczyna moze to wina warsztatu i nie chce zostac naciagniety na kase lub to nie ich wina! :evil:

yuri1986
Bywalec
Imię: Bar
Auto: Zafira C 2.0cdti
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20dt

#185 Post autor: yuri1986 »

Witam,
mam pytanie odnosnie klimatronika temperatury jakie pokazuje wyciag z op-coma to : Temperatura zewnetrzna 0 stopni
. Temperatura kabiny 35 stopni.
 I tu jest pytanie czy to jest normalne czy nie?
Dodam ze klima mimo temperatura jest rowna wewnątrz ina zewnątrz dalej mrozi. 
Niedawno wymieniany byl skraplacz i nabicie so pelna. Pod obciazeniem pokazuje okolo 1700kpa a w spoczynku ok 900kpa

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szmurlo
Bywalec
Imię: Waldemar
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#186 Post autor: szmurlo »

Jeśli w kabinie jest 35 stopni to naturalne jest, ze klima próbuje to schłodzić wg nastawionej temperatury.
Tak mi się zdaje. Choć słyszałem też, że gdy na zewnątrz jest poniżej 5 stopni, klima nie powinna się włączyć.

yuri1986
Bywalec

#187 Post autor: yuri1986 »

szmurlo pisze:Jeśli w kabinie jest 35 stopni to naturalne jest, ze klima próbuje to schłodzić wg nastawionej temperatury.
Tak mi się zdaje. Choć słyszałem też, że gdy na zewnątrz jest poniżej 5 stopni, klima nie powinna się włączyć.

Tylko to jest temp pokazywana niby przez czujniki. Bo na wyswietlaczu konsoli pokazuje np. 22 tyle ile jest na dworzu i na kabine tez ma ustawione np 22.

yuri1986
Bywalec

#188 Post autor: yuri1986 »

Ewentualnie jakie powinno byc cisnienie czynnika w spoczynku oraz przy pracy klimy?

yuri1986
Bywalec

#189 Post autor: yuri1986 »

Odświeże troche temat u mniw w spoczynku pokazuje 686 kpa. U znajomego jak sprawdzalem to pikazuje w stanie spoczynku 460kpa. Pytanie czy u mnie jest zaduzo czy u niego za malo? Ten sam silnik i kkimatronik w obu autach. (Stan spoczynku samochod stojacy 8 h)

drahe
Mieszkaniec
Model:

#190 Post autor: drahe »

Wartość ciśnienia zależy od ilości czynnika i temp. zewnętrznej.Jeżeli sprawdzaliście przy tej samej temperaturze to ty masz raczej ok a on ma za mało.
Ale najbardziej wiarygodny pomiar to podłączenie się pod maszynę do nabijania i obserwowanie ciśnienia na manometrze.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: B14NET

#191 Post autor: tOmki »

Jak to jest ze sterowaniem, klapkami nawiewu, jest jakiś schemat ?
Np. mam włączone AUTO, temp. 22 stopnie, AC włączone - ciepłe powietrze leci na nogi i delikatnie na przednią szybę.
Zmniejszę temp. do ok 18 stopni, wtedy dostaję zimne powietrze na twarz.
Temp. zewnętrzna ok 8-10 stopni.

Z ręcznym wyborem kierunków nawiewu nie ma problemu.
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#192 Post autor: rafant4011 »

na auto jest tak że samochód sam dobiera optymalny(dla siebie) kierunek wylotu powietrza i siłę przepływy

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#193 Post autor: rafant4011 »

trochę odświeżę; na zdjęciu widać cztery pozycje, u mnie są pierwsze trzy. Co oznacza czwarta?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=112450#112450
po polsku; samo auto
Ostatnio zmieniony 23 lut 2016, 20:41 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB

#194 Post autor: Bodek »

rafant4011 pisze:trochę odświeżę; na zdjęciu widać cztery pozycje, u mnie są pierwsze trzy. Co oznacza czwarta?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=112450#112450
po polsku; samo auto
w instrukcji tego nie ma - może jest to obieg zamknięty :mysli:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#195 Post autor: rafant4011 »

Bodek pisze: w instrukcji tego nie ma - może jest to obieg zamknięty :mysli:
z tłumaczenia też tak wnioskowałem, ale to przycisku od obiegu wewnętrznego by nie było?
dziwne to, może ktoś jeszcze później przeczyta to nam napisze... ;)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2016, 22:16 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”