Dzięki MieHor, wiedziałem o tym mimo, że mam menu w języku angielskim Mnie chodzi o to czy ten czujnik wspomniany wyżej ma coś wspólnego z tą opcją. Czy to może dwa różne tematy.MieHor pisze:norbert_p, środkowym pokrętłem (nacisnąć) wchodzisz w opcje klimy i tam zaznaczasz kwadracik tak jak na zdjęciu z poniższego linku http://opel-navi.pl/index.php/nasze-pro ... skie-menu/
[B]Klimatronic
Dokładnie ten czujnik jest odpowiedzialny za autorecyrkulację. Niestety błąd który Ci wyskakuje to jak pisze Marki nic innego jak uwalony czujnik. Czasem można kupić używkę na allegro, oryginał w serwisie jest dość drogi. Można podejrzeć działanie tego czujnika, włączając spryskiwacz przedniej szyby, jeżeli przełączy się cyrkulacja na obieg wewnętrzny, znaczy że działa ( nie jest to sygnalizowane diodą na przełączniku).
Witam! mam pytanko wymieniłem w warsztacie cewke w sprężarce klimy chodzila może pare dni i przestała chlodzic ale zauważyłem że odkrecila sie od sprezarki pierwsza ta czesc od nadkola taka oslona przykrecana na jedna srube wiec dokrecilem i nic to nie pomogło objaw jest nastepujacy zalacza sie sprezarka chodzi parenascie sekund i przestaje i ponowni sie zalacza i przestaje ale juz nie chlodzi i słychac dziwny pisk w instalacji moze ktos z kolegow wie co sie dzieje! dzieki za kazda informacje pzdr. ps w piatek jade na sprawdzenie klimy i chce wiedziec co moze byc tego przyczyna moze to wina warsztatu i nie chce zostac naciagniety na kase lub to nie ich wina!
-
- Bywalec
- Imię: Bar
- Auto: Zafira C 2.0cdti
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20dt
Witam,
mam pytanie odnosnie klimatronika temperatury jakie pokazuje wyciag z op-coma to : Temperatura zewnetrzna 0 stopni
. Temperatura kabiny 35 stopni.
I tu jest pytanie czy to jest normalne czy nie?
Dodam ze klima mimo temperatura jest rowna wewnątrz ina zewnątrz dalej mrozi.
Niedawno wymieniany byl skraplacz i nabicie so pelna. Pod obciazeniem pokazuje okolo 1700kpa a w spoczynku ok 900kpa
Pozdrawiam
mam pytanie odnosnie klimatronika temperatury jakie pokazuje wyciag z op-coma to : Temperatura zewnetrzna 0 stopni
. Temperatura kabiny 35 stopni.
I tu jest pytanie czy to jest normalne czy nie?
Dodam ze klima mimo temperatura jest rowna wewnątrz ina zewnątrz dalej mrozi.
Niedawno wymieniany byl skraplacz i nabicie so pelna. Pod obciazeniem pokazuje okolo 1700kpa a w spoczynku ok 900kpa
Pozdrawiam
-
- Bywalec
- Imię: Bar
- Auto: Zafira C 2.0cdti
- Oznaczenie silnika: A20dt
szmurlo pisze:Jeśli w kabinie jest 35 stopni to naturalne jest, ze klima próbuje to schłodzić wg nastawionej temperatury.
Tak mi się zdaje. Choć słyszałem też, że gdy na zewnątrz jest poniżej 5 stopni, klima nie powinna się włączyć.
Tylko to jest temp pokazywana niby przez czujniki. Bo na wyswietlaczu konsoli pokazuje np. 22 tyle ile jest na dworzu i na kabine tez ma ustawione np 22.
Wartość ciśnienia zależy od ilości czynnika i temp. zewnętrznej.Jeżeli sprawdzaliście przy tej samej temperaturze to ty masz raczej ok a on ma za mało.
Ale najbardziej wiarygodny pomiar to podłączenie się pod maszynę do nabijania i obserwowanie ciśnienia na manometrze.
Ale najbardziej wiarygodny pomiar to podłączenie się pod maszynę do nabijania i obserwowanie ciśnienia na manometrze.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: B14NET
Jak to jest ze sterowaniem, klapkami nawiewu, jest jakiś schemat ?
Np. mam włączone AUTO, temp. 22 stopnie, AC włączone - ciepłe powietrze leci na nogi i delikatnie na przednią szybę.
Zmniejszę temp. do ok 18 stopni, wtedy dostaję zimne powietrze na twarz.
Temp. zewnętrzna ok 8-10 stopni.
Z ręcznym wyborem kierunków nawiewu nie ma problemu.
Np. mam włączone AUTO, temp. 22 stopnie, AC włączone - ciepłe powietrze leci na nogi i delikatnie na przednią szybę.
Zmniejszę temp. do ok 18 stopni, wtedy dostaję zimne powietrze na twarz.
Temp. zewnętrzna ok 8-10 stopni.
Z ręcznym wyborem kierunków nawiewu nie ma problemu.
ZB
ZC
ZC
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- rafant4011
- Zafiromaniak
trochę odświeżę; na zdjęciu widać cztery pozycje, u mnie są pierwsze trzy. Co oznacza czwarta?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=112450#112450
po polsku; samo auto
po polsku; samo auto
Ostatnio zmieniony 23 lut 2016, 20:41 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
w instrukcji tego nie ma - może jest to obieg zamkniętyrafant4011 pisze:trochę odświeżę; na zdjęciu widać cztery pozycje, u mnie są pierwsze trzy. Co oznacza czwarta?
po polsku; samo auto
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- rafant4011
- Zafiromaniak
z tłumaczenia też tak wnioskowałem, ale to przycisku od obiegu wewnętrznego by nie było?Bodek pisze: w instrukcji tego nie ma - może jest to obieg zamknięty
dziwne to, może ktoś jeszcze później przeczyta to nam napisze...
Ostatnio zmieniony 23 lut 2016, 22:16 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.