Deska z zegarami i nie tylko zwariowała...

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
grześ20

#31 Post autor: grześ20 »

witam problem bardzo dziwny czytałem ale takiego zjawiska jak ja to nie znalazłem, na początku jak odpaliłem to obrotomierz stał w miejscu dopiero jak włącze światła to zaczął chodzić obrotomierz ,jak ruszyłem to wszystko się popie...,wskazniki wszystkie w różne kierunki jak zgasiłem to tak zostały jak im się podoba pomocy
cezarpoznan

#32 Post autor: cezarpoznan »

Witam, proponuję sprawdzić jakie napięcie podaje akumulator - jak również, czy nie jest poluzowana jedna z klem akumulatora.
marwisn

#33 Post autor: marwisn »

cezarpoznan pisze:Witam, proponuję sprawdzić jakie napięcie podaje akumulator - jak również, czy nie jest poluzowana jedna z klem akumulatora.
Ja miałem podobnie i winna była poluzowana masa. Posprawdzaj połączenia i klemy na aku.
grześ20

#34 Post autor: grześ20 »

ale jak te wskazówki ustawić na swoją pozycję czy się same ustawią?
cezarpoznan

#35 Post autor: cezarpoznan »

posprawdzaj jw - i wszystko, powinno wrócić do stanu pierwotnego :)
banderaz

#36 Post autor: banderaz »

Ewentualnie coś z alternatorem ja tak miałem w Vectra B. Poszły diody. PZDR
grześ20

#37 Post autor: grześ20 »

wskazniki wrócą spowrotem nie trzeba rozbierać licznika?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#38 Post autor: Harry200 »

Po odłączeniu akumulatora na chwilę powinny wrócić na "swoje miejsce"..
Anony Mous

#39 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Właśnie przed chwilą pojechałem po syna do przedszkola. Przed odpaleniem silnika zauważyłem że wskazówka prędkościomierza dostała drgawek - tak od pozycji leżącej (poniżej 20km/h) do ok 25 km/h. Wyłączyłem zapłon i spróbowałem jeszcze raz i znów to samo. Wracając z przedszkola 2 razy włączałem zapłon i już tego nie było. Czy mam się na coś szykować ??
Harry200
Zafiromaniak
#40 Post autor: Harry200 »

W liczniku jest stabilizator napięcia ,może on niedomaga.Sprawdż na jałowym napięcie ładowania..
Anony Mous

#41 Post autor: Anony Mous »

Oki. Fakt mój aku już zeszłej zimy domagał się wymiany bo z 6-7 razy padł przy odpalaniu. W tym roku mnie to nie ominie i będzie wymiana.

Sprawdzę to napięcie ładowania.

A czy nie powinny wszystkie wskazówki "latać" ??
Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie ??
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#42 Post autor: timi68 »

jordan47 pisze:Witam. A u mnie postęp ,wszystko wróciło do normy i swieci aż miło, niby taka mała rzecz a jak cieszy :) tylko... jest druga strona medalu ,że nie podzielę się JESZCZE z Wami jak to naprawiłem bo samo sie naprawiło, mianowicie: na większej dziurze nastąpiła jasność :D podejrzewam jakąś niedopiętą wtyczke lub jak mi podpowiadacie przełącznik świateł nawala .Jak rozbiorę to dam znać co było.
Pozdrawiam .
Moim zadniem trzeba wcisnąć dobrze wtyczkę od zegarów, u mnie było podobnie, po dociśnięciu wtyczki problem nie pojawił się już więcej.
Dotyczy to nie tylko podświetlenia ale także pracy obrotomierza i prędkościomierza.
gregorio__80

#43 Post autor: gregorio__80 »

Witam Mam Problem jak u kolegi tj. brak podświetlenia zegarów,pokręteł od wentylacji, tablicy rejestracyjnej i brak przeciwmgłowych. Wszystko znikło w czasie wymiany żarówek od podświetlenia tablicy a mianowicie po zamontowaniu nie miałem w dalszym ciągu oświetlenia tablic zdemontowałem i zakładałem na włączonych światłach postojowych no i chyba doszło do zwarcia. Bezpieczniki sprawdzone a nawet pozamieniane bo czasem bywa że wygląda na dobry a jest spalony i dalej nic i teraz co dalej myślałem, że może we włączniku świateł coś a tu czytam o multimetrze jak to sprawdzić i naprawić!?
Bo włącznik świateł to prosta metoda wymiany i po problemie ale jesli to nie to
Harry200
Zafiromaniak
#44 Post autor: Harry200 »

Czy inne obwody takie jak czasówki wycieraczek,tylne przeciw mgielne i czasowe wyłączanie oświetlenia wnętrza działa Ci prawidłowo.. :?:
gregorio__80

#45 Post autor: gregorio__80 »

tylne przeciw mgłowe także nie działają nie działa brzęczek załączonych świateł przy otwartych drzwiach a inne czasówki bez problemów cała reszta również poprawnie funkcjonuje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”