[B]Komunikaty INSP

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
stolarz

#31 Post autor: stolarz »

Ok skasowałem i z inspekt 0 wskoczyło inspekt 30000. Dzięki za poradę.

Anony Mous

#32 Post autor: Anony Mous »

Panowie,
szybkie pytanie - przejrzałem forum, instrukcje i książke "Sam naprawiam" ale nie znalazłem potwierdzenia.

Jeśli roczny przebieg Zafiry B będzie niższy od 15 kkm (czy innej wartości resursu kontrolowanego przez ECU), to czy kontrolka InsP zapali się równo po 365 dniach od ostatniej wymiany oleju/ostatniego skasowania inspekcji?

Wszędzie są opisane przykłady, ze InsP pojawia się po włączeniu zapło nu wraz z info o pozostałym przebiegu. A jeśli przebieg będzie niższy to zapali się jedynie InsP bez pozostałego przebiegu? I kiedy - w czasie jazdy po prostu, jak "wybije zegar"?

Anony Mous

#33 Post autor: Anony Mous »

Witam :D

1. Ja zrobiłem przez rok 6800 km i też wyskoczył napis InsP - czyli równy rok po wymianie oleju.

2. Napis zapalał się po przekręceniu zapłonu a po uruchomieniu silnika po ok. 2sec gasł i był już zwykły licznik km. W czasie jazdy już więcej nie wyskoczył :lol:

Anony Mous

#34 Post autor: Anony Mous »

Dzięki, u mnie właśnie wyskoczył podczas jazdy, widocznie musiałem "trafić" w moment ;)

Michal83

#35 Post autor: Michal83 »

A czy niewykasowanie "insp" może po dłuższym czasie być przyczyną włączenia się żółtej kontrolki przedstawiającej samochodzik z kluczem?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#36 Post autor: MieHor »

Nie - ale sam napis INSP przy każdym włączeniu zapłonu zacznie Cię po jakimś czasie irytować, natomiast kontrolka auto z kluczem może zapalać się z innego powodu. A prawdę Ci powie diagnoza fejsem

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#37 Post autor: otko »

Wczoraj Widziałem się z bratem szwagra i on twierdzi że moze sobie ustawić w swojej VC po ilu tys km ma mu się wyświetlać INSP i to bez ingerencji op-comem. :?:

mkaleta

#38 Post autor: mkaleta »

INSP0 zuzyte klocki? JAk juz to tylko tylne w co watpie :( Przednie mielem wymieniane razem z tarczami ok kwietnia.

Wracjąc do czujnika op-comem da rade sprawdzic czy jest walniety? Może ktoś ze śląska ma i mógłby mi pomoc? :)

kicaj

#39 Post autor: kicaj »

a mnie sie wydawalo ze insp0 to przeglad czas zrobic...

tico0

#40 Post autor: tico0 »

kicaj pisze:insp0 to przeglad czas zrobic
I tak jest.

insp0 - olej, filtr - wymiana
insp2 - Światło, które jest uszkodzone, zostanie wskazane na wyświetlaczu informacyjnym. Alternatywnie na wyświetlaczu w desce rozdzielczej samochodu pojawi się komunikat - (insp2) cytat za: zafira_manual_pdf
insp3 - bateria w pilocie (CR2032)
insp4 - woda w filtrze paliwa (silnik wysokoprężny)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Oznaczenie silnika: Z19DT
#41 Post autor: MieHor »

Nie będę dyskutować i upierać się przy swojej informacji, podałem ją za jakimś forum.
Dotychczas wiedziałem, że wymiana filtrów, oleju to samo INSP bez jakiejś cyfry, dodam że też w swoich zasobach nie mam co oznacza INSP1, pozostałe się zgadzają

tico0

#42 Post autor: tico0 »

MieHor pisze:Dotychczas wiedziałem, że wymiana filtrów, oleju to samo INSP bez jakiejś cyfry
Możesz mieć rację ;) idąc za tym samym manualem:

Samochody o stałej częstotliwości przeglądów Gdy nadejdzie termin przeglądu okresowego po włączeniu zapłonu na wyświetlaczu serwisowym na około 10 sekund pojawi się komunikat InSP. Należy wtedy zlecić warsztatowi wykonanie odpowiednich czynności serwisowych w ciągu tygodnia lub przed przejechaniem 500 km (wzależności od tego, co nastąpi wcześniej).

Samochody o zmiennej częstotliwości przeglądówCzęstotliwość wykonywania przeglądów okresowych jest zależna od kilku parametrów eksploatacyjnych. Jeśli pozostało do przejechania mniej niż 1500 km, po włączeniu i wyłączeniu zapłonu wyświetlany jest napis InSP z wartością 1000 km. Jeśli do przejechania pozostało mniej niż 1000 km, komunikat InSP jestwyświetlany przez kilka sekund. Należy wtedy zlecić warsztatowi wykonanie odpowiednich czynności serwisowych w ciągu tygodnia lub przed przejechaniem 500 km (wzależności od tego, co nastąpi wcześniej).

wyglądało by na to że jest to faktycznie insp bez cyfry.... . Przy którejś tam wymianie oleju napisało mi insp ale nie pamiętam dokładnie czy było tam "0" . Myślę że niedługo ktoś się odezwie i uświadomi nas jak jest faktycznie...

Anony Mous

#43 Post autor: Anony Mous »

W mojej zofii nie pojawiał sie Insp z wartoscia pozostalego przebiegu do przegladu - po prostu podczas jazdy (przed wjazdem do garazu) zapalilo sie Insp bez zadnej wartosci.

tico0

#44 Post autor: tico0 »

Jakoś nie dawał mi spokoju ten komunikat insp0 i oto co mówi na ten temat książka ;) "sam naprawiam"

Obrazek

marlow

#45 Post autor: marlow »

Witam,
W maju tego roku robiłem przegląd z wyminą oleju, filtrów, od tego czasu zrobiłem jakieś 5 tys. i prze kilkoma dniami pojawił się napis INSP1000.
Jak by nie patrzeć to jest stanowczo za szybko (mam zalany Dexos2), więc może przy majowej wymianie nie wykasowali INSP i licznik dalej leciał. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
marlow

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”