Automatyczne blokowanie drzwii

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Grzesiek

Automatyczne blokowanie drzwii

#1 Post autor: Grzesiek »

Kiedys mialem cos takiego w Sceniku. Czy jest cos takiego w Zafire A? Chodzi mi o funkcje aby powyzej 10km drzwi sie ryglowaly automatycznie...?? Wiem ze w ZB cos takiego istnieje...
darkp1

#2 Post autor: darkp1 »

Grzesiek, w ZA niestety tego nie ma, chyba że by samemu coś takiego dorobić. Wiem o czym mówisz bo mam to samo w Clio ;)
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Niektóre alarmy mają taką opcję
Grzesiek

#4 Post autor: Grzesiek »

Przydatna opcja, ciekawe czy sie da ...
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#5 Post autor: Harry200 »

Ja mam jako funkcje alarmu ale mnie denerwowało to ciągłe klepanie zamkiem i wyłączyłem tą funkcję..
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

H,Łajszczak pisze:Ja mam jako funkcje alarmu ale mnie denerwowało to ciągłe klepanie zamkiem i wyłączyłem tą funkcję..
Zgadzam się. Ja nawet o tym nie myślę, bo jeździłem samochodami z tym systemem i to klepanie potrafi nieźle :evil: . Już to widzę jak dzieci śpią z tyłu i ciągle budzi ich klepanie centralnego :oops:
darkp1

#7 Post autor: darkp1 »

Dlaczego ciągle? Przecież to zamyka tylko przy ruszaniu a otwiera po pociągnięciu za klamkę.
Grzesiek

#8 Post autor: Grzesiek »

No wlasnie
vinopij

#9 Post autor: vinopij »

mój kolega ma taką opcję w audii - ale to się włączało przez komputer :)
Młody

#10 Post autor: Młody »

Ja mam coś takiego u siebie. Blokada włacza się jak uruchomi sie silnik. Wyłącza się jak się zgasi silnik. Jak chce otworzyć dzrwi w czasie pracy silnika musze pociagnąć dzyndzel.

Fajna sprawa zwłaszcza przy dzieciaku.

Ta funkcja blokowania ustawiana jest w alarmie chyba.
jacek76

#11 Post autor: jacek76 »

mam to samo co Młody.
U mnie jest moduł komfortu i alarm langeford a w nim funkcje antynapadu. Drzwi zamykaja sie 10 sekund po przekręceniu stacyjki i otwieraja się po wyłączeniu silnika.
Fajna rzecz.
Trutniak

#12 Post autor: Trutniak »

Witam
może wiecie czy da się to jakoś zainstalować lub zaprogramować a może sami coś takiego robiliście?
Pozdrawiam T.
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#13 Post autor: oki »

Jeśli chodzi o samo sterowanie centralnym to w A nie ma możliwości wprogramowania takiej opcji.
Ale mozna coś pomyśleć i dorobić aby automatycznie ryglowało drzwi w czasie jazdy.
Kwestia jak by to miało działać?

Alarmy robią to na różne sposoby po włączeniu zapłonu po 10s, po wciśnięciu pedału stop lub z przycisku.
Z reguły wszystkie otwierają tak samo po wyłączeniu zapłonu.
Można by się pokusić i dorobić układ na procesorze np na PICu który by odczytywał prędkość pojazdu i ryglował np po przekroczeniu 25km/h
Prędkość mamy podawaną już w formie impulsów kwestia wyciągnięcia przewodu (myślę ze dochodzi sygnał do złącza radia)
Ale czy to nie będzie przerost formy nad treścią?
Grzesiek

#14 Post autor: Grzesiek »

Ja tez mam alarm fabryczny ale nie wiem jak i czy jest taka opcja ...
Trutniak

#15 Post autor: Trutniak »

Jakby ktoś miał takie coś to ja się piszę.
Oki, ja zawsze zamykam jak ruszę , więc dla mnie to żadem ''przerost'' i za parę zeta wygoda, chwilowo przemieszczam ''mercem'' A-klasą i on to ma i jest fajnie - ruszam i się zamykają pociągam za klamkę i odryglowuje wszystkie drzwi - lepsza by była opcja odryglowuje po zgaszeniu silnika ale to już szczegół...
pozdrawiam T.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”