[B]Jak otworzyć, zamknąć klapę bagażnika, gdy nie ma prądu?
no bo forum VKP jest dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników... przynajmniej tak mi się wydaje
Naprawa zamka bagażnika Vectry C Kombi
Jak napisałem w poście powyżej miałem problem z otwieraniem bagażnika.
Również wariował alarm auta, gdyż styk był włączony [świeciły lampki w bagażniku itd]
Postanowiłem zająć się tym ustrojstwem w moim autku,
a przy okazji postanowiłem zrobić kilka fotek dla następnych kolegów może się przyda
1. Demontaż gumki przycisku-styku nad tablicą rejestracyjną [da się zdjąć bez problemu na siłe]
2. Oczyściłem czujnik i tę kulkę [klameczka z kulką nie ruszała się i była cały czas chyba wciśnięta, przez co styk nie prawidłowo działał - przyczyna problemu] zdj. 1 zdj. 2
3. Podłożyłem 2 paski pianki z klejem, aby odpychały "klamkę" [używanej do wygłuszania głośników i komputerów od wewnątrz] zdj. 3 zdj. 4
4. Generalnie zamek funkcjonował juz bez problemu
5. Założenie gumy od zewnątrz okazało się dla mnie zbyt trudne [nawet po zdjęciu ramki tablicy rejestracyjnej], więc spróbowałem od wewnątrz zdj. 5 zdj. 6
6. Postanowiłem zdemontować tapicerkę klapy [1 śruba typu gwiazdka, i zatrzaski - na siłę, 2 kołeczki rozporowe przy zamku]
7. Odczepiłem kosteczkę od czujnika i odkręciłem od wewnątrz cały element z przyciskiem [potrzebujemy - klucz nasadkowy 8 i odkręcamy 2 nakrętki] zdj. 7
8. Wyjąłem na zewnątrz przycisk i założyłem gumę [już bez komplikacji] zdj. 8 zdj. 9
9. I w odwrotnej kolejności zmontowałem całość
10. Mój czas ok 30 min. szału nie było, ale teraz mi działa bez zarzutu. zdj. 10
tekst i zdjęcia z forum VKP - autor: CZ@RNY
Naprawa zamka bagażnika Vectry C Kombi
Jak napisałem w poście powyżej miałem problem z otwieraniem bagażnika.
Również wariował alarm auta, gdyż styk był włączony [świeciły lampki w bagażniku itd]
Postanowiłem zająć się tym ustrojstwem w moim autku,
a przy okazji postanowiłem zrobić kilka fotek dla następnych kolegów może się przyda
1. Demontaż gumki przycisku-styku nad tablicą rejestracyjną [da się zdjąć bez problemu na siłe]
2. Oczyściłem czujnik i tę kulkę [klameczka z kulką nie ruszała się i była cały czas chyba wciśnięta, przez co styk nie prawidłowo działał - przyczyna problemu] zdj. 1 zdj. 2
3. Podłożyłem 2 paski pianki z klejem, aby odpychały "klamkę" [używanej do wygłuszania głośników i komputerów od wewnątrz] zdj. 3 zdj. 4
4. Generalnie zamek funkcjonował juz bez problemu
5. Założenie gumy od zewnątrz okazało się dla mnie zbyt trudne [nawet po zdjęciu ramki tablicy rejestracyjnej], więc spróbowałem od wewnątrz zdj. 5 zdj. 6
6. Postanowiłem zdemontować tapicerkę klapy [1 śruba typu gwiazdka, i zatrzaski - na siłę, 2 kołeczki rozporowe przy zamku]
7. Odczepiłem kosteczkę od czujnika i odkręciłem od wewnątrz cały element z przyciskiem [potrzebujemy - klucz nasadkowy 8 i odkręcamy 2 nakrętki] zdj. 7
8. Wyjąłem na zewnątrz przycisk i założyłem gumę [już bez komplikacji] zdj. 8 zdj. 9
9. I w odwrotnej kolejności zmontowałem całość
10. Mój czas ok 30 min. szału nie było, ale teraz mi działa bez zarzutu. zdj. 10
tekst i zdjęcia z forum VKP - autor: CZ@RNY
Ostatnio zmieniony 07 paź 2011, 14:14 przez Szymon78, łącznie zmieniany 2 razy.
ostatnio też miałem problemy z zamkiem - całkiem zamarzło - wyrwałem tą gumkę (pełno lodu) wyczyściłem, wyleciała plastykowa zapadka do przycisku i teraz tak jest i mam spokój z zamarzaniem. Gorzej trafić w ten mikronowy przycisk ale można otwierać. Chyba dopiero na wiosnę rozbiorę tylnią klapę, żeby zmontować to jak było.
Tak pisałem w grudniu. Teraz niestety nie działa. Wygląda na to, że muszę kupić nowy przycisk. tylko czy ktoś ma jego symbol ( numer)
Tak pisałem w grudniu. Teraz niestety nie działa. Wygląda na to, że muszę kupić nowy przycisk. tylko czy ktoś ma jego symbol ( numer)
No... ja wreszcie sie zebrałem... i rozebrałem poszycie tylniej klapy, odkręciłem wspomnianą listwę a tam...masakra. Nie dość że pod gumą wyłącznika błoto(nie dziwne że zamarzało) to jeszczew dwóch miejscach przy otworach na śruby korozja. Po wyczyszczeniu wszystkiego i zakonserwowaniu zrealizowałem pomysł kolegi kilka postów wyżej i teraz mam wyłącznik do otwierania tylniej klapy także wewnątrz.
Witam, tam gdzie chcialabym umiescic ten post- nie mam uprawnien, wiec pisze tu.
Mam problem z bagaznikiem z Zafirze B. Po zamknieciu klapy...bagaznik juz sie nie otworzył. Zmienialam juz zamek -myslac ze to moze byc przyczyna, ale niestety dalej nie dziala otwieranie. Czy ktos mial podobny problem??? Co mozna zrobic?
Mam problem z bagaznikiem z Zafirze B. Po zamknieciu klapy...bagaznik juz sie nie otworzył. Zmienialam juz zamek -myslac ze to moze byc przyczyna, ale niestety dalej nie dziala otwieranie. Czy ktos mial podobny problem??? Co mozna zrobic?
Wina nie leży czasami w mikrostyku bagażnika? http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3281&start=0
Witam! W mojej zośce zacieła się klapa bagażnika
cały czas jest zatrzasnięta... ostatni raz otwierałem ja w wigilie. Co robic?
cały czas jest zatrzasnięta... ostatni raz otwierałem ja w wigilie. Co robic?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ight=klapa - tu znajdziesz odpowiedz kolego