[B]Jak otworzyć, zamknąć klapę bagażnika, gdy nie ma prądu?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#31 Post autor: Szymon78 »

znalazłem na VKP taki oftopic dotyczący tego tematu.. co prawda VC Kombi ale dość pomocne

http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... try1476488

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#32 Post autor: MieHor »

Szkoda tylko, że wyskakuje taki komunikat:

[#103139] Nie masz uprawnień do przeglądania tego forum.

Szymon78

#33 Post autor: Szymon78 »

no bo forum VKP jest dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników... przynajmniej tak mi się wydaje

Naprawa zamka bagażnika Vectry C Kombi

Jak napisałem w poście powyżej miałem problem z otwieraniem bagażnika.
Również wariował alarm auta, gdyż styk był włączony [świeciły lampki w bagażniku itd]
Postanowiłem zająć się tym ustrojstwem w moim autku,
a przy okazji postanowiłem zrobić kilka fotek dla następnych kolegów może się przyda

1. Demontaż gumki przycisku-styku nad tablicą rejestracyjną [da się zdjąć bez problemu na siłe]

2. Oczyściłem czujnik i tę kulkę [klameczka z kulką nie ruszała się i była cały czas chyba wciśnięta, przez co styk nie prawidłowo działał - przyczyna problemu] zdj. 1 zdj. 2

3. Podłożyłem 2 paski pianki z klejem, aby odpychały "klamkę" [używanej do wygłuszania głośników i komputerów od wewnątrz] zdj. 3 zdj. 4

4. Generalnie zamek funkcjonował juz bez problemu

5. Założenie gumy od zewnątrz okazało się dla mnie zbyt trudne [nawet po zdjęciu ramki tablicy rejestracyjnej], więc spróbowałem od wewnątrz zdj. 5 zdj. 6

6. Postanowiłem zdemontować tapicerkę klapy [1 śruba typu gwiazdka, i zatrzaski - na siłę, 2 kołeczki rozporowe przy zamku]

7. Odczepiłem kosteczkę od czujnika i odkręciłem od wewnątrz cały element z przyciskiem [potrzebujemy - klucz nasadkowy 8 i odkręcamy 2 nakrętki] zdj. 7

8. Wyjąłem na zewnątrz przycisk i założyłem gumę [już bez komplikacji] zdj. 8 zdj. 9

9. I w odwrotnej kolejności zmontowałem całość

10. Mój czas ok 30 min. szału nie było, ale teraz mi działa bez zarzutu.
zdj. 10

tekst i zdjęcia z forum VKP - autor: CZ@RNY
Ostatnio zmieniony 07 paź 2011, 14:14 przez Szymon78, łącznie zmieniany 2 razy.

Anony Mous

#34 Post autor: Anony Mous »

ostatnio też miałem problemy z zamkiem - całkiem zamarzło - wyrwałem tą gumkę (pełno lodu) wyczyściłem, wyleciała plastykowa zapadka do przycisku i teraz tak jest i mam spokój z zamarzaniem. Gorzej trafić w ten mikronowy przycisk ale można otwierać. Chyba dopiero na wiosnę rozbiorę tylnią klapę, żeby zmontować to jak było.

Tak pisałem w grudniu. Teraz niestety nie działa. Wygląda na to, że muszę kupić nowy przycisk. tylko czy ktoś ma jego symbol ( numer)

Szymon78

#35 Post autor: Szymon78 »

na puki co nadal nie zmontowałem gumy.. :lol: czekam do wiosny (ocieplenia) by ogarnąc temat).. a otwieranie bezpośrednio wciskając mikrostyk opanowałem do perfekcji

fargarap

#36 Post autor: fargarap »

No... ja wreszcie sie zebrałem... i rozebrałem poszycie tylniej klapy, odkręciłem wspomnianą listwę a tam...masakra. Nie dość że pod gumą wyłącznika błoto(nie dziwne że zamarzało) to jeszczew dwóch miejscach przy otworach na śruby korozja. Po wyczyszczeniu wszystkiego i zakonserwowaniu zrealizowałem pomysł kolegi kilka postów wyżej i teraz mam wyłącznik do otwierania tylniej klapy także wewnątrz.

Iwobula

#37 Post autor: Iwobula »

Witam, tam gdzie chcialabym umiescic ten post- nie mam uprawnien, wiec pisze tu.
Mam problem z bagaznikiem z Zafirze B. Po zamknieciu klapy...bagaznik juz sie nie otworzył. Zmienialam juz zamek -myslac ze to moze byc przyczyna, ale niestety dalej nie dziala otwieranie. Czy ktos mial podobny problem??? Co mozna zrobic?

Anony Mous

#38 Post autor: Anony Mous »

Wina nie leży czasami w mikrostyku bagażnika? :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3281&start=0

Anony Mous

#39 Post autor: Anony Mous »

Witaj, prosba o sprecyzowanie co zostalo wymienione - przełącznik (posrodku klapy, pod srebrna listwą, osłonięty gumą, to czego sie dotyka by otworzyć zamek), czy sam mechanizm zamykający?

Jak próbujesz otworzyć bagażnik to słychac coś po dotknięciu przełącznika (pstryknięcie) czy głucha cisza?

Iwobula

#40 Post autor: Iwobula »

wymienilam sam zamek, nie robilam nic z listwa... jedynie slychac "probe otwierania"-pykniecie, jakby nie mial sily dalej- przy wciskaniu wlacznika na panelu glownym (zamykanie od srodka).

Anony Mous

#41 Post autor: Anony Mous »

Rozumiem, ze "awaryjne" otwieranie bagaznika dziala (otwor pod zaslepka, dostepny od wewnatrz bagaznika na klapie)?

shell'a

#42 Post autor: shell'a »

Tak jak kolega Marki sugeruje - wina może leżeć po stronie mikro-styku , elektryk mógłby jeszcze sprawdzić "przejście" w wiązce klapy - może być uszkodzony przewód

djmatti91

#43 Post autor: djmatti91 »

Witam! W mojej zośce zacieła się klapa bagażnika :(

cały czas jest zatrzasnięta... ostatni raz otwierałem ja w wigilie. Co robic?

shell'a

#44 Post autor: shell'a »

Anony Mous

#45 Post autor: Anony Mous »

Wejdź od środka, odchylając, przesuwając tylny rząd siedzeń i otwórz od wewnątrz. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”