[B]Jakie zimówki wybrać

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#241 Post autor: Bodek »

Nie żebym spamował, już wyżej pisałem (ale jak komuś się nie chce czytać całości) kupiłem Nokian WRG2 XL 94H - dobra oponka polecam :!: cena była przyzwoita za 4 sztuki 205/55/16 zapłaciłem 1160,00 o ile mnie pamięć nie myli.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

norbert_p

#242 Post autor: norbert_p »

Suma summarum wybrałem Goodyear UG 8 205/55/16 91H. Cena 414 zł za sztukę i 36zł za kuriera. Żonka śmiga na UG 7 (195/65/15) i wg mnie są rewelacyjne. Podobno UG 8 są także dobre - czas pokaże.

zbyszekm80

#243 Post autor: zbyszekm80 »

teraz w testach opon zimowych wymiatają podobno dunlopy 4D.
A co do conti to po jednym sezonie wyglądają jak nowe. Więc się tak szybko nie ścierają...

kubik_CDTi

#244 Post autor: kubik_CDTi »

zbyszekm80 pisze:teraz w testach opon zimowych wymiatają podobno dunlopy 4D.
A co do conti to po jednym sezonie wyglądają jak nowe. Więc się tak szybko nie ścierają...
Pytanie ile jeździsz? ;)
Popatrzyłem po testach to jednak wyglądają obiecująco,bo ja po Letnich i ts810 mam wyrobione zdanie,że opony giną w oczach,ale czasy się zmieniają najwidoczniej ;)

marrybus

#245 Post autor: marrybus »

norbert_p pisze:Suma summarum wybrałem Goodyear UG 8 205/55/16 91H. Cena 414 zł za sztukę i 36zł za kuriera. Żonka śmiga na UG 7 (195/65/15) i wg mnie są rewelacyjne. Podobno UG 8 są także dobre - czas pokaże.
Też je 2 tygodnie temu kupiłem (udało się znaleść 409/szt). Widziałem opisy reklamujące je jako udoskonalone UG7+. Po kilka % udoskonalone własności jezdne prawie w każdych warunkach: śnieg, mokra nawiezchnia, ...

Wiosną się okaże czy to tylko chwyt marketingowy czy faktycznie dobrze się sprawdzą.

Przemcio

#246 Post autor: Przemcio »

UG7+ jest kierunkowa a UG8 asymetryczna :>

norbert_p

#247 Post autor: norbert_p »

Przemcio pisze:UG7+ jest kierunkowa a UG8 asymetryczna :>
Chyba coś Ci się pomyliło ;) Wystarczy popatrzeć:

UG 7+

Obrazek

i UG 8:

Obrazek

Gdzie tu widzisz asymetrię :shock:

Przemcio

#248 Post autor: Przemcio »

Mój błąd.Zamiast sprawdzić to ja powtórzyłem co powiedział mi oponiarz. Obydwie są kierunkowe.

AdamK

#249 Post autor: AdamK »

Czy któryś z kolegów jeździł na Kleber Krisalp HP2 ??

JaGoDkA

#250 Post autor: JaGoDkA »

Czesc,

Szukam opon z felgami stalowymi :)

I co sadzicie o takim wyborze?

Continental 205/55 R16 91H WinterContact TS 830 ( http://tnij.com/awStx )
lub
Continental 205/55 R16 91H WinterContact TS 830 P CS ( http://tnij.com/aVral )

Bede wdzieczna za pomoc :) bo pasuje kupic jak najszybciej :)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#251 Post autor: Bodek »

JaGoDkA pisze:
I co sadzicie o takim wyborze?
Continental 205/55 R16 91H WinterContact TS 830 ( http://tnij.com/awStx )
Te już były opisane wyżej - są Polecane
zbyszekm80 pisze:ja mam conti ts830 i nie narzekam :)
podobno się szybko zużywają.
JaGoDkA pisze:
Continental 205/55 R16 91H WinterContact TS 830 P CS ( http://tnij.com/aVral )
Nic o nich nie wiem, firma jak najbardziej GODNA UWAGI :!:

Pewniakiem jest Goodyear UG7+ lub nowa UG 8 - patrząc po całym temacie.

Chociaż ja ma Nokiany WRG2 XL 94H i nie narzekam.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aston

#252 Post autor: Aston »

W przednim aucie jeździłem na UG7+ było po prostu super :) teraz zamówiłem Zosi WRG2. Ciekawi mnie jak się będą sprawować w porównaniu z UG. Wybór padł na WRG2 ze względu na cenę za nowe UG trzeba dać ok 400 PLN bo chcę założyć 205/60/16 a udało mi się trafić Nokiany za dużo mniejsze pieniądze :) Niech się ktoś wypowie o tych oponkach ...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#253 Post autor: Bodek »

Aston pisze:W przednim aucie jeździłem na UG7+ było po prostu super :) teraz zamówiłem Zosi WRG2. Ciekawi mnie jak się będą sprawować w porównaniu z UG. Wybór padł na WRG2 ze względu na cenę za nowe UG trzeba dać ok 400 PLN bo chcę założyć 205/60/16 a udało mi się trafić Nokiany za dużo mniejsze pieniądze :) Niech się ktoś wypowie o tych oponkach ...
Pisałem wyżej, że mam WRG2 94H XL - to są dobre oponki, nie mam porównania z UG, ponieważ ich nie miałem.

Aston

#254 Post autor: Aston »

No to może ja się pochwale ale dopiero po zimie :) Na chwile obecną leżą sobie i czekają.

A właśnie co do wymiany oponek na zimowe to jak sadzicie już czy jeszcze :?: Zawsze zmieniałem oponki na Święta tzn na 1 listopada i na Wielkanoc. Na razie zrobiło się chłodno i temp w dzień nie większa niż 11 st C więc w zasadzie można by było zmieniać.

JaGoDkA

#255 Post autor: JaGoDkA »

Aston pisze:A właśnie co do wymiany oponek na zimowe to jak sadzicie już czy jeszcze :?: Zawsze zmieniałem oponki na Święta tzn na 1 listopada i na Wielkanoc. Na razie zrobiło się chłodno i temp w dzień nie większa niż 11 st C więc w zasadzie można by było zmieniać.
ADAC zaleca jazde na zimowych oponach od O do O.
Czyli od Oktober (pazdziernik) do Ostern (Swieta Wielkanocne)...

Ja sie tego trzymam od kilka ladnych lat i sprawdza sie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”