[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
m@@rcin

#331 Post autor: m@@rcin »

Ja silnik mam zalany Castrolem SLX Profesional 5W30 Long Life i nie narzekam silniczek ladnie chodzi i cicho :)

aszifo

#332 Post autor: aszifo »

Witam. Panowie , mam pytanie. Do tej pory używałem Castrol Magnatec 5w-40 C3 (DPF). teraz zamierzam zmienić olej na :
MOBIL 1 NEW LIFE 0W40
lub na
Castrol EDGE 0w-30.
Co do Edge to wiem, że ponoć można stosować go przy filtrach DPF, natomiast co do Mobila, to nigdzie nie ma takiej informacji, a generalnie jest to nowy olej. Może któryś z Was posiada info w tym zakresie ?

kicaj

#333 Post autor: kicaj »

o oleju wiadomo - ale co sadzicie o tych plukankach?

http://www.ebay.de/itm/220741101805?ssP ... 1423.l2649
http://www.ebay.de/itm/250823124955?ssP ... 1423.l2649

mozna je zastosowac bez obaw?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#334 Post autor: Bodek »

aszifo pisze:Witam. Panowie , mam pytanie. Do tej pory używałem Castrol Magnatec 5w-40 C3 (DPF). teraz zamierzam zmienić olej na :
MOBIL 1 NEW LIFE 0W40
lub na
Castrol EDGE 0w-30.
Co do Edge to wiem, że ponoć można stosować go przy filtrach DPF, natomiast co do Mobila, to nigdzie nie ma takiej informacji, a generalnie jest to nowy olej. Może któryś z Was posiada info w tym zakresie ?
Jeżeli chodzi o Mobli do DPF to raczej:

ESP 5W/30 -
ESP 0W/40 - rekomendacja dexos2 - jeszcze nie dostępny w sprzedaży - nie mylić z new life 0W/40.

5W/30

0W/40

Niedługo mam przegląd jak nie wyjdzie ESP 0W/40 to ja zalewam Castrolem Slx Prof.

Obrazek

Dobre ceny:

Mobli 5W30

Castrol
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

tradelux

#335 Post autor: tradelux »

Magnatec to kiepskawy olej. jesli ktos chce lac Castrola to tylko SLX lub nowy Edge (do Zafiry B 5W30, bedzie OK)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#336 Post autor: Bodek »

tradelux pisze:....jesli ktos chce lac Castrola to tylko SLX ........(do Zafiry B 5W30, bedzie OK)....
SLX - ów jest kilka rodzajów - SLX Professional powerflow, SLX Professional, Professional Longtec, czyli który :?:
tradelux pisze:....nowy Edge (do Zafiry B 5W30, bedzie OK)....
Jak wygląda nowy EDGE :?:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Orbit

#337 Post autor: Orbit »

tradelux pisze:Magnatec to kiepskawy olej. )
poszukajcie na forach ... ten olej nie jest najwyższych lotów i Castrol o tym wie

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#338 Post autor: Bodek »

Ktoś mi powie jaka w końcu ma być klasa lepkości oleju do ZB z DPF-em, czy może być każda :?: według fotki poniżej z instrukcji:

Obrazek

imalas

#339 Post autor: imalas »

Wszystkie jakie podałeś klasy lepkości są OK, ale musi być spełniona dodatkowa norma diesla dla silników GM tzw. C3 (większa lepkość >3.5), te np. A3, B4 itp to benzynowe normy.
Polecane: Mobil ESP 5W30, 0W40 (nowość)
Shell Ultra Extra 5W30
VALVOLINE SYNPOWER MST 5W30
MOTUL SPECIFIC DEXOS2 5W30
LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W30
Xenum OEM-LINE GM 5W30 LL-03
oraz inne z normą GM tzw. dexos2 ..tyle!

eMarkiz

#340 Post autor: eMarkiz »

Znacie jakieś miejsce w necie lub sprzedawcę na Allegro, gdzie można kupić w 100% pewny olej MOTUL?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#341 Post autor: Bodek »

W końcu się zdecydowałem i zamówiłem:

Castrol SLX Professioanl Powerflow VW Longlife III 5W-30 to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany przy współpracy z Grupą VW jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS do nowoczesnych silników benzynowych i Diesla z filtrami cząstek stałych w innowacyjnej technologii Clean Performance Technology.
Olej rekomendowany przez Grupę VW
Specyfikacje: ACEA A3/B3/B4, C3, VW 504.00/507.00

Zalety i korzyści:
- redukuje emisję toksycznych związków do środowiska
- wydłuża trwałość katalitycznych systemów emisji spalin
- zastosowanie Clean Performance Technology TM pozwala na zmniejszenie zużycia paliwa
- Clean Performance Technology TM zapewnia utrzymanie wysokiego poziomu czystości silnika i filtrów DPF
- gwarantuje utrzymanie pełnych osiągów silnika przez cały okres eksploatacji
- zapewnia skuteczną ochronę silnika przed zużycie
- obniża koszty eksploatacji pojazdu poprzez wydłużenie przebiegów między wymianami i zwiększenie trwałości filtrów DPF.

zobaczymy po wymianie (w sobotę) czy był to lepszy wybór niż Dexos 2, na którym w tej chwili śmigam.

Ostatni rok, oprócz wakacji jazda tylko po mieście i częste wypalania, udało się zrobic do zapalenia Insp1000 zaledwie 10 000 km.

Zamówione ma Alledrogo - 5 x 1L = 165zł

Orbit

#342 Post autor: Orbit »

Relacja z wymiany Oleju :) w silniku 1,7 Z17DTR

1) zalałem płukankę ... jak ktoś już wcześniej zauważył, lepiej nie lać zimnej płukanki na rozgrzany silnik, wiec wlałem ten specyfik przez kanał bagnetu ...
włączamy silnik , silnik pracuje 15 minut ..
spostrzeżenia ...
w czasie 15-sto minutowej pracy silnika z płukanka ... chwilowe zużycie paliwa MOCNO Spada ... co oznacza, iż zmniejszają się chyba opory w silniku ... lub rozrzedza się olej

Obrazek

2) po 15 minutach, odkręcamy śrubę, zaczynamy procedurę "spuszczania się oleju" :)

Obrazek Obrazek

3) wymiana filtra Oleju ...

Obrazek

4) po wyjęciu Filtra Oleju , w puszcze pozostaje dosyć sporo starego Oleju wraz z Płukanką , należny to odciągnąć strzykawka

Obrazek Obrazek Obrazek

5) wkręcamy nowy Filtr oleju , wraz z wymienionymi uszczelkami

Obrazek

6) po około 1,5 godzinie zalałem nowy Olej

Obrazek

na nowo wlanym Oleju ... silnik chodzi jak ta lalal .... prawie jak Benzyna ... w każdym razie cichutko ...

napisze jeszcze relacje z wymiany Filtra Paliwa ... w tym przypadku trafiło mnie małe rozczarowanie
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 17:33 przez Orbit, łącznie zmieniany 1 raz.

chris

#343 Post autor: chris »

może to głupie pytanie ale jak mam wywalony dpf to mam lać olej do dpf czy mogę zwykły???
czy oprócz filtra nie ma jakiś elementów w silniku które mogły by się posypać po wlaniu zwykłego oleju???

Orbit

#344 Post autor: Orbit »

chris pisze:może to głupie pytanie ale jak mam wywalony dpf to mam lać olej do dpf czy mogę zwykły???
czy oprócz filtra nie ma jakiś elementów w silniku które mogły by się posypać po wlaniu zwykłego oleju???
Jesli nie masz DPF, lepiej jest zalewać olej który bardziej chroni silnik niż rurę wydechową ( DPF) tzn olej z aprobata GM-LL-B-025 bez ACEA C3

Oleje do DPF , maja niska zawartość popiołów siarczanowych , niektóre uboższe są w dodatki chroniące silnik... a wszystko to po to by zadowolić ekologów ...
Ostatnio zmieniony 09 lis 2011, 19:23 przez Orbit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#345 Post autor: Bodek »

chris pisze:może to głupie pytanie ale jak mam wywalony dpf to mam lać olej do dpf czy mogę zwykły???
Lejesz normalny olej 5W30, 5W40 - wystarczy, jakiej firmy to kwestia upodobań i ceny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”