kontrolka z samochodem i kluczem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tomek13828

#76 Post autor: tomek13828 »

możesz polecić dobrego ????? takiego z prawdziwiego zdarzenia ???
jacek76

#77 Post autor: jacek76 »

tomek13828 pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie ! moja Zofia to 1,8 benz. z tą nieszczęsną kontrolką mam cały czas do czynienia ! zapala się i gaśnie praktycznie cały czas, najczęściej gdy jade po nierównym terenie, w samochodzie nic sie nie dzieje..nie ma spadku mocy itd. byłem na kompie i mechanik powiedział,że to normalka w tych silnikach ponieważ silnik ma jakieś wahania podczas pracy a komp. wyłapuje to jako błąd...komp. pokazał błąd nr. 15 i coś.... nie pamiętam ale chodziło o jakiś wałek...jezdże dalej...co o tym sądzicie ??????
Może czujnik wałków rozrządu? Po pewnym czasie złuszcza się z przewodów tego czujnika izolacja i może kiedy przewody pod wpływem drgań się ze sobą zwierają to wywala błąd...
Tak se gdybam...
Z której części warszawy jesteś , możesz do mnie podjechać , mam fejsa , podłączymy , popatrzymy. Może do czegoś wspólnie dojdziemy.
tomek13828

#78 Post autor: tomek13828 »

wielkie dzięki !!!!jestem z woli
jacek76

#79 Post autor: jacek76 »

tomek13828 pisze:wielkie dzięki !!!!jestem z woli
To daj namiar na siebie na priv i powiedz kiedy najczęściej masz czas.
kebul

#80 Post autor: kebul »

jakiś tydzień temu gdy przekręcałem kluczyk w stacyjce włączały się kontrolki i po chwili zostawały tylko dwie czerwone od ciśnienia i od akumulatora. a teraz po przekręceniu kluczyka odczekaniu chwili palą się dodatkowo kontrolka z silnikiem i samochód z kluczykiem. po starcie wszystkie gasną.
czy to oznaka zbliżającej się INSP?
kicaj

#81 Post autor: kicaj »

zczytaj bledy to sie dowiesz
INSP to INSP
giant19s

#82 Post autor: giant19s »

Z tego co napisałeś wnioskuje że:
- po przekręceniu kluczyka w pozycje 2 zapalają się kontrolki
- a po zapalaniu auta kontrolki po chwili gasną
Jak dla mnie w takim przypadku to normalne zachowanie i tak się właśnie dziać powinno.

Tak to zrozumiałem no chyba że źle odczytuje tego posta ;)
kicaj

#83 Post autor: kicaj »

a ja odczytuje ze zostal jakis blad w pamieci zapisany
stad kontrolki nie gasna az do zaplonu
blad jest nieaktywny, badz nie krytyczny do pracy silnika
kebul

#84 Post autor: kebul »

giant19s pisze:Tak to zrozumiałem no chyba że źle odczytuje tego posta ;)
dobrze zrozumiałeś :-)
kicaj pisze:a ja odczytuje ze zostal jakis blad w pamieci zapisany
stad kontrolki nie gasna az do zaplonu
blad jest nieaktywny, badz nie krytyczny do pracy silnika
to bardzo prawdopodobne

zrobiłem sczytanie błędy ale nic nie pokazało (nawet brak błędu), tylko samochód z kluczykiem pomrugał do mnie kilka razy
giant19s

#85 Post autor: giant19s »

To jeśli dobrze zrozumiałem to jest to naturalne zachowanie pracy auta :)
Jeśli po podłączeniu auta pod komputer nic nie wykazuje żadnych błędów to nic mu nie jest.
A że kontrolka mrugnie czasami... w instrukcji też piszę że może czasami pomrugać kontrolkami i aby się tym nie przejmować no chyba że mruga co chwila przez jakiś czas to co innego.

Zapewne się nie znam na tym ale jak dla mnie to nic mu nie jest :)
rzadki

#86 Post autor: rzadki »

kebul pisze:palą się dodatkowo kontrolka z silnikiem
to ok!
kebul pisze:samochód z kluczykiem
to oznacza że bład jest zapisany ale nieaktywny. dziwne że po podpięciu nie wykryło żadnego. czasem bład wyskakuje jak jest za małe lub za duże napięcie na jakimś czujniku. ale powinno zapisać. a sprawdzałeś błędy sam, czy ktoś Ci to robił?
giant19s

#87 Post autor: giant19s »

U mnie zawsze zapala się samochód z kluczykiem jak przekręcę na 2 pozycje kluczyk, po zapłonie świeci chwilkę i gaśnie razem z innymi kontrolkami.
2 razy się zdarzyło że nie zgasła i zaczęła mrugać, wtedy momentalnie gasł silnik i trzeba było odczekać z 10-15 sekund zanim ponownie można było auto odpalić.
Wizyta na op.com'ie nic nie wykazała więc to może jak u mnie taki kiepski żart się auta trzyma :P
gwizdenson

#88 Post autor: gwizdenson »

Wszystko jest dokładnie tak jak pisze Rzadki.To są kontrolki od błędu układu elektronicznego(szczególnie ta z silniczkiem.Po przekreceniu kluczyka po jakimś czasie gasną ale przed uruchomieniem silnika.I musi być jakiś błąd,który oczywiscie nie wpływa . U mnie np.przy odłączeniu aka i ponownym przykręceniu zawsze wyskakuje błąd czujnika temp.otaczjącego powietrza,i wtedy te kontrolki nie gasną,jednak na zachowanie wozu to nie wpływa.Podłączam wtedy kompa i wykasowuje tylko ten błąd i wszystko wraca do normy. Żeby jeszcze nie waliła czarnej chmury przy przyspieszaniu to wszystko byłoby ok.
Anony Mous

#89 Post autor: Anony Mous »

Ja sprawdziłem to u siebie. Przy zapłonie kluczyk i silnik nie gasną Ale zaraz po stracie silnika znikają. Przy najbliższej okazji sprawdzę to na kompie.
fiodork

#90 Post autor: fiodork »

witam.

u mnie kilka razy też tak się zrobiło, że kontrolka z kluczykiem gaśnie zaraz po uruchomieniu. zawsze miało to miejsce po nierozpoznaniu kluczyka przez immobilizer.
błąd zostaje zapisany w pamieci ale nie ma znaczenia dla pracy silnika po ponownym uruchomieniu.
oczywiscie mozna to usunac komputerem.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”