[B] Problem z odpaleniem Zafira B

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
paryzanin

#241 Post autor: paryzanin »

Dzieki wielkie Wszystkim ,teraz jak tylko znajde chwile czasu to posprawdzam,po czyszcze i zobaczymy.
lapm

#242 Post autor: lapm »

paryzanin pisze:wtryski byly sprawdzane na maszynie
Najlepszy test wtryskiwaczy to taki przelewowy jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=6CwS1372 ... re=related
kristof77

#243 Post autor: kristof77 »

Witam wszystkich forumowiczów śledzę wątek z problemem odpalania ZB ponieważ sam go mam zdążylem sprawdzić aku, świece, poziom paliwa w filtrze( problem jest rano gdy postoi i ostygnie podczas zapalania gdy obraca drugi raz lapie jeden a za chwile reszta z trudem jak zapali to do 15 -sekund z tlumnika wydobywają się biale spaliny a silnikiem trochę trzepie i wszystko wraca do normy , czyli możesz go zagasić i zapalić zpowrotem a wsystko jest ok.)Muszę jeszcze sprawdzić wtryski i stąd pytanie gdzie w okolicy Kraków-Nowa Huta mogę to zrobić . Proszę o namiary. P.S. Czy soft może być odpowiedzialny za poranne problemy z odpaleniem (DPF-brak)
Anony Mous

#244 Post autor: Anony Mous »

Najlepiej byłoby podłączyć auto do kompa.Sprawdziłbyś dawki korekcyjne wtryskiwaczy i przy okazji ciśnienie na listwie.

P.S.A jak sprawdzałeś poziom paliwa w filtrze???
kristof77

#245 Post autor: kristof77 »

Rano odkręcilem pokrywe filtra i sprawdzilem poziom paliwa dla mnie byl on pelny.Marki dzięki za tak szybkie podpowiedzi i sugestie.

[ Dodano: Pią Paź 21, 2011 11:43 ]
Dodam że podczas jazdy wciskając gaz do końca w lusterku nie zobaczysz czarnej chmury.

[ Dodano: Pią Paź 21, 2011 11:45 ]
Ciekawe co tam Paryzanin.
Anony Mous

#246 Post autor: Anony Mous »

Kristof a umiesz tak na szybko odczytać błędy "pedałami"?

Podpowiedź :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=157
kristof77

#247 Post autor: kristof77 »

Nie wywala żadnych blędów.
jakes

#248 Post autor: jakes »

Witam,od nie dawna pojawiłmi sie problem w mojej Zefirce 1,9 cdti 120km automat 2006r,po odpaleniu samochodu po nocy,auto z trodem wchodzi mi na obroty,tak jakby sie dusił,wciskam gaz do dechy a obroty silnika bardzo ale to bardzo powoli nabieraja obrotów,jak wrzucam bieg do jazdy to auto rusza chyba wolniej niż żółw,ale stopnio wopowoli sie rozpedza.ale mam tylko tak jak samochod jest nie rozgrzany jak juz auto sie rozgrzeje to pozniej jest wszytsko ok,do czego tam moze sie dziac ze jak auto jest zimne to niechce wejsc na obroty,z góry dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam
aszifo

#249 Post autor: aszifo »

[quote="jakes"]Witam,od nie dawna pojawiłmi sie problem w mojej Zefirce 1,9 cdti 120km automat 2006r,po odpaleniu samochodu po nocy,auto z trodem wchodzi mi na obroty,............................

i pewnie jeszcze w promocji kopci. Kolego, zacznij od sprawdzenia zaworu EGR. To ustrojstwo często powoduje takie objawy, zanim wywali kontrolkę na desce.
jakes

#250 Post autor: jakes »

Z góry dziekuje za odpowiedz. kopcic?nie zauwazylem zeby kopcil,czy tak w skrocie mozna wiedziec co to jest ten zawur EGR?i czy to jakas kosztowna naprawa? i co jeszcze zauwazylem ze moje autko spala troszke wiecej tzn ok 2-2,5l/100km wiecej,
Szuwarek

#251 Post autor: Szuwarek »

EGR - zawór recylkulacji spalin - koszt ok.500zł. Zawór chyba :roll: nie ma nic do zwiększenia ilości spalanego paliwa.Przynajmniej u siebie - a też mam do czyszczenia /wymiany nie zauważyłem.
aszifo

#252 Post autor: aszifo »

Nie wiem , czy EGR ma wpływ na spalanie, czy nie, natomiast z doświadczenia wiem, że na pewno wtedy kiedy jest zanieczyszczony powoduje kłopoty z rozruchem, oraz z nierówną pracą silnika na wolnych obrotach i z problemami z wkręceniem silnika na wyższe obroty. Zawsze dla świętego spokoju można wyczyścić EGR, przepustnicę i boost. Nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#253 Post autor: MieHor »

A ja po postach kolegi jakes, odnoszę wrażenie, że jest totalnie "zielony", dlatego zachęcam czym prędzej zapoznać się z instrukcjami obsługi samochodu oraz przynajmniej z tematami "przyklejonymi" w dziale ZB, pozwoli mu to może na uniknięcie popadnięcia w większe tarapaty
Anony Mous

#254 Post autor: Anony Mous »

Przy uszkodzonym EGR może być.

- wyższe spalanie
- nierównomierny bieg jałowy
- szarpanie
- brak mocy
- tryb awaryjny
- brak mocy w dolnym zakresie prędkości obrotowej lub w zakresie biegu na zimno (silnik benzynowy)
- brak mocy w górnym zakresie prędkości obrotowej (diesel)
norbert_p

#255 Post autor: norbert_p »

Powtórzę swoje pytanie dotyczące świec żarowych: Czy uszkodzenie świecy żarowej w ZB jest sygnalizowane wywaleniem błędu w OpComie? Planuję wymianę świec, ale żadnych błędów nie mam. Czy zatem są one sprawne? :/ Wiem, że po wykręceniu mógłbym je sobie sprawdzić. Boję się tylko ukręcenia ich na gwincie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”