Test CB radia Opel Zafira B

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

Test CB radia Opel Zafira B

#1 Post autor: maglo18 »

Przy próbie dobrania odpowiedniego Cb radia do samochodu Opel Zafira B spotkałem sie z ogromnym problemem. Okazało się że silniki w tych samochodach wytwarzają straszne zakłócenia które są wręcz nie do usunięcia. Problem polega na tym ze zakłócenia wchodzą do radia poprzez antenę a nie przez zasilanie.Znalazłem właściwy temat o rekomendowanych zestawach ale z całym szacunkiem niektórych radii nie da się słuchać w tym modelu. Nadal poszukuję mniejszego radia radzącego sobie z dobrze z zakłóceniami.
Jeżeli ktoś będzie chętny to proszę o nagranie krótkiego filmu i zaprezentowanie jak działają filtry ww jego zestawie. Dla mnie warunkiem jest:
1. RF-gain na max.
2. Squelch na zero czyli otwarty, tyczy się to również ASQ
3. uruchomiony silnik
4. kanał inny niż 19# - aby cokolwiek usłyszeć oprócz jazgotu

Pierwszy podaje test może się przyda forumowiczom. Chętnie zobaczę inne.

TEST President Herbert 1 Opel Zafira B 120KM

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#2 Post autor: franki »

Używam Lafayette Zeus z anteną Wilson Little Will. Sprawuje się super. Filtry w radiu wycinają zakłócenia od silnika
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#3 Post autor: maglo18 »

Tak jak napisałem kolego franki, dowodem twojej opinii powinno być nagranie. Takie opinie jak twoja są w dziale polecane zestawy CB.

kubik_CDTi

#4 Post autor: kubik_CDTi »

Stroiłeś zestaw SWR miarką?
To u mnie gdzie są xenony(a to podobno generuje jeszcze gorsze zakłucenia) na radio 3półki niższym jest dobrze.
Aczkolwiek sprzęt jest w stanie u mnie w stanie agonalnym bo jeździł na chyba 8różnych autach bez przestrajania i dostało już zdrowo po tyłku.

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#5 Post autor: maglo18 »

Stroiłem analizatorem kolegi który pracuje przy antenach GSM.

kubik_CDTi

#6 Post autor: kubik_CDTi »

maglo18 pisze:Stroiłem analizatorem kolegi który pracuje przy antenach GSM.
Ja bym mimo wszystko podjechał do serwisu CB,gdzie często wskażą miejsce najlepsze i wystroją,że chodzi pięknie.
U mnie antena CB stoi tak jakby przed anteną radiową kilka cm.

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#7 Post autor: maglo18 »

Moją instalacje antenową przeglądali spece którzy od kilkunastu lat zajmują się tematem CB i łącznościami KF. Chodzi mi o to że widziałem kilku kolegów z takimi klekotami jak ZB i z ich ust usłyszałem że ich zestaw sprawuje się perfekcyjnie. Jak sam posłuchałem tego co oni uważają za super zestaw to się załamałem. Jestem wymagającym użytkownikiem radia i dlatego proszę o zamieszczanie nagrania.

kubik_CDTi

#8 Post autor: kubik_CDTi »

maglo18 pisze:Moją instalacje antenową przeglądali spece którzy od kilkunastu lat zajmują się tematem CB i łącznościami KF. Chodzi mi o to że widziałem kilku kolegów z takimi klekotami jak ZB i z ich ust usłyszałem że ich zestaw sprawuje się perfekcyjnie. Jak sam posłuchałem tego co oni uważają za super zestaw to się załamałem. Jestem wymagającym użytkownikiem radia i dlatego proszę o zamieszczanie nagrania.
Ok jak będę miał chwilę i moje radio jeszcze będzie dawało radę to wrzucę,ale takiego zachowania jak na filmie nie zaznałem nigdy.
A zestaw to low budżet Alan109+hustler ic100

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#9 Post autor: maglo18 »

Szukam mniejszego radia. Może twoje radio jest rozwiązaniem na wtryski w ZB.

Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

Alan 109 + Midland 150
Radio rozkręcone na maxa, silnik włączony i przygazowywany do 2 tys
http://www.youtube.com/watch?v=3A28TJJmU3E

Przemcio

#11 Post autor: Przemcio »

Kaliope poprawnie powinno się powiedzieć >>>> Wywołanie kontrolne z . . . . Jak mnie słychać ? <<<< :>
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 23:21 przez Przemcio, łącznie zmieniany 1 raz.

darkp1

#12 Post autor: darkp1 »

Przemcio, a w praktyce jest tak ze każdy woła "Mobile sprawdzam radyjko, jak mnie słychać? " ;)

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#13 Post autor: maglo18 »

Dzięki o takie testy mi chodziło. Może posłuchamy innych zestawów. Ja postaram się nagrać jeszcze dwa.

Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

maglo18 pisze:Dzięki o takie testy mi chodziło. Może posłuchamy innych zestawów. Ja postaram się nagrać jeszcze dwa.
jak widzisz....albo słyszysz.... :D brak jakiegokolwiek przebicia z silnika..... a radyjko za 170zł

słychać tylko naturalny szum wynikający z rozkręcenia radyjka. Po skręceniu squelcha i rf-gaina.... absolutna cisza.... i przyjemność z użytkowania.

Jacek_Do

#15 Post autor: Jacek_Do »

Jako że w tej chwili mam kilka radyjek CB w domu to postaram się jutro nakręcić filmiki z :
- Uniden 520XL wersja filipińska
- Uniden 510XL wersja chińska
- Cobra 19DX IV
- Maxon CM10
Zawsze to będzie jakieś porównanie.
Acha z anten mam Sirio ML145, Hustler100 i podróbkę Presidenta - taką małą antenkę coś koło 25cm.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”