Interfejs diagnostyczny OBD ... - problemy z użytkowaniem
Moderator: Sebu$
Potrzebuję pomocy. Dostałem dzisiaj OP-COMa i podłączyłem się do zosi, ale na kompie wyskakuje że nie może zainstalować sterowników do interfejsu usb i przez to całość nie działa. Dodatkowo pod windows 7 nie chciał działać sam program, dopiero symulowanie każdorazowo żeby uruchamiał się jak pod xp pomagało aby wogóle program działał. Jednak jak pisałem komp nie ma sterowników do fejsu i nie chce sobie ich instalować.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Sterownik instaluje się podczas instalacji oprogramowania. Trzeba podłączyć fejsa.tankret pisze:Potrzebuję pomocy. Dostałem dzisiaj OP-COMa i podłączyłem się do zosi, ale na kompie wyskakuje że nie może zainstalować sterowników do interfejsu usb i przez to całość nie działa. Dodatkowo pod windows 7 nie chciał działać sam program, dopiero symulowanie każdorazowo żeby uruchamiał się jak pod xp pomagało aby wogóle program działał. Jednak jak pisałem komp nie ma sterowników do fejsu i nie chce sobie ich instalować.
Mam jakieś z poprzedniej wersji - daj maila to ci wyśle, może pójdzie
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 22:21 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
§1.Bodek_K pisze:tankret pisze:Potrzebuję pomocy. Dostałem dzisiaj OP-COMa i podłączyłem się do zosi, ale na kompie wyskakuje że nie może zainstalować sterowników do interfejsu usb i przez to całość nie działa. Dodatkowo pod windows 7 nie chciał działać sam program, dopiero symulowanie każdorazowo żeby uruchamiał się jak pod xp pomagało aby wogóle program działał. Jednak jak pisałem komp nie ma sterowników do fejsu i nie chce sobie ich instalować.
Mam jakieś z poprzedniej wersji - daj maila to ci wyśle, może pójdzie
7. Zabroniona jest sprzedaż podrabianych interfejsów diagnostycznych do aut i podawanie linków do pirackich wersji oprogramowania.
proponuje skasować...
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 22:23 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wysłałem Koledze sterowniki pod Win7kaliope pisze:
§1.
7. Zabroniona jest sprzedaż podrabianych interfejsów diagnostycznych do aut i podawanie linków do pirackich wersji oprogramowania.
proponuje skasować...
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 22:30 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Oznaczenie silnika: Z20LER
A ja mam inne pytanie testuję O...C... i nie mogę się połączyć z niczym na pinie 12 czyli modułem wentylatorów, wyświetlacz MID lub Immo.
Nie jest to wina fejsu bo miałem okazję sprawdzić już 3 szt, nie jest to też wina modułu czy połączenia z gniazdem OBD bo mam wersję interfejsu na tranzystorach RS232 którą wykonałem sam i łączy się bez problemu ze wszystkim.
Spotkał ktoś się z takim problemem?
Nie jest to wina fejsu bo miałem okazję sprawdzić już 3 szt, nie jest to też wina modułu czy połączenia z gniazdem OBD bo mam wersję interfejsu na tranzystorach RS232 którą wykonałem sam i łączy się bez problemu ze wszystkim.
Spotkał ktoś się z takim problemem?
Mam pytanko. W mojej Zafirze B opcom działa prawidłowo, natomiast chcieliśmy sczytać błędy u kolegi w Zafirze A - niestety nie mogę się podłączyć. Wywala błąd komunikacji. Dodam że testowane na 2-óch różnych Zafirach A. Co może być nie tak ???
A wcześniej już się ktoś podpinał??? Może ktoś zrobił takie zabezpieczenie i przeciął gdzieś wiązkę dochodzącą do gniazda?Mam pytanko. W mojej Zafirze B opcom działa prawidłowo, natomiast chcieliśmy sczytać błędy u kolegi w Zafirze A - niestety nie mogę się podłączyć. Wywala błąd komunikacji. Dodam że testowane na 2-óch różnych Zafirach A. Co może być nie tak ???
Tak jak mam B, a koledzy mają A i do żadnej z nich nie mogę się podpiąć. Roczników nie pamiętam.Belfer pisze:Witam Ty masz B a niedziała na dwuch Zafirach A, czy tylko na jednej ?
Jaki rocznik Zafir A ?
Próbowałem tak i takMieHor pisze:Problem pewnie tkwi po czym ma się komunikować - w ZB jest po CAN, w ZA po KP2000
PS. Do mojego drugiego samochodu czyli Astry G również się nie mogę podpiąć
- gucio1704
- Debiutant
- Imię: Gustaw
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Pewnie w nie do końca dobrym miejscu pisze tego posta ale potrzebuje na terenie Krakowa podpiąć się do kompa żeby pokasować stare błędy , zmienić język i sprawdzić tą swoją Zośkę.
Piszcie na PW kto mógłby mi pomóc i ile taka przyjemność kosztuje.
Pozdrawiam
Pewnie w nie do końca dobrym miejscu pisze tego posta ale potrzebuje na terenie Krakowa podpiąć się do kompa żeby pokasować stare błędy , zmienić język i sprawdzić tą swoją Zośkę.
Piszcie na PW kto mógłby mi pomóc i ile taka przyjemność kosztuje.
Pozdrawiam
Ludzie zawsze myślą na odwrót .........
Kupiłem interfejs ELM 327, działa on jedynie z oprogramowaniem PCMSCAN, program łączy się z Zosią, niestety nie wykrywa żadnych błędów. Metodą hamulca i gazu wyskakuje mi taka sekwencja 10,1,7,10,1,6,1,3 czyli błąd 0170 oraz 1613?? Próbowałem skasować błędy przez ten program. Po skasowaniu metodą gazu i hamulca nie da sie nic odczytać bo kontrolka miga cały czas z tą sama prędkością. Dodam tylko że mam win7, a Zosia ma silnik 1.8 125KM. Nie wiem czy mam coś nie tak z tym interfejsem, czy ze sterownikami. Inne programy nie mogły się nawet połączyć z Zosią.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
A tym programem (VauxCheck) też nie możesz sie połączyć ?. też obsługuje elm327 oczywiście odpowiednie ustawienie transmisji w pc,oraz należy sprawdzić na jakim porcie działa dany program i na taki należy ustawić transmisje,np 1,2,3,4 lub 1,2,3 przeważnie tylko 4 porty obsługują ale nie które są zajęte przez system.