[B]Automatyczna cyrkulacja i czujnik jakości powietrza.
mam takie pytanko do kolegów ?
jeżeli włączę przycisk ogrzewania przedniej szyby to oprócz wysokich obrotów wentylatora to coś jeszcze ma grzać ? zafira B klima tronik
Bo u mnie nic więcej sie nie dzieje i itak musze czekać na ciepło od silnika żeby zeszedł szron z szyby !!! a były już pierwsze przymrozki u nas , i używałem tego przycisku ogrzewania przedniej szyby ale bez większego skutku jak to np. ma ford :)co koledzy na to powiedzą jestem ciekawy i z góry dziekuję za wyczerpujące podpowiedzi
jeżeli włączę przycisk ogrzewania przedniej szyby to oprócz wysokich obrotów wentylatora to coś jeszcze ma grzać ? zafira B klima tronik
Bo u mnie nic więcej sie nie dzieje i itak musze czekać na ciepło od silnika żeby zeszedł szron z szyby !!! a były już pierwsze przymrozki u nas , i używałem tego przycisku ogrzewania przedniej szyby ale bez większego skutku jak to np. ma ford :)co koledzy na to powiedzą jestem ciekawy i z góry dziekuję za wyczerpujące podpowiedzi
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Opel niestety nie uszczęśliwił nas użytkowników ZA i ZB w takie coś jak podgrzewane przednie szyby jakie są (występują) np. w Fordach, jeśli nie masz na wyposażeniu systemu Quickheat (szybkiego ogrzewania wnętrza) lub webasto, to jedynym źródłem ciepła jest pracujący silnik i dopóki on nie zacznie oddawać wyprodukowanego ciepełka, dopóty nie będzie nawiewu ciepłego powietrza np. na szyby.
Takie rozwiązania pojawiają się już (dopiero) w najnowszych modelach Opli, np. Astra J (IV), Insignia i może w ZC
Takie rozwiązania pojawiają się już (dopiero) w najnowszych modelach Opli, np. Astra J (IV), Insignia i może w ZC
oki dzięki za wyczerpująca odpowiedź pozdro
[ Dodano: Wto Paź 18, 2011 13:37 ]
A jeszcze jedno co do tego ogrzewania przedniej szyby to mi doradził kolega który jeździ signum że on ma ustawione na auto (tzw. ustawienie dla blondynki )i nic nie kombinuje więcej z nawiewami i jest wszystko super , sprawdziłem to wczoraj jak jechałem wieczorkiem do kolegi i rzeczywiście się sprawdziło nawiewy działały pozytywnie i na szybę i we wnętrzu polecam w takim razie wszystkim kolegom w ZB "Auto"pozdro
[ Dodano: Wto Paź 18, 2011 13:37 ]
A jeszcze jedno co do tego ogrzewania przedniej szyby to mi doradził kolega który jeździ signum że on ma ustawione na auto (tzw. ustawienie dla blondynki )i nic nie kombinuje więcej z nawiewami i jest wszystko super , sprawdziłem to wczoraj jak jechałem wieczorkiem do kolegi i rzeczywiście się sprawdziło nawiewy działały pozytywnie i na szybę i we wnętrzu polecam w takim razie wszystkim kolegom w ZB "Auto"pozdro
-
- Przeglądacz
- Imię: Leszek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jakiś czas temu zamontowałem i aktywowałem go w sojej ZAfirce ale okazało się że był uszkodzony (generował błąd zaniskiego napięcia). Ostatnio wymieniłem czujnik na nowy (ale używany z 2007r) i błąd zniknął. Przez tydzień użytkowania samochodu ani razu nie stwierdziłem aby obieg był przełączany. Czy może być tak że te czujniki jk się starzeją to pogarsza się ich czułość i nie reagują na słabsze smrody?
Próbowałem go pobudzić podkładając szmatkę namoczoną w terpentynie i nic.
Jakiś czas temu zamontowałem i aktywowałem go w sojej ZAfirce ale okazało się że był uszkodzony (generował błąd zaniskiego napięcia). Ostatnio wymieniłem czujnik na nowy (ale używany z 2007r) i błąd zniknął. Przez tydzień użytkowania samochodu ani razu nie stwierdziłem aby obieg był przełączany. Czy może być tak że te czujniki jk się starzeją to pogarsza się ich czułość i nie reagują na słabsze smrody?
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina
LGUM z Lublina
-
- Mieszkaniec
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
Witam.U mnie działa jak użyję spryskiwacza.Pozdrawiamlgum pisze:Wracając do czujnika.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
Numer katalogowy: 6238246norbert_p pisze:Jaki numer GM ma ten czujnik? .... Czyżby tylko GM...
Nazwa części: CZUJNIK
Cena netto*: 270,5
Cena brutto*: 332,72
U mnie też jakoś nie zauważyłem, żeby się to uruchamiało i zamykało mi obieg, może trzeba bardziej nasmrodzić
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Cena powala... To ja jeszcze pojeżdżę na swoim. Chyba, że na allegro lub czymś takim się znajdzie jakaś używka, sprawna. Takich niestety brak.Bodek_K pisze:Numer katalogowy: 6238246norbert_p pisze:Jaki numer GM ma ten czujnik? .... Czyżby tylko GM...
Nazwa części: CZUJNIK
Cena netto*: 270,5
Cena brutto*: 332,72
U mnie też jakoś nie zauważyłem, żeby się to uruchamiało i zamykało mi obieg, może trzeba bardziej nasmrodzić