kontrola trakcji

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#31 Post autor: Szymon78 »

hmm.. sprawdzę.. choc obawiam sie ze w automatach moze nie dać sie wyłaczyć ESP zgodnie z instrukcja.
Grisza

#32 Post autor: Grisza »

Szymon78 pisze:hmm.. sprawdzę.. choc obawiam sie ze w automatach moze nie dać sie wyłaczyć ESP zgodnie z instrukcja.
a gdzie to wyczytałeś? Ja nie znalazłem nic takiego w instrukcji, czyli wynika z tego że jak jest przycisk SPORT to można wyłączyć ESP (niezależnie od typu przekładni)
Szymon78

#33 Post autor: Szymon78 »

nie mam instrukcji przy sobie (lezy w biurku w pracy) ale nawet na tym forum był skan strony gdzie było napisane ze przytrzymanie SPORT wyłacza ESP.
Grisza

#34 Post autor: Grisza »

Szymon78 pisze:nie mam instrukcji przy sobie (lezy w biurku w pracy) ale nawet na tym forum był skan strony gdzie było napisane ze przytrzymanie SPORT wyłacza ESP.
to, że przyciskiem SPORT można wyłączyć ESP to jest w instrukcji. Ja się pytałem o to gdzie wyczytałeś, że w "automatach" nie da się wyłączyć ESP
Szymon78

#35 Post autor: Szymon78 »

aaa. o automacie własnie nic nie było.. :D tyle ze juz kiedyś chcialem wyłączyć ESP i mi sie nie udało... niestety nikt z automatem nie pofatygował się sprawdzić czy u niego dało sie wyłączyć.... większość Zosiek to manuale 8)

no i poszedłem do auta ... naciskam,, trzymam wciśniety SPORT i.... nic. zadnych zmian.. zadnego napisu off... kontrolka ESP nie świeci (a po deaktywowaniu chyba powinna informować o wyłączonym systemie)
oczywście magiczne S w kółku zapala sie i autko żwawiej reaguje na pedał gazu.-- wiec SPORT działa
Grisza

#36 Post autor: Grisza »

Szymon78 pisze:aaa. o automacie własnie nic nie było.. :D tyle ze juz kiedyś chcialem wyłączyć ESP i mi sie nie udało... niestety nikt z automatem nie pofatygował się sprawdzić czy u niego dało sie wyłączyć.... większość Zosiek to manuale 8)

no i poszedłem do auta ... naciskam,, trzymam wciśniety SPORT i.... nic. zadnych zmian.. zadnego napisu off... kontrolka ESP nie świeci (a po deaktywowaniu chyba powinna informować o wyłączonym systemie)
oczywście magiczne S w kółku zapala sie i autko żwawiej reaguje na pedał gazu.-- wiec SPORT działa
może w złym momencie wciskasz SPORT'a ;)

trzeba najpierw "aktywować" tryb sportowy, a dopiero potem (jak już świeci się przycisk SPORT) wcisnąć i trzymać ten przycisk
kubik_CDTi

#37 Post autor: kubik_CDTi »

Grisza75 pisze:
Szymon78 pisze:aaa. o automacie własnie nic nie było.. :D tyle ze juz kiedyś chcialem wyłączyć ESP i mi sie nie udało... niestety nikt z automatem nie pofatygował się sprawdzić czy u niego dało sie wyłączyć.... większość Zosiek to manuale 8)

może w złym momencie wciskasz SPORT'a ;)

trzeba najpierw "aktywować" tryb sportowy, a dopiero potem (jak już świeci się przycisk SPORT) wcisnąć i trzymać ten przycisk
Tak właśnie,u mnie kiedyś to działało nawet http://www.youtube.com/watch?v=Ouqz4VDYkF8 wyglądało to tak,ale zrobili mi aktualizację i pooooszło.... :|
Szymon78

#38 Post autor: Szymon78 »

u mnie nie działa wył ESP -dzis jadac do pracy kombinowałem. Widocznie mam wgrana aktualizację softa... :(
stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#39 Post autor: stapaw »

Witam.Z tego co ja wiem,to nie da się wyłączyć ESP.Natomiast naciśnięcie przycisku SPORT mocno go ogranicza(później reaguje).Pozdrawiam
Grisza

#40 Post autor: Grisza »

stapaw pisze:Witam.Z tego co ja wiem,to nie da się wyłączyć ESP.Natomiast naciśnięcie przycisku SPORT mocno go ogranicza(później reaguje).Pozdrawiam
stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#41 Post autor: stapaw »

Grisza75 pisze:
stapaw pisze:Witam.Z tego co ja wiem,to nie da się wyłączyć ESP.Natomiast naciśnięcie przycisku SPORT mocno go ogranicza(później reaguje).Pozdrawiam
Właśnie to jest to ograniczenie.Pozdrawiam
Grisza

#42 Post autor: Grisza »

stapaw pisze:
w myśl instrukcji to nie jest "ograniczenie" tylko "wyłączenie"
kubik_CDTi

#43 Post autor: kubik_CDTi »

stapaw pisze:
Grisza75 pisze:
To jest wyłączenie,akrobacje można było robić różne i nic się nie wtrącało.
Natomiast samo włączenie SPORTu ogranicza lekko działanie wspomagaczy
Pozdrawiam
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#44 Post autor: Zdenek2007 »

Zima idzie szybkim krokiem będzie bardzo śnieżna a ja ciągle nie mam możliwości wyłączenia ESP. Może ktoś już dotarł do jakiegoś manuala jak zamontować przycisk "Sport" i aktywować ten system?
kubik_CDTi

#45 Post autor: kubik_CDTi »

Zdenek2007 pisze:Zima idzie szybkim krokiem będzie bardzo śnieżna a ja ciągle nie mam możliwości wyłączenia ESP. Może ktoś już dotarł do jakiegoś manuala jak zamontować przycisk "Sport" i aktywować ten system?
Od razu mówię,że masz za nową zośkę :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”