Problem z wyświetlaczem MID

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Mihó

#16 Post autor: Mihó »

Wysyłasz do mnie swój, 150PLN z wysyłką powrotną, odsyłam naprawiony.
Bero

#17 Post autor: Bero »

apropo tida czy da się wymienić na pełny wyświetlacz Mid ??
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#18 Post autor: MieHor »

Bero, Da się ale to wymaga właściwego doboru sprzętu i trochę wiedzy, na forum jest trochę tego w różnych tematach
jurek 1771

#19 Post autor: jurek 1771 »

witam , wyswietlacz mnie oszukuje ? pokazuje ze do przejechania jest jeszcze ok 200 km za chwile po przejechaniu 2 km juz tylko 150 np czy to wina wysw. czy moze plywak w zbiorniku dziurawy ? / niedawno zalozylem gaz , przedtem to nie mialo miejsca . skad bierze kompa info ze zbiornika paliwa czy gazu ??
Szuwarek

#20 Post autor: Szuwarek »

Z gazu na pewno nie :)
jurek 1771

#21 Post autor: jurek 1771 »

to jeszcze jedno pytanie w tym temacie ... czy jadac na gazie jest mozliwe pobieranie rowniez paliwa czyli jazda na LPG oraz Paliwie jednoczesnie ? bo cos wydaje mi sie ze pobiera paliwo razem z gazem ??? wyswietlacz pokazuje ze jest do przejechania coraz mniej km ..a jade caly czas niby na gazie ??
Szuwarek

#22 Post autor: Szuwarek »

Może się nie znam - ale - jeżeli jest silnik zimny auto odpala na benzynie i po osiągnięciu uprzednio ustawionej temp. przełacza sie na gaz. Przy krótszym postoju silnik włacza się również na benzynie ale szybko się przełacza. Moim zdanie niemożliwym jest pobieranie równocześnie lub choćby w jakiś dawkach dwóch paliw.
Choć przyznam się bez bicia :lol: że u mnie po 5 tankowaniach gazu a zbiornik paliwa (benzynki) miałem pełny wskazówka też poszła ostro w dół :(
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#23 Post autor: Harry200 »

Ja miałem kilka przypadków że silnik pracował na dwóch paliwach jednocześnie,wystarczyła usterka elektrozaworu odcinającego benzynę która nie płynęła co prawda z pełnym przepływem ale paliwo ubywało ze zbiornika .Fakt że objawiało sie to przeważnie nierówna pracą na biegu jałowym..
jurek 1771

#24 Post autor: jurek 1771 »

na biegu jałowym chodzi rownomiernie /bez szarpania / , mozliwe ze to ten elektrozawor ...dzieki za opinie
Szuwarek

#25 Post autor: Szuwarek »

Jaki elektrozawór ? W którym miejscu się znajduje ?
jacek28

#26 Post autor: jacek28 »

witam,podpowiedcie koledzy jak w miare szybko i łatwo dotrzec do wyswietlacza kompa w ZA,
jadąc po dziurach tak jak by wypadł z zatrzasków :> i jest krzywo,chce go założyc normalnie tyle ze nie wiem jak to ugryść :/ :(
helgpu

#27 Post autor: helgpu »

oto lekcja poglądowa jednego z forumowiczów
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132
a o ile masz drobne rączki to sięgniesz go przez kieszeń radia ,oczywiście wcześniej ją demontując .
jacek28

#28 Post autor: jacek28 »

helgpu, wielkie-nie wiem czemu sam nie znalazłem :oops: :oops: :oops:
jurek 1771

#29 Post autor: jurek 1771 »

witam ! na wskazniku paliwa pokazuje rezerwe /lampka mruga /! a przejezdzam jeszcze ok 150 km !!! sprawdzalem bo dojezdzalem na gazie ,... czyzby plywak w zbiorniku paliwa dziurawy !! ??
pablo2374

#30 Post autor: pablo2374 »

Witam może ktoś pomoże bo i mnie dopadł problem z wyświetlaczem, otóż dzisiaj rano odpalając swoje auto nie odpalił mi się wyświetlacz "komputera" MID. Po przejechaniu paru kilometrów zgasiłem auto i po jakiś 20 minutach znowu je odpaliłem. Wyświetlacz zadziałał jednak:
po 1 na wyświetlaczu o godzinie 10tej rano temperatura na wyświetlaczu wskazywała na minus 7 stopni C ( po upływie 15 minut wróciła do normy czyli do plus 17),
po 2 komputer wskazał błąd CHECK - "Światła przód, tył" - czyli wskazuje przepaloną żarówkę, wszystko by było ok. gdyby takowa była (wszystkie się palą) a najważniejsze że komunikat ten jest wskazywany od razu po przekręceniu kluczyka na zapłon i mimo nie włączenia żadnych świateł,
no i po 3 brak jest reakcji przycisków manetki od przełączania komputera.
Sprawdziłem wszystkie żarówki, bezpieczniki i wszystko tu jest w porządku, po podłączeniu do komputera również nie wskazuje żadnych błędów, jedyne co przychodzi mi do głowy to że może uszkodzona jest jednak manetka od wycieraczek z przyciskami od komputera.
Szlag już mnie trafia, za wszelkie sugestie będę serdecznie wdzięczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”